Știri

Tot ce știm despre serialul ”Lord of the Rings” – și ce-l nemulțumește la el pe Frodo

Cu toții am fost fascinați de trilogia de filme LOTR (în versiunea director cut) și sunt convins că majoritatea dintre noi o revedem periodic, de fiecare dată cu aceeași plăcere. Așa că suntem, desigur, entuziasmați de ideea că Amazon va produce un serial – dar, cu certitudine, și cu inima strânsă că poate ne va dezamăgi.

Așa că poate ne-ar prinde bine să recapitulăm cam tot ce știm până la acest moment despre proiect, nu?


Data lansării: Nu a fost anunțată


Trailer: Nu există încă


LOTR s-a întors în Noua Zeelandă

Amazon a anunțat că producătorii J.D. Payne și Patrick McKay vor derula filmările tot în Noua Zeelandă, unde a lucrat și Peter Jackson. Producția a început oficial în 2020, la Auckland, și deja se filmase cam totul pentru primele 2 episoade înainte de întreruperea cauzată de COVID-19. Lucrul a reînceput în septembrie 2020, după ce echipa serialului a primit o derogare de la autorități pentru a putea reveni, în pofida carantinei.

Platoul de filmare va fi totuși diferit, deci nu vă așteptați să revedeți aceleași decoruri (și poate nici același stil vizual).


Echipa creativă este deja formată

Echipa creativă a fost anunțată încă din 2019 și este compusă din profesioniști (scenariști, regizori, producători, costumieri, artiști pentru efecte speciale) care au lucrat anterior la Game of ThronesStar Wars: The Last JediThe AvengersStranger ThingsCrimson PeakEdge of Tomorrow10 Cloverfield LaneWestworldThe Leftovers și Fringe.

Scenaristul Bryan Cogman (Game of Thrones) a fost implicat drept  consultant și a lucrat la sezonul 1, dar nu a rămas și pentru următoarele. Scenariști pentru tot serialul sunt JD Payne și Patrick McKay (au mai lucrat la Star Trek Beyond și Jungle Cruise, ca și la viitoare filme Star Trek și Flash), care se pare că au fost aleși de Amazon la recomandarea lui J.J. Abrams.

John Howe, designer la trilogia lui Jackson,  lucrează și la serialul prequel. Inițial a fost implicat și specialistul în Tolkien, Tom Shippey, dar se pare că s-ar fi retras, ceea ce a cam îngrijorat fanii care speră la păstrarea unei viziuni unitare.

Ca producători, vor fi implicați: Lindsey Weber (10 Cloverfield Lane), Bruce Richmond (Game of Thrones), Gene Kelly (Boardwalk Empire), Gennifer Hutchison (Breaking Bad); Jason Cahill (The Sopranos); Justin Doble (Stranger Things); Bryan Cogman (Game of Thrones), Helen Shang (Hannibal) – și alții.


Regizor (cel puțin pentru episodul pilot) va fi J.A. Bayona

Pentru primele 2 episoade, Amazon l-a angajat pe regizorul de la Jurassic World: Fallen Kingdom, care va fi și producător executiv, alături de partenerul său (de afaceri) Belén Atienza.

Se pare că pentru cele 2 episoade a terminat filmările în decembrie 2020.


Distribuția cam este decisă

Robert Aramayo din Game of Thrones (Ned Stark în tinerețe) va fi Beldor, descris drept „tânărul erou” – deci probabil protagonist. Tot din Game of Thrones (Benjen Stark) vine și Joseph Mawle, într-un rol încă nedezvăluit (dar se zvonește că va fi un antagonist, Oren). Morfydd Clark, din Saint Maud, va fi Galadriel în tinerețe, iar Markella Kavenagh o tânără „colegă” de aventuri a personajului principal (Tyra). Amazon a precizat că încă mai sunt și roluri principale unde nu s-au decis asupra alegerilor.

Restul distribuției cunoscute până acum (anunțați în decembrie 2020) este alcătuită din: Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Tom Budge, Ismael Cruz Córdova, Ema Horvath, Tyroe Muhafidin, Sophia Nomvete, Megan Richards, Dylan Smith, Charlie Vickers, Daniel Weyman, Maxim Baldry, Peter Mullan, Sir Lenny Henry, Cynthia Addai-Robinson, Benjamin Walker, Geoff Morrell, Kip Chapman, Thusitha Jayasundera, Maxine Cunliffe, Trystan Gravelle, Anthony Crum, Peter Tait, Fabian McCallum, Simon Merrells, Lloyd Owen, Augustus Prew, Alex Tarrant, Leon Wadham, Sara Zwangobani, Ian Blackburn.


Amazon a plătit 250 milioane $ doar pentru drepturi!
Everything We Know About Amazon's LORD OF THE RINGS TV Series_1

New Line Cinema

După o concurență directă împotriva Netflix, Amazon a plătit un sfert de miliard de dolari în 2017, după negocieri cu editura HarperCollins (drepturile pentru cărțile luiTolkien) și New Line Cinema (drepturile pe filmele lui Jackson). Conform The Hollywood Reporter, înțelegerea a prevăzut drepturi pentru producerea a 5 sezoane.


Va fi cel mai scump serial din istorie

Cei 250 de milioane au fost doar punctul de pornire – după ce li se vor adăuga salariile actorilor și costurile de producție,  THR a estimat că se va depăși… 1 miliard $! Jeff Bezos, patronul Amazon, le-a spus celor din echipă că vrea să facă următorul Game of Thrones. Va merita „la bani” sau va fi doar un exces de orgoliu? Rămâne de văzut.

Comparativ, trilogia lui Jackson a costat 281 millioane $ și a dus la încasări de 2.92 miliarde.


Se pare că primul sezon o să aibă 20 de episoade

Într-un interviu pe Deutsche Tolkien, lui Tom Shippey i-a scăpat cifra de „poate 20 de episoade în primul sezon”. Impresionant pentru un serial cu episoade de câte o oră, unde norma obișnuită e de 10-12 episoade per serie. S-ar putea să aibă legătură cu limita aceea de 5 sezoane în drepturi… Deși acest serial este limitat la 5 serii, se pare că în contractul de achiziționare a drepturilor s-a lăsat deschisă portița pentru eventuale seriale spin-off.

Everything We Know About Amazon's LORD OF THE RINGS TV Series_1

New Line Cinema


Deja s-a comandat sezonul 2

Deocamdată nu se știe data lansării nici pentru prima serie, dar e cert deja că se va face și sezonul 2, conform  Variety. Nu cine știe ce surpriză pentru o platformă de streaming. Amazon (ca producător) a optat din start pentru un serial cu mai multe sezoane, dar televiziunea sa (ca distribuitor) va comanda individual fiecare serie.


Probabil va fi despre ridicarea și căderea Númenorului

Inițial, site-ul de fani TheOneRing.net a anunțat că li s-a confirmat din mai multe surse că serialul se va concentra pe tânărul  Aragorn, jucat în filme de Viggo Mortensen. Serialul nu va prezenta Războiul Inelelor din trilogia lui Jackson, ci se va inspira din anexele cărții, care prezintă istoria familiei lui Aragorn și rolul său ca moștenitor al Isildurului și rege de drept al Gondorului.

În februarie 2019, Amazon a creat un cont oficial de Twitter, care sugerează altceva: nu se va concentra pe Aragorn, ci pe originile strămoșilor săi. O hartă postată acolo ne prezintă insula Númenor din perioada în care se desfășoară serialul.

În „mitologia” tolkieneană, Númenor era o insulă legendară, similară Atlantidei, care s-a ridicat din mări și apoi a fost distrusă (și scufundată iar) în A Doua Eră a Pământului de Mijloc. Insula era locuită de rasa umană Dúnedain, ai cărei (puțini) supraviețuitori au fondat Arnor și Gondor. Ca descendent al lor, Aragorn era regele de drept al Gondorului, tron pe care îl obține la finele trilogiei (de cărți).


Serialul se desfășoară în A Doua Eră a Pământului de Mijloc

Tot Shippey a precizat că, urmare înțelegerilor cu deținătorii drepturilor lui Tolkien, Amazon nu are voie să contrazică scrierile și trebuie să respecte canonul deja existent – ba se pare că editura și-a rezervat și dreptul de veto la deciziile scenariștilor (o idee inspirată, am zice, după ce s-a întâmplat cu ultimul sezon de GoT). Tot din cauza drepturilor, există limitări asupra a ce poate fi abordat în adaptare; de exemplu, Amazon poate folosi aspectele despre A Doua Eră din trilogia LOTR (care a durat, conform lui Tolkein, 3.441 de ani), dar nu și din Silmarillion. Iar despre extins povestea în Prima sau A Treia Eră nici nu se pune problema la copyright.

Pentru clarificare, o să vă reamintim că evenimentele din trilogia de filme se petrec spre finele Celei de-a Treia Ere (mii de ani mai târziu), deci serialul este un prequel, nu un remake.

Nu neapărat un dezavantaj, din moment ce A Doua Eră e cea mai puțin explorată în  mitologia lui Tolkien, de unde practic mai cunoscută e doar ridicarea și căderea Númenorului (deci clar va fi inclusă în scenariu). Dar în rest nu prea sunt detalii, așa că producătorii au suficientă marjă creativă pentru a ne surprinde. Să sperăm că pozitiv…


Există deja un rezumat al scenariului

Situl TheOneRing.net a obținut și făcut public un rezumat oficial, care spune cam așa:

Epopeea se derulează cu mii de ani înainte de evenimentele din  The Hobbit și The Lord of the Rings, în era când marile puteri de-abia se formează, regatele se înalță sau cad, eroii la care nu se aștepta nimeni trec prin aventuri grandioase, speranța mai că a pierit și cel mai impresionant antagonist imaginat vreodată de Tolkien amenință să întunece întreaga lume cu bezna sa. Serialul începe într-o perioadă de pace relativă, dar urmărește un grup de personaje, atât familiare fanilor cât și noi, care confruntă mult-temuta renaștere a Răului în Pământul de Mijloc. Din adâncurile lipsite de lumină de sub Misty Mountains la codrii maiestuoși din Lindonul elfilor și din uluitorul regat insular al Númenorului la cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, regatele și personajele vor edifica legendele și faima care le vor supraviețui milenii.

New Line Cinema


Avem deja și ”plângeri”

Într-un interviu din Empire Magazine, Elijah Wood, actorul cu rolul principal (Frodo Baggings) din trilogia de filme a lui Jackson, s-a declarat îngrijorat de corectitudinea alegerii titlului, din punct de vedere al acurateții (și respectului) față de canonul tolkienesc:

Mi se pare bizar că-i zic  Lord of the Rings, în condițiile în care nu e deloc Lord of the Rings!

Are loc în A Doua Eră a Pământului de Mijloc. I-au spus The Lord of the Rings, dar este oarecum înșelător. Din ce am înțeles, ei lucrează la un material care cronologic este cu mult anterior istoric în canon față de orice personaj din Lord of the Rings. Pare mai degrabă perioada din Silmarillion. Nu aș vrea să par cârcotaș, dar aia e cu totul altă epocă.”

The text of the one ring shines on Frodo Baggins' (Elijah Wood) face in The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring.

New Line Cinema

Ținând cont că e ca și cum ai face un film cu triburile teutone împotriva romanilor și l-ai denumi Al Doilea Război Mondial… cam are dreptate. Dar să fim serioși, puterea de brand a denumirii LOTR e mult prea mare pentru a ne mai împiedica de acuratețea istorică, iar din punct de vedere comercial producătorii nu au avut de ales.

Ați mai fi citit acest articol dacă se numea „Tot ce știm despre Númenor”? Mă îndoiesc…


surse informații: nerdist.com, press.aboutamazon.com, slashfilm.com, indiewire.com, theonering.net (plus cele nominalizate individual în articol)

%d blogeri au apreciat: