Știri

Chinezii se țin de făcut filme SF: urmează ”Folding Beijing”

Romanul SF chinezesc premiat cu Hugo în 2016, Folding Beijing de Hao Jinfeng, urmează să fie transformat în film de studioul Wanda Film din China.

Filmul cyberpunk, intitulat Folding City, va fi produs de Josh Kim, Chris Lee și Yin Hongbo (alias Homber Yin) („The Sun Also Rises”, „Let The Bullets Fly”, „Gone With The Bullets”).

Josh Kim este regizorul american de origine coreeană care a făcut senzație anterior cu drama pentru adolescenți „How to Win at Checkers (Every Time)”. Filmul a fost selectat drept candidat al Thailandei la Oscar în 2015. În prezent, Josh Kim este co-regizor al serialului HBO „Forbidden”.

Chris Lee este un fost director de studio de la Hollywood, implicat în producții precum „How to Win at Checkers (Every Time)”, „S.W.A.T.”, „Valkyrie” sau „Superman Returns”.

Emmanuel Shiu - Folding Beijing
ilustrație de Emmanuel Shiu

Pentru mulți ani, SF-ul a fost respins de autoritățile chineze de „reglementare a industriei cinematografice” (adică de cenzură, dacă e s-o zicem de-a dreptul), iar anumite subiecte, cum ar fi călătoriile în timp, au fost chiar interzise în mod explicit. Dar atitudinea li s-au schimbat de la succesul global al filmului „Pământul rătăcitor”, în 2019 (adaptare după Liu Cixin). După el, Administrația Națională a Filmului din China și organizația profesională Asociația Chineză pentru Știință și Tehnologie au anunțat anul trecut o serie de „orientări politice pentru SF-ul chinezesc”, fiindcă au ajuns la concluzia că totuși genul SF se încadrează în „obiectivele ideologice mai largi” ale Partidului Comunist.

Așa că s-a dat drumul la SF-uri, dar cu voie și supraveghere de la stăpânire.

Nuvela originală, „Folding Beijing”, a fost scrisă de autoarea Hao Jinfeng și a câștigat Hugo în 2016, devenind al doilea titlu chinez care a câștigat premiul, după Liu Cixin cu Problema celor trei corpuri (în română la Nemira, aici, iar o recenzie aveți aici).

Acțiunea nuvelei este plasată într-o versiune futuristă a Beijingului, unde, pentru a economisi spațiu, orașul este plisat în trei, în funcție de diviziunea muncii. Povestea urmărește un muncitor care găsește în gunoi ceva care îl face să vrea să-i ofere fiicei sale un viitor mai bun, motiv din care ajunge să se aventureze în cele două niveluri superioare ale societății, despre care abia dacă știa că există.

Real issues in a sci-fi world: Chinese Hugo Award Winner Hao Jingfang -  YouTube
Hao Jinfeng

Un subiect foarte pe gustul PCR-ului, pardon, PCC-ului, aș zice eu; nicio mirare că-l promovează – un personaj ucenic de cizmar mai lipsește. Oricum, tot e bine că încep să accepte SF-ul, fie el și înroșit (sau cam dulcegărie, sincer vorbind) deocamdată (că pe vremea lui Mao genul a fost practic interzis). Ce-o mai fi în viitor la Beijing… o să vedem.

Când s-o ridica smogul.

Inițial filmul urma să fie produs de studioul Add Word Productions din Indonezia, cu un buget de 24 de milioane de dolari, dar între timp proiectul a fost preluat de chinezi, astfel că rămâne de văzut ce sume vor investi (probabil considerabil mai mari).


sursa: variety.com

%d blogeri au apreciat: