Personal, sunt un fan al antologiilor în SF&H (mai rar F), deoarece consider că cea mai bună formă de exprimare a acestor 2 genuri este proza scurtă: idee și impact în doze concentrate, cu efect maxim. Pe deasupra, sunt pasionat de literatura ”de imaginație” datorită incredibilei diversități pe care o oferă, iar cea mai mare varietate prinsă între doar două coperte apare, firește, la antologii.
Problema apare când vrei să le recomanzi, pentru că povestirile ”sunt Legiune” și nu poți vorbi despre fiecare; mai mult, la antologii totalul este întotdeauna diferit de suma textelor incluse. De obicei mai mare, uneori mai mic decât valoarea individuală – esențial este și talentul editorului (antologatorului) de a potrivi piese diferite de puzzle pentru a le echilibra și a oferi cât mai multe oferte diferite, în același timp păstrând linia comună.
Și atunci eu ce să fac? Nu pot să fac recenzii la fiecare antologie (nu ar fi decât o sumă de 2-3 rânduri per povestire), dar ele reprezintă o mare parte a lecturilor mele și, sincer, multe chiar merită recomandate. Soluția? Acest articol, top și listă de recomandări.
Totuși, în afară că le recomand și le consider cele mai bune publicate pe la noi în ultimii 20 de ani (că altfel mai erau și altele, precum celebra „Motocentauri pe acoperișul lumii”, editura Nemira), nu o să-mi exprim alte opinii generale, din moment ce în fiecare există și povestiri bune, și povestiri mai puțin bune sau de-a dreptul proaste, așa că ar trebui scrisă o carte, nu un articol pentru a le aborda.
Notă: unde nu vă conving descrierile, să certați vă rog editurile – eu am stat și le-am pus diacritice, că pe la noi nu se practică așa ceva la unele edituri românești, dar nu mi-am permis să le schimb și formulările…
10. ”Steampunk – A Doua Revoluție” de Adrian Crăciun, editura Millenium.
Descriere: Prefațată de Ștefan Ghidoveanu și conținând texte ale unora dintre cei mai valoroși autori romani contemporani de F&SF (Mircea Oprita, Michael Haulică, Marian Truță, Florin Pitea, Aron Biro, Ioana Vișan, Ștefana Czeller, Oliviu Crâznic, George Lazăr, Costi Gurgu), antologia este o încercare de „aclimatizare“ pe plaiurile românești a celui mai la modă curent estetic al ficțiunii speculative. Citiți așadar despre criminali care vin din dimensiuni paralele, mașinării demonice care corup suflete, oameni căzuți din stele în alte lumi, invadatori ai lumii și ai mintii, orașe ce se ridica la nori, întrebări nepotrivite cu răspunsuri nedorite, savanți-magicieni care se ascund în iluzii de frica torționarilor, profeții și nostalgii care pot altera istoria… și alte „abureli“ minunate.

9. ”Dincolo de noapte. 12 feţe ale goticului” de Oliviu Crâznic, editura Millenium.
Descriere: O antologie care cuprinde 12 povești gotice, incluzând vampiri, lupi, fantome, Jack The Ripper, ucigași în serie, vrăjitoare, ocultism, îngeri, povești romantice negre de la autori importanți români (inclusiv transilvăneni …). – o descriere mai pe larg pe tesatorul.blogspot.com – link aici

8. ”Străzi întunecate” de RR Martin și Gardner Dozois, editura Nemira.
Descriere: Detectivii din marile orașe trebuie să se deprindă cu situațiile în care se confruntă cu ucigași, toxicomani si târfe. Dar, categoric, când ai de-a face cu demoni, ștacheta se ridica. Însă nu numai demonii, ci și șerpii pot ucide și nu te poți apăra de ei decât atunci când descoperi amenințarea – ceea ce descoperă și Decius Caecilius, unul dintre personajele din volum. Lordul John, un alt personaj, se confruntă cu o revoltă a sclavilor din Jamaica, sumbra insulă paradiziacă, unde se întâlnește cu zombi, canibali și alte creaturi ucigașe. Și nici umbra lui Sherlock Holmes, nici mitul dublului nu lipsesc din această antologie de proză scurtă aleasă de maeștrii George R.R. Martin și Gardner Dozois.

7. ”Cartea ororilor” de Stephen Jones, editura Nemira.
Descriere: Case bântuite, vecini cel puțin suspecți, apariții fantomatice, premoniții înspăimântătoare, ruine celtice în cotloanele cărora se ascund cele mai întunecate secrete, întâlnirea cu însăși moartea cea înfricoșătoare și deopotrivă demnă de milă. Și asta nu e tot! Percepția distorsionată a timpului, copilăria și temerile ei, coincidențele stranii ce leagă prezentul de trecut se întâlnesc în paginile unei cărți pentru amatorii de senzații tari.

6. ”Războinicii” de RR Martin și Gardner Dozois, editura Nemira.
Descriere: Dragoni, monștri, războaie, planete îndepărtate, dezastre nucleare, arme biologice, creaturi ucigașe, istorii alternative și multe surprize te așteaptă în paginile unei antologii fără egal. Celebrul scriitor George R.R. Martin, autorul mult îndrăgitei serii Cântec de gheață și foc, a ales, împreună cu Gardner Dozois, autoritate de renume în SF, povestiri care să înfierbânte imaginația oricărui cititor. Din Roma antică și Cartagina până într-un viitor post-apocaliptic, cu tehnologii halucinante, roboți uriași și creaturi monstruoase, scriitori bine-cunoscuți te invită în infern. Proza lor creează dependență.

5. ”Sfârșitul lumii: Povestiri despre Apocalipsă” de Martin H. Greenberg, editura Millenium.
Descriere: În acest volum consistent, cei mai valoroși dintre autorii de vârf ai genurilor F&SF – Neil Gaiman, George R. R. Martin, Lucius Shepard, Robert Sheckley, Norman Spinrad, Arthur C. Clarke, Poul Anderson, Gregory Benford, Robert Silverberg, Nancy Kress, Orson Scott Card, Lester Del Rey și mulți alții – și-au dat întâlnire datorită celui mai prolific editor din lume, Martin H. Greenberg, pentru a aduce în fața cititorilor o multitudine de povești despre invazii extraterestre, devastarea produsă de meteoriți, războaie nucleare totale și tot felul de alte scenarii ale zilelor de pe urmă ale omenirii, descriind în detalii cumplite SFÎRŞITUL LUMII!”

4. ”Tărâmurile pustiite. Povești ale apocalipsei” de JJ Adams, editura Nemira.
Descriere: Foamete… Moarte… Război… Molimă… Se spune ca ele ar fi vestitoarele apocalipsei – Armaghedonul, Sfârșitul Lumii. În science fiction, sfârșitul lumii este declanșat, de obicei, de mijloace mult mai specializate: războaie nucleare, dezastre biologice, catastrofe naturale sau prăpăd cosmologic. Dar in siajul oricărui cataclism de proporții există supraviețuitori… iar science fictionul post-apocaliptic speculează cum ar fi viața pentru ei.
Urmează douăzeci si doua de scenarii post-apocaliptice, unele împinse la extrem, altele aduse in viața de zi cu zi. Unele flirtează cu fantasticul, altele exersează horror-ul. Dar toate explorează aceeași întrebare: cum va fi viața după sfârșitul lumii … așa cum o cunoaștem?

3. ”Cyberpunk” de Bruce Sterling, editura Millenium.
Descriere: Începutul celui de-al nouălea deceniu al secolului douăzeci a reprezentat o perioadă de stagnare în literatura SF. Se simțea nevoia unei revoluții tematice și stilistică deopotrivă. Cel care a aprins flacăra acestei revoluții s-a numit William Gibson. Scriind despre o lume decadentă și ultratehnologizată, despre dominația tehnologiei informației asupra oricărui alt domeniu, el a răsturnat toate ierarhiile, inaugurând un nou curent literar, care avea să marcheze o generație întreagă de scriitori și cititori. Și totul a pornit de la o carte: antologia CYBERPUNK (titlul original: MIRRORSHADES), editată de Bruce Sterling.
De la William Gibson, pionierul tematicilor cyberpunk, la Bruce Sterling, ideologul principal al noii mişcări literare, de la James Patrick Kelly la Pat Cadigan, de la Lewis Shiner la Tom Maddox, de la John Shirley la Rudy Rucker, mulţi dintre cei consideraţi azi drept clasici în viaţă ai genului F&SF, nume majore ale literaturii contemporane, au avut un cuvânt de spus în antologia-manifest a curentului cyberpunk. O carte care a schimbat cursul istoriei.

2. ”Eroi fără voie” de Michael Haulică, editura Millenium.
Descriere: „Eroi fără voie” este antologia scrisă de Secția 14, adică de o parte dintre absolvenții primei ediții a atelierului de science-fiction și fantasy: Iulia Albota, Mihai Alexandru Dincă, Andrei Duduman, Georgian Enuță, Mihai Giulvezan, Alexandra Medaru, Alexandru Orbescu, Andrei Panțu, Adrian Poenaru, Adrian Răducan, Valeriu Tudose.
Este o antologie generalistă (adică fără o temă clară și cu texte în toate genurile din SFFH), iar o descriere mai pe larg găsiți în Revista de povestiri, aici – link

1. ”Antologia prozei românești SF” de Michael Haulică, editura Paralela 45.
Descriere: Literatura SF scrisă şi publicată acum în România se caracterizează printr-o mare inventivitate în ceea ce privește ideile SF, printr-o largă paletă de stiluri și prin modernitatea ei, prin sincronismul cu ceea ce se scrie în lume. Volumul cuprinde povestiri de: Mircea Opriţă, Dănuţ Ungureanu, Aurel Cărăşel, Lucian Merisca, Silviu Genescu, Cristian Mihail Teodorescu, Marian Truţă, Liviu Surugiu, Marian Coman, Ana-Maria Negrilă, Michael Haulică, Doru Stoica, Ona Frantz, Roxana Brânceanu, Lucian Dragoş Bogdan, Eugen Cadaru, Florin Parluca, Miloş Dumbraci, Daniel Timariu, Mihai Alexandru Dincă.Și aceasta este o antologie generalistă (tot fără o temă clară și cu texte doar SF, dar extrem de diferite, fiind de altfel scrise într-un interval din anii 70 până în prezent), iar o descriere mai pe larg găsiți în Biblioteca lui Liviu, aici – link
