Editorial

Ce v-a interesat pe bloguldesefe.ro și câteva concluzii statistice despre publicul nostru de F&SF

De ani de zile se tot vorbește că din România dispare publicul de SF&F.

Numai că, tot de câțiva ani, știam deja că audiența-nucleu din România, cititorii de SFF pe care te poți baza garantat de fiecare dată (deci nu publicul ocazional ori cel punctual, atras doar de un nume de autor, de un târg sau de un brand de serial/joc) este de circa 2.000 (o cifră dureroasă, dar nu despre aceasta e vorba acum).

Pe care… iată-i în statistică: au venit deja pe bloguldesefe.ro (2050 vizitatori în luna mai), deși el există doar de 3 luni (și nu are „magnet” de brand). Așa că nucleul e fix același, e viu și interesat de SFF în mod activ (au venit singuri, nu atrași prin publicitate – în mai 2021, ilustrat mai jos, am avut 0 publicitate de orice fel). Iar trendul total al blogului este evident crescător, deci NU este un public „muribund”, ci încă dă viguros din picioare (să și cumpere e mai greu de convins, recunosc, dar din fericire bloguldesefe.ro nu are astfel de ținte).

bloguldesefe.ro – statistica pe luna mai 2021

O să iau la rând fiecare din cele 3 luni, să vedem topul vizualizărilor – din moment ce nu toate rezultatele au fost cele la care mă așteptam.

Martie:

Pe locul 3, top 10 grimdark fantasy – mi se confirmă ideea că cititorii români SUNT interesați de grimdark – și deci sincronizați cu publicul internațional, unde acum pe nișa fantasy pentru adulți grimdark ”is the shit”. Iar la noi s-au tradus doar 2, Abercrombie și Lawrence.

Totuși, a avut mai puțin succes (topul) decât mă așteptam, deci nu e nici chiar atât de extins publicul grimdark pe cât mi se părea mie.

Pe locul 2, top 10 rase extraterestre – aici nicio surpriză, mi se confirmă că SF-ul clasic, old-school, de explorare și prim-contact, încă ocupă un rol major în gusturile autohtone.

Pe locul 1, 7 filme SF care apar în 2021. Dacă mă uit și la lunile următoare, aceasta a fost o anomalie statistică, explicabilă prin faptul că în prima lună bloguldesefe.ro nu fusese încă observat de publicul de literatură și rezultatul reflectă interesele unui public mult mai generalist (și mai puțin fidel) decât cel de nișă.

Aprilie

Pe locul 3, top 10 personaje feminine – un rezultat așteptat și o confirmare că, pe nișa F din SF&F, avem și în România un puternic segment feminin. Probabil chiar majoritar.

Pe locul 2, o surpriză: recenzia la Seveneves de Stephenson, care a atras și un surprinzător volum de comentarii pozitive pe un grup FB de SF. Nu mă așteptam ca hard SF, un subgen care chiar este (cam) muribund internațional, să mai stârnească atâta interes și atâtea pasiuni în România. Dar iată că… aici încă se ține tare (hard)!

Pe deasupra, e și singura recenzie care a ajuns în top vizualizări, din nou o surpriză, din moment ce recenziile se adresează unei nișe (literată) dintr-o nișă (literară) dintr-o nișă (genul SF&F). Concluzia: în România, hard SF încă e-n forță.

Pe locul 1, Top 10 preferatele mele Paladin. Deloc surprinzător, din moment ce Paladin are calitativ cea mai bună ofertă de SF&F actuală și se adresează publicului mai experimentat în gen, care implicit e și mai fidel, și mai interesat de opinii avizate despre cărți.

Mai

Pe locul 3, o surpriză pentru mine: îndrumarul de cyberpunk. L-am scris din pasiune sinceră, dar, din impresia conturată de „rumoarea” difuză de pe FB și internet în general, trăiam cu impresia că nu mai interesează decât o comunitate minusculă dintre ro-sefiști. Prima concluzie: cyberpunk e încă viu în România și mai interesant pentru public decât pare. A doua concluzie: „rumoarea” online este înșelătoare și nu permite de fapt concluzii credibile (deseori fiind marketing, mai bine sau mai prost mascat/ mai profesionist sau ridicol realizat).

Pe locul 2, Top 10 preferatele mele Fantasy. Unde, din 10, 7 nu sunt traduse la noi, 2 nu se mai găsesc și la una nu recomand editura (e tradusă șocant de prost). Deci cam 100% indisponibile în română – și totuși topul v-a interesat.

Prima concluzie: există o ruptură parțială* între oferta editorială autohtonă de fantasy și interesul cititorilor mai avizați (alții decât YA, unde editurile și acel public se regăsesc mai bine). A doua concluzie: cititorii români de fantasy sunt mai anglofoni decât poate realizează mulți – și mai bine conectați la trendurile de afară. A treia concluzie: eu scriu majoritar pe blog despre ce e de interes pe piața editorială externă pentru că la aceasta mă pricep și evit și pasiunile locale, dar se pare că a fost un pariu câștigător: avem un public „anglo-savvy”. Nice to know.

* de exemplu există o remarcabilă emulație pe grupurile SFF de pe FB cu privire la Gwynne – dar nu e luat în vizor de nicio editură.

Pe locul 1, Top 10 preferatele mele Nemira. Deloc surprinzător, ca și la Paladin în luna anterioară. Oferta SF&F (tradusă) în română este împărțită exclusiv între cele 2 edituri de gen, fără vreo altă concurență, era natural ca și interesul publicului să fie canalizat pe ele; iar Nemira/ Armada beneficiază încă de o puternică fidelizare remanentă, construită vreme de decenii de „apostolatul” Nautilus, de forța sa de brand și de constantele demersuri de PR.


La concluzii generale, remarc faptul că, deși la nivel „zi cu zi” domină știrile despre filme și seriale, pe termen lung interesul se îndreaptă spre conținutul original și mai complex – o rezultantă măgulitoare pentru public și îmbucurătoare pentru blog.

Spre surpriza mea, cu o mică și accidentală excepție, 8 din 9 articole care au dominat vizualizările se referă la literatură, nu la filme și seriale – încă o dovadă că rumoarea online, unde situația pare pe dos, este înșelătoare.

Apoi, remarc faptul că decizia de a evita populismele (de ex. supereroii, sau cantitatea în fața calității) a fost un pariu pe care l-am câștigat, deși mă așteptam ferm să-l pierd: eram chiar și eu mai sceptic decât era cazul cu privire la reziliența cititorilor de calitate.

%d blogeri au apreciat: