De obicei, când fermierul american Shay Myers are nevoie să elimine buruienile de pe cei 30 de acri ai săi (12 hectare) cultivați cu ceapă bio, angajează cel puțin 30 de zilieri, care muncesc minim o zi din greu.
Nu și anul acesta, când va folosi doi roboți.
Carbon Robotics i-au pus la dispoziție ultimul lor model, o mașinărie de 3 metri, cu 12 camere și opt lasere, cu care arde buruienile într-un ritm de 7 kilometri pe oră. Fără ierbicide toxice, fără muncă grea pentru zilieri.
E ghidat de GPS, care-l ține într-un perimetru stabilit prin satelit, camerele scanează solul și o IA distinge buruienile de cepele regulamentare. Apoi, un laser cu dioxid de carbon (genul cu care se taie metal) țintește „cladestinele” și… zap! În ritm de 8 hectare pe zi. Iar robotul este construit să reziste la condițiile grele de la țară: arșiță și ger, noroi și trăsnete.
Deja, mai multe ferme din Washington, Oregon și Idaho și-au primit țăranoboții, iar cele din California și New Mexico stau la coadă, pentru că nu pot fi produși cu viteza cu care vin cererile.
Dacă vă gândeați cu regret ce se va întâmpla cu zilierii – tocmai de acolo a pornit problema: după ce s-a redus considerabil imigrația (da, Trump și mexicanii, că doar nu credeți că pliveau americanii pe câmp – anul acesta 80% din migranții legali au fost blocați pe granițe), fermierii nu mai găsesc zilieri. Așa că asociații de agricultori precum Western Growers și-au propus ca în următorii ani să își automatizeze cel puțin jumătate din culesul fructelor și legumelor. Deja se dezvoltă, la o companie din Florida, un robot căpșunar, iar la Universitatea din Washington altul care culege mere.
Carbon Robotics nu a făcut publice prețurile pentru țăranoboții lor, dar se pare că e vorba de sute de mii de dolari – o investiție pe care Shay Myers estimează că și-o va amortiza în 3 ani.
Ce nu zic americanii în articol, dar îmi pun eu întrebarea: avem deci un robot tot-teren, rezistent la condiții grele și înarmat cu lasere. Pe când versiunea pe camuflaj?
Și cine să se teamă mai tare, căpșunarii care o să rămână fără slujbă, sau stăpânii de plantații de vreun Gheorghe Doja robotic?
surse: seattletimes.com