Știri

Amazon (care lucrează la serialul LotR) cumpără drepturile și pentru Hobbit

Amazon, care lucrează deja la cel mai scump serial din istorie, fantasy-ul din universul LotR (detalii aici) a înaintat o ofertă prin care încearcă să cumpere celebrul studio de cinema MGM, pentru 9 miliarde de dolari. MGM deține drepturile pentru diverse serii cinematografice și de televiziune, printre care se numără fantasy-ul The Hobbit de J.R.R. Tolkien, franciza multimedia SF Stargate și seria SF de televiziune Handmaid’s Tale (Povestea Slujitoarei) – plus unele non-SFF, dar mega-celebre, ca Rocky și James Bond.

MGM a avut o lungă serie de probleme financiare, studioul confruntându-se de mai multe ori cu falimentul în ultimele două decenii, în ciuda succesului unor francize. În pofida redresării (într-o oarecare măsură), studioul a fost din nou amenințat de probleme financiare din cauza pandemiei COVID19, data de lansare a ultimului Bond, No Time to Die, fiind amânată în repetate rânduri. Studioul a respins ofertele făcute de către furnizorii de streaming, precum Netflix, de a scoate filmul direct în rețelele lor.

Pe noi ne interesează mai degrabă faptul că MGM deține drepturile pentru The Hobbit, deși cele pentru Stăpânul inelelor rămân la Warner Brothers și filiala lor New Line.

Warner Brothers a închiriat anumite drepturi către Amazon (într-o înțelegere cu moștenitorii lui Tolkien) pentru se a lucra la noul serial TV prequel LotR, despre cea de-a doua epocă a Lumii de Mijloc (proiectul se filmează în prezent în Noua Zeelandă, urmând să fie difuzat în 2022). Această împărțire a drepturilor a însemnat că Warner Brothers a trebuit să conlucreze cu MGM pentru a produce cele trei filme din trilogia The Hobbit în anii 2012-14, un proces dificil și complex care a fost parțial de vină pentru criticile mixte primite de trilogie.

Achiziționarea MGM de către Amazon i-ar oferi acesteia o structură masivă de producție de televiziune și film la scară largă, care i-ar spori propriile capacități. De asemenea, ar oferi Amazon drepturi asupra a numeroase proprietăți intelectuale pe care nu le deține în prezent, ceea ce ar permite ca viitoarele producții în aceste seriale să fie lansate exclusiv pe platforma Prime a Amazon.

Mai important, ar unifica toate drepturile asupra legendarului univers Pământul de Mijloc al lui J.R.R. Tolkien într-un singur loc, pentru toate proiectele de televiziune și film, ceea ce ar fi util dacă Amazon ar urmări refacerea sau extinderea a seriilor de cinema The Hobbit și The Lord of the Rings.


sursa: ft.com (Financial Times), thewertzone.blogspot.com

imaginea principală: copyright New Line Cinema & Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

%d blogeri au apreciat: