Știri

„Pământul sfărâmat” de Jemisin va fi ecranizat!

Sony Pictures Entertainment tocmai a semnat un al doilea contract de șapte cifre (adică zeci de milioane de dolari!) într-o singură săptămână, pentru o serie de cărți: TriStar Pictures a ieșit învingătoare în licitația pentru a obține drepturile asociate trilogiei F&SF Pământul sfărâmat / The Broken Earth de N.K. Jemisin – serie apărută în română la editura Paladin (aici) și despre care aveți o recenzie aici. Autoarea va adapta ea însăși cărțile în scenarii.

(Ziceam al doilea pentru că Sony, în parteneriat cu 3000 Pictures de data aceasta, a achiziționat la începutul acestei săptămâni și City on Fire de Don Winslow – un thriller despre rivalitatea mafiilor italiană și irlandeză – tot pentru o sumă de șapte cifre.)

Fiecare carte din seria lui Jemisin – Al Cincilea Anotimp / The Fifth Season, Poarta Obeliscului / The Obelisk Gate și Cerul de piatră / The Stone Sky – a câștigat premiul Hugo pentru cel mai bun roman, ceea ce a făcut-o pe autoarea afro-americană prima persoană care a câștigat premiul trei ani la rând, ca și prima persoană care a câștigat premiul pentru toate cele trei cărți dintr-o trilogie.

Seria are o bază mare de fani devotați (inclusiv subsemnatul, pe aceasta o consider senzațională, deși alte cărți ale sale eu le-am perceput drept mediocre sau chiar foarte proaste) și s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Pe lângă premiile Hugo, prima carte a câștigat și premiul Sputnik și a fost nominalizată la Nebula și la World Fantasy Award.

Cu toate că nu s-a precizat dacă e vorba de un serial sau de un proiect de cinema, TriStar Pictures nu a fost vreodată implicată în televiziune, așa că cea mai probabilă presupunere este că vom avea parte de o trilogie de filme de lung-metraj.

Descrierea seriei (preluată de la ed. Paladin):

Pământul sfărâmat (#1). Al cincilea anotimp

Singurul continent al planetei, numit în mod ironic Neclintirea, este zguduit constant de cutremure devastatoare. O dată la câteva sute de ani, locuitorii lui au de înfruntat un Al Cincilea Anotimp. Furia Pământului se dezlănţuie într-un sezon al dezastrelor naturale, al foametei, al cruzimii şi-al luptei pentru supravieţuire. Sfârşitul lumii e inevitabil, dar nu e singura problemă. Ce e de făcut când sistemul rigid în care trăieşti se teme de tine, manipulează şi ucide cu sânge rece? Pentru Essun n-are importanţă că lumea e în ruine. O s-o distrugă chiar ea dacă numai aşa poate să se răzbune.

Pământul sfărâmat (#2). Poarta Obeliscului

Continua decădere a civilizației face mai sumbru sfârșitul anotimpului. Soarta planetei poate fi însă schimbată, numai că speranța este adânc îngropată sub cenușă. Vechile adevăruri ale popoarelor dispărute ies din nou la suprafață, iar războiul purtat de-a lungul veacurilor se poate apropia de final. Alabastru – nebunul, distrugătorul lumii, salvatorul – s-a întors cu o misiune: să-și instruiască succesoarea, pe Essun, pecetluind astfel, pentru totdeauna, soarta Neclintirii.

Pământul sfărâmat (#3). Cerul de piatră

Neclintirea se confruntă în continuare cu seisme frecvente și consecințele sunt dezastruoase, iar Luna pare să fie singura ce poate pune capăt celui de-Al Cincilea Anotimp… dacă va fi readusă pe orbita Pământului. Așa speră Essun, hotărâtă să îndrepte o lume în declin. Planul ei nu coincide însă cu al lui Nassun, care are acum puterea deplină de a deschide Poarta Obeliscului și de a distruge omenirea.


surse: deadline.com, thewertzone.blogspot.com

ilustrația principală © Joshua Mays

%d blogeri au apreciat: