Știri

R.R. Martin se întoarce la HBO… și tot cu dragoni!

… dar nu cu ai lui.

HBO i-a cerut din nou sprijinul lui Martin pentru o adaptare de cărți în serial TV, de data aceasta a romanului  Roadmarks, scris în 1979 de autorul celebru de SF&F Roger Zelazny, premiat cu Nebula și Hugo (dar și Locus, Seiun și altele).

Ideea vine de la Kalinda Vazquez, producător la Star Trek: Discovery, Fear The Walking Dead și scenarist la Prison Break și Nikita. De altfel, și aici o să fie nu doar producător executiv, alături de Vince Gerardis (specializat deocamdată în Martin: Game of Thrones, House of the Dragon) și, după cum spuneam, R.R. Martin, dar și scenarist (nu e clar încă dacă Martin participă și la scrierea scenariului).

Roadmarks, roman aflat la confluența dintre SF și fantasy, se bazează pe ideea centrală a ficțiunii zelazniene, conceptul de multivers infinit conectat. Elementul narativ central de aici este o autostradă care străbate nu doar spațiul, ci și timpul. Călătorii prin timp (persoane cu un dar înnăscut pentru așa ceva) o folosesc pentru a intra și ieși prin anumite puncte din istorie. Ei pot modela și remodela cursul evenimentelor și declanșează astfel noi linii temporale, pentru viitoruri alternative. Construită de misterioșii dragoni Bel’kwinit, calea este ea însăși un spațiu cât se poate de real, dar nu și accesibil oricui.

Cariera mea în televiziune a început în 1985, când am adaptat  Last Defender of Camelot de Roger Zelazny pentru serialul The Twilight Zone”, a precizat Martin. “Roger mi-a fost prieten și mentor și este unul dintre cei mai buni autori de SF care au scris vreodată. A fost o onoare atunci să îl adaptez pentru TV. Tocmai de aceea sunt entuziasmat să adaptez și  Roadmarks pentru HBO.

Zelazny nu este deloc necunoscut nici publicului românesc: seria Cronicile Amberului i-a apărut deja de trei ori, la editurile Olimp, Tritonic și mai nou la Paladin; dar și alte cărți, precum  Nemuritorul (traducere Ștefan Ghidoveanu) la editura Pygmalion,  Lordul luminii (traducere Mircea Ștefancu) la editura Nemira sau  Drumul iadului (traducere Mihai-Dan Pavelescu) la editura Teora.


surse: syfy.com, bleedingcool.com, deadline.com

%d blogeri au apreciat: