Știri

Microsoft și viața de după moarte. Ca chatbot.

Microsoft tocmai a înregistat un brevet care îi va permite permite să realizeze legal un chatbot… folosind informațiile personale ale persoanelor decedate.

Brevetul descrie crearea unui bot bazat pe „imagini, date vocale, postări pe rețelele sociale, mesaje electronice” și alte informații personale. Mai exact (cităm): „Persoana specifică [pe care o reprezintă botul de chat] poate corespunde unei entități trecute (…), cum ar fi un prieten, o rudă, o cunoștință, o celebritate, un personaj fictiv, o figură istorică etc ”.

Microsoft a inclus și noțiunea de „modele 2D sau 3D ale unor persoane specifice”, generate prin imagini și informații de profunzime sau date video (da, ca holograma prințesei Lia cu ”You’re my only hope!”, dar… cu personalitate).

Deși controversată, ideea nu e nouă. Și alte companii de tehnologie au încercat să folosească date digitale pentru a-i recrea cei dragi care au decedat. De exemplu, Eugenia Kuyda, cofondatoarea companiei de tehnologie Luka, a folosit 8000 de linii de mesaje text între ea și prietenul Roman Mazurenko, care a fost ucis într-un accident rutier, pentru a crea un chatbot care-i imita personalitatea și putea purta conversații în stilul său (deși familia nu a primit prea bine experimentul).

În ficțiune, mai ales SF, nu mai vorbim de câte ori s-a speculat pe temă…

Update 2 zile mai târziu: după reacțiile primite, au anunțat că renunță, pentru că, deși rămâne tehnic posibilă, este „perturbatoare” pentru rude…


surse: independent.co.uk, indiewire.com

Imagine de Melmak de la Pixabay

%d blogeri au apreciat: