Știri

Despre Lit+

Ce este Lit+?

Rubrica Lit+, denumită astfel fiindcă își propune să ofere povestiri la un nivel literar în plus (obținut prin selecție riguroasă, în contrapartidă cu recompensare), este un proiect de ficțiune al Blogului de Sefe în parteneriat cu editura Paladin.

Lit+ va publica maxim o povestire SFF pe lună, dar numai după ce îndeplinește standarde ridicate de fond (intrigă, idei, stil) și formă (corectură, ortografie, formatare etc.).

Maxim o povestire pe lună înseamnă că, dacă într-o lună sunt primite 10 povestiri și niciuna nu îndeplinește pretențiile necesare publicării – nu se publică niciuna. „Ștampila” Lit+ va însemna automat că, înainte de a ajunge la cititori, povestirea a trecut printr-o selecție competitivă și a câștigat acea competiție, pe criterii de calitate. 

Firește, după faptă și răsplată: pentru munca în plus și literatura de calitate oferită, autorii publicați în Lit+ vor fi recompensați. Cu sprijinul editurii Paladin, fiecare povestire SFF originală publicată pe  bloguldesefe.ro va fi recompensată cu un voucher în valoare de 100 lei, cu care să îți iei ce cărți de gen vrei tu, direct de pe situl editurii.

 Cum trimit o povestire pentru Lit+?

Trimiți un mail la adresa: contact@bloguldesefe.ro și cu subiectul: Lit+, la care atașezi povestirea ta (ca atașament), într-un document cu format editabil, de tip text (adică nu pdf sau imagine/foto, ci doc, docx, rtf etc.).

Dacă vrei, poți trimite mai multe povestiri în același mail, până la maxim 3-4 (dar toate originale și cu același autor). În fiecare povestire trebuie să fie inclus titlul și autorul (numele sau pseudonimul sub care dorești publicarea, nu neapărat cel din buletin).

În primul mail nu e nevoie de nimic altceva (precum biografie sau acord de publicare) – acestea vor fi cerute ulterior, doar unde va fi cazul.

Cum și când primesc răspuns?

Primul mail, cu propunerea povestirii, va primi un răspuns în maxim 30 de zile.

  1. Dacă este un acord, vei fi anunțat pe mail când e programată pentru publicare și ce mai trebuie trimis ( biografie, foto/avatar și acord de publicare). Biografia va trebui să fie literară (scrieri și publicări anterioare etc.), cu cel mult 1-2 fraze despre aspecte non-literare; dar și de o întindere rezonabilă (maxim 3-4 alineate) și fără citate din terți, aspecte politice, ideologice sau de altă natură irelevantă literar.
  2. Dacă este un refuz, acesta este definitiv și nu are rost să insiști/ negociezi/ ceri imperativ explicații – el înseamnă doar că povestirea nu se potrivește cu ce caută Lit+ la acest moment și nu s-ar potrivi nici după modificări sau editări. Nu este cazul nici să răspunzi la el – dacă vrei să revii cu altă încercare (altă povestire), trimiți un mail nou.
  3. Dacă este un „poate”, vom discuta pe mail ce ar trebui editat; îți voi spune clar ce ar fi de modificat obligatoriu și ce ar fi de modificat doar ca recomandare. Dacă nu ești de acord cu cele obligatorii, la tura aceasta ne despărțim prieteni, iar tu rămâi cu numeroase alternative unde să o trimiți la publicare (fanzine). Dacă ești de acord, vom schimba câte mailuri va fi nevoie până ajungem la forma ideală și la final te voi anunța când e programată pentru publicare și ce mai trebuie trimis ( biografie, foto și acord de publicare). Cât va dura dialogul, depinde de la caz la caz.
  4. Înainte de publicare, corectura va fi obligatorie și se va face direct, nu va mai include vreun alt schimb de mailuri.

Atenție! Odată publicată aici o povestire, cu acordul scris al autorului (și după ce a fost recompensat pentru ea cu voucher de 100 de lei), aceasta intră în patrimoniul Lit+ și nu mai poate fi retrasă de pe blog decât după termenul convenit în acordul de publicare.

Ce condiții de formă trebuie să îndeplinească povestirea?

Pretențiile de formă sunt minimale, aici nu ne formalizăm:

  1. La alineatul (paragraf) următor se trece cu Enter.
  2. Dialogurile se marchează cu liniuță de dialog, nu cu ghilimele ca în engleză. Aceasta trebuie să fie lungă (En-Dash), nu cratimă. O găsești în Insert, Symbol.
  3. Se scrie obligatoriu cu diacritice, dar și cu „sunt” și „â” din a. Nici mie nu-mi plac acestea din urmă, dar așa vrea Academia și „unde-i lege nu-i tocmeală”.
  4. Cutuma în română este că gândurile personajului se pun cu italice – nu e obligatoriu, dar ar fi recomandabil, pentru binele cititorilor.
  5. Cam atât 🙂 Scrie cu ce font și spațiere ai chef, justified sau nu, doar să nu uiți să folosești paragrafe (alineate).

A, și ideal ar fi să nu fie nici de două pagini (un flash fiction/schiță de 1000-1500 de cuvinte nu prea va avea șanse), nici mai mare de 12.000 de cuvinte (nu vor fi acceptate foiletoane).

Ce condiții de fond trebuie să îndeplinească povestirea ?

În primul rând, să fie SF sau fantasy. Horror se acceptă doar dacă are element fantastic și acesta e relevant în intrigă, nu doar decor; nu se acceptă diversele genuri mainstream vag tangente SFF (gen realism magic, onirism și alte asemenea).

Poezie nu se acceptă – doar proză.

Limbajul „puternic” este acceptat unde se justifică narativ – Blogul de Sefe este adresat publicului matur, nu e nevoie să scrii cu „Sfinte Sisoe!”. La fel și violența, sexualitatea sau ideile și situațiile controversate – dacă sunt justificate de poveste, sunt acceptate. Dacă nu sunt necesare intrigii sau ai dozat greșit intensitatea, nu.

În al doilea rând, povestirea trimisă ca propunere trebuie să fie originală. O dată în sensul că nu a mai apărut altundeva în română și nu e disponibilă nicăieri online (în română); apoi în sensul că și dacă reiei idei, teme, subiecte deja folosite (da, e greu să mai vii cu ceva complet nou în SFF), trebuie să le reinterpretezi într-o perspectivă nouă și inedită, cu personaje și decoruri noi – deci nu se acceptă fan-fiction, indiferent că e fățiș sau deghizat.

În cazul povestirilor apărute deja în română, dar numai pe hârtie (volum, revistă fizică) și care NU se regăsesc nicăieri pe net (sunt deci originale pentru mediul online), sistemul va funcționa pe dos: cele identificate de BdSF la nivel de Lit+ vor fi solicitate autorilor.

Pe scurt, în sistem „submissions” sunt primite, la inițiativa autorilor, orice propuneri de povestiri noi-nouțe în română, trimise la contact@bloguldesefe.ro; în sistem „request” sunt cerute de blog de la autori anumite povestiri în mod expres, texte foarte bune care au apărut pe hârtie, dar nu se regăsesc online.

Ce condiții de structură trebuie să îndeplinească povestirea ?

Lit+ caută povestiri cu Poveste.

Adică în care există un factor activ (un personaj sau grup de personaje, despre care ajungem să cunoaștem/simțim ceva ca persoane) care trece printr-o poveste. Când personajul reprezintă doar ochii ce ne dezvăluie lumea secundară, el nu-i factor activ (eroul Poveștii), ci doar un martor, fără o poveste proprie.

O Poveste are un lanț faptic: cineva face activ faptul 1, care duce la acțiunea/consecința 2, etc. etc. până se ajunge la un final care închide o poveste ca un întreg independent (nu o fotografie din mega-povestea lumii). Și fie personajul, fie cititorul rămâne cu ceva (o morală, o lecție învățată, o așteptare etc.).

În esență, Lit+ caută povestiri care se încadrează în conceptul literar de ”hero’s journey” (vezi Joseph Campbell, ”The Hero with a Thousand Faces”) și prezintă un lanț narativ cu un început, un sfârșit și o semnificație.

The 3 Keys to Creating Viral Content | Book writing tips, Hero's journey,  Novel writing
un exemplu clasic fantasy de ”hero’s journey

Cine poate trimite povestiri pentru Lit+?

Oricine. Nu contează dacă ești debutant sau consacrat de 30 de ani: este selectată povestirea, nu autorul. Dacă primești un refuz, nu înseamnă că a fost refuzat autorul, ci doar că acea povestire anume nu este ce caută Blogul de Sefe.

Cam ce caută Blogul de Sefe? E simplu, genul de SF&F pe care îl găsești în colecțiile Paladin – dar și cam la acel nivel de calitate.

Cum funcționează recompensarea cu voucher PALADIN?

După ce povestirea ta este publicată, editura PALADIN îți va genera ție personal un voucher (un cod) unic, în valoare de 100 de lei. Codul îți va fi trimis pe mail, de către Blogul de Sefe, în aceeași conversație de până atunci (unde o să și fii întrebat pe ce nume vrei codul – nume real de data aceasta, dar nu va fi făcut public).

Apoi te duci pe site-ul Paladin și îți alegi cărțile dorite, iar în coșul de cumpărături, la check out, introduci codul (o să vezi o căsuță special pentru așa ceva) și ți se va aplica o reducere de 100 de lei din suma totală. Iar după câteva zile o să primești acasă un pachet de cărți, drept răsplată pentru munca ta 🙂

De reținut: codul este nominal, comanda trebuie făcută pe numele pe care ți s-a emis codul.

* Voucherul (codul unic) oferit poate fi valorificat doar online timp de 3 luni din momentul primirii lui pe e-mail, pe oricare dintre site-urile Grupului Editorial ART (www.carteacugenius.ro, www.editura-youngart.ro, www.editura-arthur.ro, www.editura-art.ro, www.grafic-art.ro, www.editura-paladin.ro).
* Voucherul (codul unic) poate fi folosit o singură dată în perioada de valabilitate specificată. Unicitatea clientului este dată de adresa de e-mail și numărul de telefon, completate în formularul de comandă.
* Folosirea voucherului (codului unic) presupune declararea datelor personale ale utilizatorului (nume și prenume, adresă de e-mail, număr de telefon, adresă de livrare). Aceste date sunt folosite exclusiv pentru procesarea comenzii, nu în scop de marketing.
* Voucherul (codul unic) nu este cumulabil cu alte reduceri oferite pe produs sau pe coșul de cumpărături valabile pe site-urile Grupului Editorial ART (www.carteacugenius.ro, www.editura-youngart.ro, www.editura-arthur.ro, www.editura-art.ro, www.grafic-art.ro, www.editura-paladin.ro), la momentul plasării comenzii, și nici nu este cumulabil cu alte vouchere de reducere valorice sau procentuale, chiar dacă acestea se află în perioada de valabilitate.
* Transportul este gratuit.

Rubrica Lit+ este un proiect de promovare a prozei SF&F românești,

derulat în parteneriat cu editura PALADIN,

ale cărei cărți SF le găsiți aici, fantasy aici, iar pagina de FB aici.


%d blogeri au apreciat: