Știri

Dicționar SF online, cu referințe literare din istoria genului

Fanii literaturii SF au motive de bucurie: a apărut online, accesibil oricui, un dicționar SF istoric:  Historical Dictionary of Science Fiction (proiect aflat încă în lucru, deci va mai fi completat cu – mulți – termeni).

Cum funcționează: de exemplu, probabil știți ce este  o sferă Dyson  („o structură artificială de tip container gol, construită în jurul unei stele”), dar nu și unde a fost folosită în SF. Acum, printr-un simplu click în dicționarul SF istoric, apar exemplele. Pe deasupra, baza de date definește și termeni mult mai puțin cunoscuți, precum „Anglic” (engleza viitoare) sau “Belter” (locuitor al centurii de asteroizi).

ilustrația artistului Frank R. Paul pentru War of the Worlds din revista Amazing Stories, August 1927 (imagine din domeniul public).

Dicționarul este creat de Jesse Sheidlower,  lexicograf la Oxford English Dictionary (OED).

Sheidlower povestește că, la un moment dat, căutau acolo (la OED) utilizările inițiale ale cuvântului „mutant”, în sensul de ființă cu mutații genetice și caracteristici sau abilități neobișnuite. Cel mai vechi exemplu accesibil public l-au găsit în 1954, dar tot erau convinși că au existat și folosiri mai timpurii. Așa că au lansat întrebarea pe grupuri de Usenet – și au primit un exemplu din 1938.

Dicționarul nu va cuprinde toți termenii SF, ci doar pe cei intrați în uz comun (adică preluați de mai mulți autori). De exemplu, „ansiblul”—un aparat de comunicare FTL, termen inventat de Ursula K. LeGuin (în română, printre alții, la Nemira, aici, iar o recenzie aveți aici) a fost preluat și de alții, deci este inclus; dar „orogenii” de la N.K. Jemisin —oameni cu abilități de control asupra energiei tectonice —nu, fiindcă apar doar în trilogia Pământul Sfărâmat (în română la Paladin, aici, iar o recenzie aveți aici).

Prima folosire a termenului „science fiction” identificată de dicționarul istoric SF este din 1898, în Bulletin of Pharmacy (vol. 12, no. 10), unde scrie că ”Mr. H. G. Wells, the imaginative writer of science-fiction, has recently brought out a thrilling romance whose basis is the intended conquest of the earth by the inhabitants of Mars.” (trad. „Domnul H. G. Wells, autorul de science fiction cu o bogată imaginație, a publicat recent o pasionantă poveste romantică desfășurată pe fundalul tentativei marțienilor de a cuceri Pământul”). Referința este, evident, la Războiul lumilor, apărut chiar în acel an (în română, printre altele, la Corint, aici).


sursa: mindmatters.ai

imaginea reprezentativă: War of the Worlds de Warwick Goble (domeniu public, pe commons.wikimedia.org)

%d blogeri au apreciat: