Știri

Scriitoarea de SF Octavia Butler, onorată de NASA

Știți, probabil, că NASA a trimis roverul Perseverence pe Marte, pentru a cerceta solul marțian în căutarea urmelor de viață (mai multe aici). În plus, acesta este dotat pentru prima dată cu o dronă de tip mini-elicopter, cu rolul de a testa fezabilitatea ideii pentru viitoare misiuni prin Sistemul Solar.

Perseverance a amartizat în Craterul Jezero (aproape de Ecuator), care într-un trecut îndepărtat a fost sub apă și păstrează urmele deltei unui fluviu antic.

NASA's next Mars rover will land in Jezero crater, which once hosted a lake  and a river delta | Science | AAAS

NASA a decis ca locul asolizării să fie de acum denumit “Octavia E. Butler Landing”, în onoarea scriitoarei de SF și a faptului că Marte apare în mai multe dintre romanele sale. În Parabola Semănătorului (publicată în română la ed. Hecate, aici), face referire la un astronaut marțian, iar Planeta Roșie apare și în trilogia sa Lilith’s Brood, în care o tânără este readusă la viață de extratereștri și realizează că omenirea a fost practic distrusă – iar ei i se oferă o viață pe Marte.

Say Yes to the Genes: An Appreciation of Butler's "Dawn" — Fiction Unbound

Octavia Butler se alătură astfel unui grup mic de scriitori de SF onorați pe Marte prin denumirea unor cratere: Edgar Rice Burroughs, John W. Campbell Jr., Robert A. Heinlein, Stanley Weinbaum și H.G. Wells.


sursa: http://www.jpl.nasa.gov

%d blogeri au apreciat: