Știri

Teatru scris de roboți… pentru roboții ce ne vor moșteni?

Acum 100 de ani, cuvântul robot era prezentat omenirii pentru prima dată într-o piesă de teatru, scrisă de cehul Karel Čapek. Un secol mai târziu, roata s-a întors și un robot a scris prima sa piesă.

Spectacolul AI: When a robot writes a play spune, timp de 60 de minute, povestea unui robot care încearcă să învețe despre societate, emoții și moarte, și e scrisă de GPT-2, o IA a lui Elon Musk. Mai exact a companiei sale OpenAI,  care a construit-o ca să genereze text pe baza cantităților mari de informație de pe net. (O poți încerca aici). Anterior mai fusese folosită ca să producă  fake newsproză scurtă și poeme

Cercetătorii de la Universitatea din Praga i-au oferit un dialog de 2 replici, ca punct de pornire, iar IA-ul a scris restul piesei, în 8 scene de câte 5 minute (ca să nu devină complet incoerent). Piesă care are câteva probleme, ca de exemplu genul personajelor (IA-ul pare să uite dacă-s la masculin sau feminin, pentru că evident nu înțelege conceptul) și uneori și logica intrigii, care nu pare să „curgă” corect (zicem noi, oamenii).

Chiar și așa, cu un total nu chiar impresionant, rămâne remarcabil faptul că a produs propoziție coerentă după propoziție coerentă – încă o provocare considerabilă pentru inteligența artificială (deci momentan nu e vremea să ne temem de planuri malefice, din moment ce nu le prea poate exprima). Actorii au remarcat și ei că a fost foarte greu de jucat, pentru că nu exprimă emoțiile așa cum suntem învățați.

Mai ușor de reținut este că un personaj băiețel îi cere personajului robot (din piesă) să îi spună o glumă, așa că iată ce pildă amuzantă a produs IA-ul: robotul îi spune copilului că el o să îmbătrânească și o să moară, apoi copiii și nepoții băiețelului o să îmbătrânească și o să moară, iar după moartea lor, robotul o să fie încă acolo.

Ha, ha, ha.

Hm. Poate ar trebui să revenim totuși asupra părții cu îngrijorarea…


sursa: sciencemag.org, theaitre.com

Imagine de Comfreak de la Pixabay

%d blogeri au apreciat: