Știri

Legenda Regelui Arthur vine la Epix, dar… grimdark?

Rețeaua americană de televiziune prin cablu Epix s-a asociat cu Bad Wolf Productions (compania care a adaptat în serial trilogia fantasy His Dark Materials de Philip Pullman – în română la editura Arthur, aici), pentru a ecraniza și seria de romane The Warlord Chronicles, scrisă de Bernard Cornwell, despre regele Arthur.

Cu certitudine imaginația lui Bernard Cornwell vă este deja binecunoscută din excelentul serial Last Kingdom (Ultimul Regat) despre simpaticul războinic Uthred, fiul lui Uthred, și aventurile sale în confruntarea dintre saxoni și vikingi (serial „replică” din tabăra adversă la și mai celebrul Vikings) – sau din seria de cărți omonimă, încă și mai bună, publicată în română de editura Litera, aici (deși-s mai multe traduse decât apar acolo); ori din tetralogia Harlequin (în română la Rao), despre Sfântul Graal.

În opinia mea, Bernard Cornwell este cel mai bun scriitor de grimdark și mereu ficțiunea sa istorică e pe muchia fantasy-ului – dacă ar adăuga și vreo vrajă sau regat imaginar, i-ar da puternice emoții lui Abercrombie...

The Warlord Chronicles (netradusă încă la noi) este alcătuită din trei romane: Regele iernii (1995), Dușmanul Domnului (1996) și Excalibur (1997). Cronicile sunt o abordare mai realistă a legendei regelui Arthur, plasată în secolele al V-lea și al VI-lea, într-o Britanie zguduită de tulburări religioase și politice.

Imperiul Roman s-a prăbușit, dar o parte din coloniștii și armatele romane au rămas. Britonii indigeni încearcă să-și restabilească propriile state, însă încep să-i invadeze și primele valuri de saxoni. Cultele religioase romane și religia creștină nou-venită se înfruntă cu druizii păgâni nativi și cu alte credințe străvechi. O perioadă de mare pericol, sporit atunci când moare regele Uther Pendragon din Dumnonia, iar protejarea moștenitorului său minor, Mordred, cade în sarcina bastardului lui Uther, Arthur.

Pentru că nu poate fi rege, Arthur preia în schimb funcția de conducător al oștirii (warlord – deci un fel de Uthred, aș zice eu, sau un fel de mareșal în terminologia modernă). În timpul administrației lui Arthur, Dumnonia – redenumită „Camelot” de cronicarii de mai târziu – devine o putere locală, dar este afectată de presiuni interne și externe. Povestea se remarcă prin faptul că este spusă din punctul de vedere al lui Derfel Cadarn, un membru foarte tânăr al cercului lui Arthur (unul din cavalerii Masei Rotunde), nu al unuia dintre personajele cunoscute ale legendei. Întreaga poveste este relatată cu lux de amănunte de Cadarn unor călugări, dar, spre groaza lui, aceștia încep să „înfrumusețeze” poveștile cu săbii magice și zâne din lacuri, pentru a fi mai accesibilă țăranilor analfabeți.

Bernard Cornwell The Warlord Chronicles 3 Book Collection — Books2Door

The Warlord Chronicles este adesea considerată cea mai bună serie a lui Bernard Cornwell, dar și cea mai reușită versiune a legendei arturiene din ultimele decenii.

Epix este o rețea de cablu americană mai mică, dar care a înregistrat câteva succese în ultima vreme, cu Godfather of Harlem, Perpetual Grace LTD și Pennyworth. Seria lui Cornwell o vor adapta sub titlul The Winter King (Regele iernii). Deocamdată, proiectul se află în dezvoltare și nu există un episod pilot, așa că nu știm nici distribuția sau data lansării – dar vom reveni când le aflăm.


sursa: deadline.com

%d blogeri au apreciat: