În caz că nu știați, unul dintre producătorii serialului Games of Thrones, Vince Gerardis, și-a făcut propria casă de producție, Startling Inc.. Iar conform sitului lor oficial, au în diverse stadii de dezvoltare nu mai puțin de 22 de proiecte SF&F (pentru diverse televiziuni și rețele de streaming)!
Ringworld (MGM/Amazon): bazat pe seria clasică Lumea Inelară (în română o găsiți la Paladin aici) despre o megastructură inelară în jurul unei stele, începută de Larry Niven în 1970. Deși anunțat din 2017, se pare că acest proiect este în standby și momentan nu se înaintează cu el.

Wild Cards (Universal Cable Pictures/Peacock): Universul cu super-eroi Wild Cards (în română la Nemira aici) a fost creat de George R.R. Martin la începutul anilor 1980, pe atunci pentru un joc RPG. Din 1987, Martin coordonează și publică antologii de povestiri din acest univers, cu texte de la diverși autori.

The Ice Dragon (Warner Brothers Animation): animație după o povestire pentru copii, scrisă de George R.R. Martin în 1980.

Eon (MWM): proiect bazat pe romanul SF al lui Greg Bear din 1985, Eon (în română la editura Trei aici), prima carte din seria Thistledown.
A Song of Ice and Fire (The Works): nu se oferă detalii, dar se pare că ”The Works” este o companie de producție care ar lucra la un proiect pentru… HBO. Deci se cam leagă că și acest proiect este ceva conectat GoT, respectiv ASOIAF (în română la Nemira aici). Prequel? Sequel? Vom urmări.

The Unpleasant Profession of Jonathan Hoag (Phoenix): proiect bazat pe o nuvelă SF de Robert Heinlein, din 1942.

Sandkings (Netflix): După nuvela SF Regii Nisipurilor de George R.R. Martin, apărută de mai multe ori și în română, cel mai recent la Nemira aici (și deja ecranizată ca episod din The Outer Limits, de unde provine imaginea de mai jos).

Passengers (Groundswell/Endeavour Content): proiect bazat pe colecția de povestiri SF Pasagerii a lui Robert Silverberg (1969), apărută în română la Nemira.

Inconstant Moon (21 Laps/Picture Start): proiect bazat pe o proză scurtă SF de Larry Niven, din 1971.
Hawksbill Station (First Generation): proiect bazat pe romanul SF al lui Robert Silverberg din 1967, despre o colonie penală construită în trecutul îndepărtat (extinde o povestire inclusă în Pasagerii).

Dayworld (Warner Brothers Television): proiect bazat pe romanul SF din 1985 al lui Philip José Farmer despre suprapopularea Terrei, gestionată prin trezirea doar a unei șeptimi din oameni în fiecare zi (în română a apărut întreaga trilogie la editura Lucman).

Roadmarks (HBO): adaptat de Martin pentru HBO după romanul SF&F scris în 1979 de Roger Zelazny – mai multe detalii pe bloguldesefe.ro aici.

The Postman (Playtone/Warner Brothers Television): o nouă ecranizare a romanului post-apocaliptic de David Brin, din 1985. Cartea a mai fost ecranizată și în 1997, cu Kevin Costner. Poștașul o găsiți în română la Paladin aici.

More Than Human (Good Banana/HBO): adaptare a romanului SF scris de Theodore Sturgeon în 1953, despre dezvoltarea științifică de super-puteri.

Arabian Nights (Tomorrow/ITV): posibil un nou serial după O mie și una de nopți.

Sleepless (Stampede): Probabil un serial bazat pe trilogia SF scrisă de Nancy Kress (pornind de la nuvela Cerșetori în Spania, apărută în română în Almanahul Anticipația în 1994), despre o nouă generație de oameni modificați gentic pentru a nu mai dormi, care devin mai inteligenți decât „adormiții” și amenință să îi înlocuiască.

Up the Line (Village Roadshow): proiect bazat pe romanul SF despre călătorii prin timp, scris de Robert Silverberg în 1969.

The Mars Trilogy (Fox): proiect bazat pe trilogia SF Marte (Marte Roșu, Marte Verde, Marte Albastru) de Kim Stanley Robinson, apărută în română la Nemira aici; proiectul a fost început de Spike Television, abandonat de ei și revitalizat de Fox.

The Belgariad (City Hill): proiect bazat pe saga epic fantasy Belgariada de David Eddings, celebră în anii 80 – care a mai fost adaptată de câteva ori ca scenariu, dar niciodată finalizată ca serial. Poate de data aceasta?

Billion Dollar Boy (Phoenix): adaptare a romanului SF din 1997 de Charles Sheffield, despre un băiat răsfățat și bogat din viitor, care este abandonat pe o stație spațială și trebuie să învețe să supraviețuiască.

The Dying Earth (A24): adaptare a celebrei tetralogii science fantasy a lui Jack Vance, care a dus la apariția unui întreg subgen literar (cu același nume -Dying Earth Fantasy), dar și la RPG-urile Dungeons & Dragons.

Flood/Ark (Anonymous/Epix): proiect bazat pe duologia SF a britanicului Stephen Baxter, despre inundarea catastrofică a Terrei, care provoacă omenirea să se adapteze sau să părăsească planeta, pentru a supraviețui.

Notă: la Hollywood, un „proiect în dezvoltare” are foarte multe etape, de la simpla căutare de scenariști sau finanțare la filmarea unui episod pilot – și se poate bloca în oricare dintre ele – deci 22 de proiecte nu înseamnă că vom avea 22 de filme și seriale, ci doar o parte dintre ele (supraviețuitorii).
surse: westeros.org, startlinginc.com.
imaginea reprezentativă de Ertaç Altınöz