Un ghid definitiv de sub-genuri Fantasy este greu de realizat, pentru simplul fapt că sunt extrem de multe (de aceea am și împărțit acest ghid în două părți) și pentru că, odată cu evoluția genului, „granițele” au devenit tot mai vagi și fluide. Totuși, în mod clar cititorilor de SFF le este necesar și util un îndrumar rapid de sub-genuri; iar în opinia mea, cea mai bună abordare a ceva fluid definit este una cu exemple.
Pentru a nu intra în dezbateri scolastice, m-am mulțumit cu definiții foarte, foarte sumare și fără pretenții de valoare critică – am fost mai interesat de diversitatea paletei prezentate (pe care am preluat-o parțial de pe bestfantasybooks.com, pentru că acolo mi s-a părut cea mai comprehensivă).
Majoritatea exemplelor sunt, evident, preferințele mele personale în fiecare categorie – și, la fel de evident, multe pot fi de fapt exemple în categorii diferite, nu neapărat (doar) în cea unde le-am încadrat eu.
Note:
1. cărțile pe care le-am identificat traduse sunt trecute cu titlul în română, descrierea editurii românești și link spre ediția în română (unde nu au diacritice… adresați-vă editurii!); celelalte au link spre Goodreads sau Wikipedia și denumirea în original, iar descrierea tradusă de autorul articolului.
2. Am preferat să las denumirea subgenurilor în engleză, pentru a evita confuziile prin traduceri diferite.
Grimdark Fantasy
Grimdark Fantasy este cel mai sumbru dintre subgenurile Fantasy – întunecat, cinic, violent, murdar și ambiguu din punct de vedere moral. Oferă onestitate și realism în prezentarea poveștii și personajelor, dar această onestitate este distorsionată, fiind construită pe situații epice. Lucrurile sunt exagerate, pentru efect. Scriitorii grimdark încearcă să evidențieze imprevizibilitatea vieții. Grimdark Fantasy nu oferă o intrigă în care protagoniștii cooperează, înfrâng Răul și salvează omenirea și nici o lume în care există o cale clară, iar povestea se termină cu zâmbete și bucurie. Subgenul este încărcat de mizerie, lipsă de speranță, violență, sânge, întuneric, protagoniști ambigui moral, anti-eroi, decizii oribile și un simț al umorului sumbru.
Exemplu: Prima Lege de Joe Ambercrombie.
Pe vremuri campion, acum un fel de monstru, Glokta este prizonier intr-un corp bolnav. Nobilul Jezal insa traieste bine pentru ca triseaza la jocul de carti. Logen, poreclit Sangerosul Noua, vrea sa-si lase in urma trecutul intunecat, in care si-a vazut familia ucisa, dar nu poate scapa de diverse lupte. Bayaz, Intaiul dintre Magi, planuieste o calatorie dincolo de lumea cunoscuta, in scopuri numai de el stiute, iar din pricina lui Glotka, Jezal si Logen vor avea o viata si mai grea… Povestea incepe in forta, fiti gata!
Alternative: Prințul spinilor de Mark Lawrence, Minciunile lui Locke Lamora de Scott Lynch.



Military Fantasy
Nu toate cărțile Fantasy cu elemente militare fac parte din acest subgen. Military Fantasy se referă în mod specific la viața militară și se poate concentra pe un ostaș sau un grup care face parte dintr-o armată. Unele dintre cele mai populare subgenuri (ca Epic Fantasy sau High Fantasy) includ adesea „elemente militare” puternice, dar nu sunt Military Fantasy, deoarece nu se concentrează exclusiv asupra vieții militare.
Exemplu: Compania Neagră de Glen Cook
Actualul angajator al Companiei Negre, Sindicul din Beril, pierde controlul asupra orașului său decadent în fața facțiunilor rivale. Așa se face că, atunci când Înrobitul numit Hoțul-de-Suflete îi oferă Companiei un contract în slujba Doamnei, Căpitanul acceptă, deși pentru a face asta e nevoit să-l omoare mai întâi pe Sindic, pentru a pune capăt contractului. În timpul marșului spre Nord, acolo unde se află imperiul Doamnei, Compania recrutează doi membri noi: Corbul – un individ letal și lipsit de remușcări și Draga – o fetiță mută de nouă ani, salvată din mâinile soldaților Șchiopului, alt Înrobit.
Alternative: Seria Malazan de Steven Erikson, The Ten Thousand de Paul Kearney



Flintlock Fantasy
Flintlock Fantasy se desfășoară într-o eră în care se utilizează tehnologia muschetelor, dar motoarele cu abur nu – de aceea este înrudit cu Steampunk, dar nu este Steampunk. Ceea ce face acest subgen diferit este și faptul că tinde să fie semnificativ influențat de istoria reală. Flintlock Fantasy este un subgen foarte nou, încă în evoluție și nu foarte clar definit. Este ușor de distins de alte subgenuri Fantasy prin faptul că nu se desfășoară în epoca medievală (precum majoritatea genului), dar nici în cea modernă (ca Urban Fantasy). Acțiunea are loc la începutul industrializării, când războiul și societatea își încep transformarea.
Exemplu: The Thousand Names de Django Wexler.
Căpitanul Marcus d’Ivoire lâncezea într-o garnizoană colonială îndepărtată, atunci când fanaticii religiei locale au masacrat autoritățile vordaniene și s-a trezit ultima redută a civilizației, împreună cu o adunătură de soldați pe care nu i-au vrut alte unități, despărțiți de speranța supraviețuirii de un întreg deșert potopit de hoarde de zeloți și triburi de nomazi, conduse de un lider misterios, capabil să fie prezent în mai multe locuri deodată. Winter Ihernglass a pretins că e bărbat și s-a înrolat în armată pentru a fugi de trecut; tot ce-și dorește e să treacă nebăgată în seamă – numai că se remarcă în luptă prin dârzenie și inteligență, așa că se trezește avansată rapid în grade tot mai înalte și înconjurată de oameni tot mai fideli. Ultima speranță disperată, pentru ei toți, este să fie salvați de straniul și aparent nebunul colonel Janus bet Vhalnich, trimis de Ducele de pe Urmă în vâltoarea rebeliunii, oficial pentru a-l recupera pe monarhul marionetă local, dar în realitate pentru a-l înlătura din grațiile regelui. Și, cu voia Domnului, pentru a muri, pentru că cineva din anturajul său este agentul Ducelui și ascunde secrete demonice. Cu toate că Vhalnich dovedește că e capabil să câștige bătălii miraculos, ofițerii săi încep treptat să-l suspecteze că de fapt are alte ținte, în tărâmuri supranaturale…
Alternative: Powder Mage de Brian McClellan, Thieftaker Chronicles de D.B. Jackson.



Gaslamp Fantasy
Gaslamp Fantasy aparține atât genurilor Fantasy, cât și ficțiunii istorice, și împrumută tropi, teme și chiar personaje din ficțiunea gotică – precum supranaturalul. Gaslamp Fantasy a fost inventat ca sub-subgen pentru a separa unele scrieri de mai bine-cunoscutul Steampunk, deoarece cărțile Gaslamp nu sunt și „punk”.
Exemplu: Jonathan Strange & Mr. Norrell de Susanna Clarke.
Cu secole în urmă, pe când adevărata magie încă exista, în Anglia trăia cel mai puternic magician al tuturor timpurilor – Regele Corb. La începutul secolului al XIX-lea, din măreţia lui n-a mai rămas decât o legendă, în vreme ce Anglia, cu regele ei nebun şi cu poeţi încrezuţi, nu mai crede de mult în această putere. Este momentul în care Mr Norrell îşi face apariţia pentru a le vorbi englezilor şi a-i îndemna la fapte, pentru a ajuta guvernul englez în marele război pe care îl poartă cu Napoleon. Dar are nevoie de un ucenic pe măsura geniului său, şi acesta nu întârzie să apară, în persoana lui Jonathan Strange, un tânăr magician, arogant, foarte bogat, dar de o inteligenţă covârşitoare. Dar ceea ce la început era prietenie se transformă curând în rivalitate, căci viziunile asupra magiei sunt mult prea diferite. Strange e atras de puterea şi de violenţa magiei negre, în vreme ce Norrell nu a dobândit marile secrete.
Alternative: Materiile întunecate de Phillip Pullman, Magicienii de Christopher Priest



Weird West Fantasy
Fantasy + Western, cu o doză de supranatural. Weird West Fantasy reunește elemente de Fantasy, Western, Steampunk, Horror și Mystery, toate amestecate în diferite grade. Weird West Fantasy este și un sub-gen de forțe aparent opuse: legea și haosul, folclorul și industrializarea, naturale și supranaturale, binele și răul. Forțele opuse sunt reprezentative pentru spațiul de frontieră în schimbare, care este, în multe privințe, o ciocnire a lumilor și culturilor. Există un simț al explorării și descoperirii, precum și al tragediei și trădării.
Exemplu: Turnul întunecat de Stephen King
Roland, ultimul pistolar, se apropie tot mai mult de Turnul Intunecat, care ii bantuie visele si cosmarurile. Urmariti de Strainul fara Varsta, el si tovarasii lui se aventureaza pe un drum plin de pericole pana la Lud, orasul pustiit. Dar pe masura ce traverseaza desertul damnarii, in macabra lume noua, ei incep sa priceapa cine – si ce – ii face sa mearga mai departe...
Alternative: The Tales of Alvin Maker de Orson Scott Card, The Six Gun Tarot de R. S. Belcher



Prehistoric Fantasy
Un tip specific de fantezie istorică, derulată în era preistoriei, care descrie viețile oamenilor primitivi. Poveștile pot fi amplasate într-o Europa cu neanderthalieni sau într-o America de Nord cu amerindieni preistorici, înainte de civilizații propriu-zise. Fantasy-ul preistoric este majoritar realist, dar cu adăugiri de fantezie și magie.
Exemplu: Șaman de Kim Stanley Robinson.
Thorn este saman si le transmite intelepciunea si povestile sale celor care vor sa-i calce pe urme. Heather este vindecatoare si reuseste sa-i tina impreuna pe membrii grupului. Elga vine din alta lume si aduce schimbarea. Loon, urmatorul saman, este hotarat sa-si gaseasca propriul drum. Dar intr-un univers atat de inselator, drumul nu este niciodata usor si nu se stie unde poate duce…
Alternative: Earth’s Children de Jean M. Auel, Wolf-Woman de Sherryl Jordan.



Historical Fantasy
În Historical Fantasy, decorul este o perioadă reală din istorie, dar cu elemente fantastice adăugate. Acest decor poate fi pe Terra și ridică o întrebare – cum s-ar fi desfășurat Războiul Civil american dacă ar exista vampiri? – sau într-o altă lume, dar care împărtășește evenimentele culturale și istorice cu Pământul.
Fantezia istorică are puține limite clare, ceea ce înseamnă că miturile și legendele pot prinde viață la fel de mult ca și evenimentele istorice. Cu toate acestea, elementele fantastice sunt în general ținute sub control, pentru a echilibra faptele istorice cu realismul modern.
Exemplu: Seria Temeraire de Naomi Novik
Viata capitanului Will Laurence din Marina Regala britanica este rasturnata din clipa in care captureaza o fregata franceza, avand la bord un ou de dragon destinat imparatului Napoleon. Transformat peste noapte in aviator, Laurence devine capitanul puiului de dragon pe nume Temeraire, de care il va lega o profunda prietenie. Laurence si Temeraire isi vor primi botezul de foc in inima bataliilor napoleoniene.
Alternative: Soldier of the Mist de Gene Wolfe, Tigana de Guy Gavriel Kay.



Vampire Fantasy
Inițial, aceste povești se bazau pe mituri străvechi – de obicei românești. În romanele mai vechi, vampirii sunt adesea descriși ca întruchipări întunecate ale răului. Există multe clișee folclorice: vampirii nu își pot vedea reflexia, usturoiul și crucile sunt slăbiciunea vampirului, argintul și lumina soarelui le sunt fatale, vampiri cu colți, puteri supranaturale sau supraomenești, sicrie ș.a.m.d..
Pe măsură ce subgenul s-a dezvoltat, aceste caracteristici s-au schimbat. Începând cu secolul al XX-lea, descrierile vampirilor au început să se modifice – au devenit mai degrabă eroi poetici (sau erotici) ai tragediei. Genul a devenit foarte fluid și poate utiliza tehnici și elemente ale multor alte genuri și subgenuri: horror gotic, romance, policier.
Exemplu: Interviu cu un vampir de Anne Rice
Romanul prezintă viaţa vampirului Louis, povestită chiar de el, într-un interviu pe care îl acordă unui jurnalist. Louis este transformat în vampir de muşcătura lui Lestat, în 1791. După aproape două secole de peregrinări, Louis decide să-şi povestească viaţa, să dezvăluie secretele şi principiile după care se ghidează vampirii. Romanul, plin de imagini puternice, vorbeşte despre nemurire, despre decizii radicale, despre sexualitate şi despre putere.
Alternative: Amurg de Stephenie Meyer, seria Sookie Stackhouse de Charlaine Harris.



Romantic Fantasy
Evident, acest subgen tinde să includă un aspect romantic foarte puternic. Există mai multe povești „tipice” subgenului, dar toate împărtășesc elementul comun conform căruia eroina și-a pierdut casa ori locul în societate într-un fel și ajunge să găsească acceptare într-un alt grup. Astfel, părți importante ale poveștii sunt relațiile noi: relații sociale, politice și – desigur – amoroase.
În timp ce caută aceste noi relații și își descoperă sau dezvoltă puterile, este foarte probabil ca eroina să se îndrăgostească de un bărbat, care posedă frecvent și darul magiei. Magia din aceste povești este de obicei mai soft decât în alte Fantasy. Elemente tipice sunt mai degrabă intuiția puternică și empatia.
Exemplu: Seria Outlander de Diana Gabaldon
Anul 1945. Claire Randall, fostă soră medicală, se întoarce din război și pleacă împreună cu soțul într-o a doua lună de miere. Dar o stâncă magică dintr-un loc misterios o transformă într-o călătoare în timp, care se trezește brusc într-o Scoție măcinată de lupte, în Anul Domnului… 1743. Azvârlită într-un alt secol, protagonista trebuie să înfrunte conspirații, primejdii și pasiuni care îi amenință viața… și îi pun la încercare inima. Destinul i-l scoate în cale pe tânărul războinic James Frazer și, destul de repede, Claire trebuie să aleagă între fidelitate și dorință, între doi bărbați, între două vieți.
Alternative: Circul nopții de Erin Morgenstern, Graceling by Kristin Cashore



Urban Fantasy
Urban Fantasy este definit în principal de decor. Poveștile au loc într-un mediu urban, de obicei contemporan, și pe Pământ (mai degrabă decât pe un tărâm fantastic), dar conțin elemente și creaturi supranaturale. Urban Fantasy este mai mult un hibrid de alte genuri și tinde să aibă o atmosferă grea, similară cu ficțiunea genurilor policier sau noir, dar le adaugă elemente de mister, romantism, groază și fantezie.
Exemplu: Râurile din Londra de Ben Aaronovitch
Ofițerul stagiar Peter Grant visează să ajungă detectiv al Poliției Metropolitane din Londra. Păcat că superiorii lui au de gând să îl repartizeze Unității de Progresie a Investigațiilor, unde cel mai mare pericol pe care l-ar putea înfrunta este să se aleagă cu o tăietură de la hârtiile birocrației moderne. Însă perspectivele de carieră și de viață ale lui Peter se schimbă după ce are loc o crimă neobișnuită, iar el intervievează un martor ocular care se întâmplă să fie și fantomă. Abilitatea unică a lui Peter de a putea discuta cu ființe trecute prin moarte îl aduce în atenția Inspectorului Thomas Nightingale, care investighează infracțiunile ce implică magia și supranaturalul. După ce o serie de crime brutale și stranii cuprinde Londra, Peter, acum ucenic vrăjitor, devine parte a unei lumi în care zeii și zeițele se amestecă printre muritori, iar un spirit teribil și încă nestins al trecutului își dorește să scufunde orașul în haos.
Alternative: Nicăieri de Neil Gaiman, Nocinoi Dozor de Serghei Lukianenko



New Weird Fantasy
Un tip modern, nelinear, de ficțiune aproape experimentală, „dansând” între granițele SF, Fantasy și mainstream. Disonanța cognitivă este aproape un obiectiv, cu finaluri nerezolvate și „găuri” cronologice sau logice, precum și cu refuzul de a descrie cu exactitate sau complet personajele. New Weird combină adesea elemente de ficțiune pulp, groază, suprarealism (inclusiv realism magic), steampunk și Fantasy sau SF mai tradiționale.
Exemplu: Kraken de China Mieville
Dintr-un muzeu din Londra dispare un calamar lung de nouă metri, împreună cu acvariul lui. Custodele Billy Harrow vrea să elucideze misterul şi descoperă o lume stranie, populată de adepţi ai cultului calamarului uriaş, tatuaje vorbitoare, asasini, statui ce prind viaţă şi animale intrate în grevă. Urmărit de poliţişti şi criminali deopotrivă, Billy este nevoit să renunţe la viaţa lui obişnuită şi să se alieze cu un renegat al cultului calamarului pentru a recupera creatura furată şi a opri forţa necunoscută ce ameninţă cu sfârşitul lumii.
Alternative: Veniss Underground de Jeff Vandermeer, Orașul gravat de K.J. Bishop



Superhero Fantasy
Identitățile secrete și lupta împotriva criminalității sunt tropii caracteristici ai acestui sub-gen (colanții, pelerinele și măștile prind bine și ele). Există o persoană cu abilități super speciale, un puternic sentiment de moralitate, două identități? Există o altă persoană cu abilități speciale și cu înclinație spre rău? Atunci vorbim despre Fantasy cu super-eroi.
Recent, însă, romanele cu super-eroi au început să ofere și povești mai interesante și mai diverse. Lumile pot fi mai întunecate, iar moralitatea mai gri. Unele cărți moderne cu super-eroi ar putea fi, de fapt, de-a dreptul critici ale temei tipice „Avem nevoie de un erou pentru a salva lumea” sau o subliniere a cât de dăunătoare poate fi mentalitatea rezolvării problemelor sociale cu super-puteri.
Exemplu: The Violent Century de Lavie Tidhar
Un experiment îndrăzneț a transformat o mică parte a umanității în mutanți. Națiunile se luptă să-i folosească pe cei înzestrați, în scopuri tot mai întunecate. În zorii războiului global, supereroii americani se confruntă cu siniștrii germani și ruși. Oameni de știință din ce în ce mai depravați derulează experimente îngrozitoare, în numele victoriei. Agenții britanici Fogg și Oblivion au păstrat un secret, timp de peste patruzeci de ani. Dar toți eroii trebuie să aleagă când să se alăture luptei și cui datorează loialitate – chiar și pentru o singură zi perfectă de vară.
Alternative: Super Powereds de Drew Hayes, The Never Hero de T Ellery Hodges



Low Fantasy
Low Fantasy poate fi definit în două moduri: (1) în opoziție față de High Fantasy, adică nu se concentrează asupra eroismului sau asupra lumii impresionante, ci este o poveste cu anti-eroi ceva mai ambigui; 2) are pur și simplu mai puțină magie și un cadru mai puțin fantastic. Elementele tematice comune includ lupte pentru putere, ambiguitate morală și cinism cu privire la societate și natura condiției umane. Magia este, de asemenea, un punct de divergență: în Low Fantasy, magia nu e prea relevantă sau, în unele cazuri mai extreme, s-ar putea să nu fie nici măcar prezentă.
Exemplu: Seria Gheață și Foc de George R.R. Martin.
Într-un ținut în care verile pot dura ani în șir și iernile, o viață, primejdia se arată la orizont. Vine iarna și, pe plaiurile înghețate de la nord de Winterfell, forțe întunecate și stranii se pregătesc de luptă în spatele Zidului ce protejează întregul regat Westeros. În mijlocul conflictului se află familia Stark de Winterfell, oameni la fel de aspri și neîndurători ca pământul pe care îl stăpânesc. Un tărâm al extremelor, de la fortărețele de piatră ale iernii, la castelele belșugului și ale verii, în care lorzi și prințese, soldați și vrăjitori, asasini și bastarzi iubesc, se luptă și uneltesc pentru a supraviețui.
Alternative: Seria Engineer de K. J. Parker, The Paladin de C.J. Cherryh



Mundane Fantasy
Un subgen deosebit, în sensul că renunțarea la caracterul credibil și realist nu este neapărat o cerință. Deoarece elementele fantastice ale lumii sunt prezentate logic, nu există niciun motiv pentru a renunța la plauzibilitate, iar raționalitatea este adesea o componentă puternică a poveștii.
Construirea lumii fictive este o componentă esențială a oricărei cărți Fantasy, dar în Mundane Fantasy lumea este cea deja cunoscută, doar că există elemente magice și supranaturale care se ascund în umbră.
Exemplu: Oceanul de la capătul aleii de Neil Gaiman.
Un bărbat se întoarce în locurile în care a copilărit pentru a participa la o înmormântare. Acesta este momentul în care ies la iveală întâmplări stranii şi înfricoşătoare prin care a trecut, la vârsta de şapte ani, alături de trei persoane extraordinare: micuţa Lettie Hempstock (pentru care iazul de la capătul aleii este un ocean), mama şi bunica acesteia (care susţine că îşi aminteşte de începuturile lumii şi de Big Bang).
Alternative: Instrumente mortale de Cassandra Clare, Căminul copiilor deosebiți de Ransom Riggs



Young Adult Fantasy
YA este probabil cel mai ușor de definit prin intervalul de vârstă al publicului țintă (12-18 ani). Această definiție înseamnă însă că subgenul este foarte larg și poate împrumuta idei din orice alt subgen.
YA Fantasy are totuși unele teme comune. Protagoniștii tineri au o capacitate puternică de schimbare și transformare, iar povestea este puternic emoțională – sub expresia iubirii, a familiei, a fricii, a oricărei alte emoții puternice. Un trop important în YA este și prezentarea primelor experiențe în unele elemente definitorii pentru construirea unei personalități.
Exemplu: Trilogia Bartimaeus de Jonathan Stroud.
Când este invocat de către Nathaniel, un tânăr ucenic vrăjitor, djinnul Bartimaeus se aşteaptă ca acesta să-i ceară să facă nişte scamatorii banale. Dar Nathaniel este un magician precoce, şi planul său este ceva mai complicat: vrea să se răzbune! Bartimaeus este trimis să fure amuleta din Samarkand de la Simon Lovelace, un magician puternic, nemilos şi ambiţios. În scurt timp, atât djinnul, cât şi stăpânul său se trezesc prinşi într-o poveste cu o intrigă complexă, din care nu lipsesc trădarea şi crima.
Alternative: Tronul de cleștar de Sarah J. Maas, Harry Potter de J. K. Rowling



vezi prima parte a ghidului sub-genurilor Fantasy (clasicele) aici
vezi ghidul subgenurilor SF aici
Imaginea reprezentativă de Lothar Dieterich de la Pixabay