Știri

10 cărți SFFH care apar toamna aceasta (în engleză) și ne interesează

Image

THE WISDOM OF CROWDS DE JOE ABERCROMBIE (14 SEPT.)

Cea mai recentă apariție a lui Abercrombie marchează sfârșitul noii sale trilogii plasate în lumea First Law, The Age of Madness. În aceste cărți, Uniunea avansează cu putere spre o revoluție industrială… dar, în maniera tipică a lui Abercrombie, totul este o afacere întunecată, cu personaje a căror gamă morală este rareori constantă.

The Age of Madness este plasată la aproximativ 30 de ani după sfârșitul trilogiei originale First Law a lui Abercrombie și urmărește mai mulți descendenți ai grupului original de personaje, cum ar fi Savine dan Glokta și Prințul Orso, precum și o mulțime de personaje noi, dar memorabile. Adăugați la asta faptul că vrăjitorul egoist preferat al tuturor, Bayaz, este încă prin preajmă trăgând sforile și aveți rețeta pentru una dintre acele povești extreme, dulci-amare, care sunt marca înregistrată a lui Joe Abercrombie.

(în română, pe Abercrombie îl găsiți la Nemira)

FLEDGELING DE OCTAVIA BUTLER (28 SEPT.)
Proza Octaviei Butler tocmai trece printr-o perioadă bună: adaptări ale romanelor sale Kindred, Dawn, Wild Seed, Parable of the Sower și Fledgling sunt în prezent în lucru la diverse studiouri, iar anul trecut a ajuns pentru prima dată pe lista bestsellerurilor din The New York Times. Știind că este momentul perfect pentru a o descoperi pe Butler, Seven Stories Press reeditează ultimul ei roman, Fledgling, cu o copertă nouă și frumoasă. Cartea este o abordare a lui Butler despre vampiri, urmărind o femeie pe nume Shori, care se trezește fără să-și amintească cine este. Pe măsură ce se străduiește să-și descopere identitatea, află că nu este o fetiță afro-americană de zece ani, ci o Ina – o specie longevivă, nocturnă, care bea sânge – și trebuie să se confrunte cu natura ei inerentă și să scape de cei care o vor moartă.

(în română, pe Butler o găsiți la Hecate)

Image

A SPINDLE SPLINTERED DE ALIX E. HARROW (5 OCT.)
Harrow este cunoscută mai ales pentru romanele sale The Once and Future Witches și The Ten Thousand Doors of January. Cea mai nouă lansare a ei este o repovestire a basmelor, dar cu o reinterpretare amuzantă. Frumoasa din pădurea adormită întâlnește multiversul într-o poveste care promite să dea de gândit și să pună la îndoială vechile șabloane de poveste:

Zinnia Gray împlinește douăzeci și unu de ani, ceea ce este foarte special pentru că este ultima aniversare pe care o va avea vreodată. Când era tânără, un accident industrial a lăsat-o pe Zinnia cu o afecțiune rară. Nu se știu prea multe despre boala ei, doar că nimeni nu a mai trăit după 21 de ani.

Cea mai bună prietenă a ei, Charm, intenționează să facă ultima zi de naștere a Zinniei să fie specială, cu o experiență completă ce include un turn și o roată de învârtit. Dar când Zinnia își înțeapă degetul, se întâmplă ceva ciudat și neașteptat: se trezește căzând prin lumi, alături de o altă Frumoasă Adormită, la fel de disperată să scape de soarta ei.

(în română, pe Harrow o găsiți la Paladin)

THE WANDERING LAND DE CIXIN LIU (12 OCT.)
În urmă cu câțiva ani, venea din China un film SF cu buget mare: The Wandering Earth. Filmul urmărea un plan ambițios pentru a salva omenirea de un Soare pe cale să explodeze: mutarea Pământului în afara sistemului solar, către Proxima Centauri. Filmul a fost aclamat ca fiind marea superproducție științifico-fantastică a Chinei și se bazează pe o nuvelă a autorului Problemei celor trei corpuri, Liu Cixin. Colecția reunește povestirea The Wandering Earth o serie de alte proze scurte excelente ale lui Cixin și urmează colecției publicate în SUA anul trecut, To Hold up the Sky.

(în română, pe Cixin îl găsiți la Nemira)

SINOPTICON: A CELEBRATION OF CHINESE SCIENCE FICTION, EDITATĂ ȘI TRADUSĂ DE XUETING CHRISTINE NI (9 NOI.)
Science fiction-ul chinezesc a devenit un subgen popular în ultimii ani, datorită în mare parte operei lui Liu Cixin și Ken Liu. O nouă antologie promite să pună în valoare o parte din poveștile venite din această țară, editată și tradusă de Xueting Christine Ni.

Această colecție include autori cunoscuți și apreciați din China, cum ar fi Han Song și Hao Jingfang, precum și o întreagă serie de autori nou-veniți. Cartea se anunță a fi o imagine de ansamblu a science-fiction-ului din această țară. Printre povestiri se numără Starship Library de Jiang Bo, The Tide of Moon City de Regina Kanyu Wang și Meisje met de Parel de Anna Wu.

NOOR DE NNEDI OKORAFOR (9 NOI.)
Cu romane precum Binti, Who Fears Death și Lagoon, Nnedi Okorafor a devenit una dintre cele mai cunoscute scriitoare de ficțiune speculativă din ultimii ani și revine acum pentru o nouă poveste afrofuturistă.

Noor o urmărește pe Anwuli Okwudili, care își spune AO. Întotdeauna s-a simțit ca o străină și nelalocul ei în lume: părinții ei au simțit că este greșită încă dinainte de a se naște, iar o serie de accidente de-a lungul vieții i-au oferit „ocazia” pentru o mulțime de augmentări cibernetice pentru a o menține în viață. Când neîncrederea concetățenilor săi nigerieni față de ea ia o întorsătură nefastă, fuge în deșert împreună cu un cioban pe nume DNA, progresul lor fiind transmis în direct pe internet.

(în română, pe Okorafor o găsiți la Polirom)

Image

DAWNSHARD DE BRANDON SANDERSON (9 NOI.)
În timp ce Rhythm of War de anul trecut a fost o carte din linia principală a Stormlight Archives, care s-a întins pe mai mult de o mie de pagini, Dawnshard este o nuvelă care urmărește câteva personaje mai mici și are loc între volumele 3 și 4 ale seriei principale. Aceasta ne prezintă o călătorie pe mare, o insulă misterioasă și o urmărește în principal pe Rysn, unul dintre personajele interludiilor din romane.

Sanderson a lansat inițial Dawnshard ca o carte auto-publicată la începutul anului trecut, atunci când organiza un kickstarter pentru ediția legată în piele a cărții The Way of Kings. Cu toate acestea, în această toamnă, Tor Books va face o lansare adecvată a lui Dawnshard hardcover, care va fi disponibilă pe scară mai largă. Așadar, fie că ați ratat Dawnshard prima dată, fie că este prima dată când îl citiți, este un moment bun pentru a revizita Roshar.

(în română, pe Sanderson îl găsiți la Paladin)

Leviathan Falls by James S.A. Corey cover with a giant fire in space

LEVIATHAN FALLS DE JAMES S.A. COREY (16 NOI.)
Seria The Expanse a lui James S.A. Corey a devenit una dintre cele mai cunoscute space opera, o poveste epică care a început în urmă cu un deceniu cu Leviathan Wakes. Acel mister noir a trasat povestea unei fete dispărute, a unui echipaj de navă spațială care se sustrage unui atac și a unei mari corporații care promovează războiul pentru a ascunde o armă biologică extraterestră experimentală.

Pe parcursul seriei, am văzut cum sistemul solar a degenerat în război și primii pași ai umanității în restul galaxiei, datorită unei rețele de porți stelare extraterestre gigantice. Acum, seria se încheie cu Leviathan Falls. În ultimele două cărți, Persepolis Rising și Tiamat’s Wrath, am urmărit cum o facțiune marțială a umanității a încercat să preia controlul asupra sistemului solar și să înființeze un imperiu interstelar fascist, doar pentru a atrage mânia a ceea ce i-a ucis pe constructorii porților inițiale. Acum, o expediție călătorește la marginea spațiului pentru a încerca să afle cum să salveze întreaga umanitate.

(în română, pe Corey îi găsiți la Paladin)

Termination Shock by Neal Stephenson book cover

TERMINATION SHOCK DE NEAL STEPHENSON (16 NOI.)
Cu romane precum Snow Crash, Reamde și Seveneves, Neal Stephenson este probabil unul dintre cele mai cunoscute nume din domeniul science-fiction, iar cu cea mai recentă carte a sa își îndreaptă privirea spre schimbările climatice. Un magnat miliardar, pe nume T. R. Schmidt, crede că are soluția pentru a rezolva problema creșterii temperaturilor în lume.

Este un plan mare și ambițios, dar pe măsură ce Stephenson străbate lumea, mergând din Texas la Haga și până în Himalaya, el explorează o întrebare centrală: va funcționa planul lui Schmidt sau vor exista consecințe pentru restul lumii care ar putea înrăutăți lucrurile?

(în română, pe Stephenson îl găsiți la Paladin)

Image

CYTONIC DE BRANDON SANDERSON (23 NOI.)
În stil Sanderson, avem nu una, ci două noi apariții ale celui mai prolific autor fantasy în această toamnă. Spre deosebire de Dawnshard, însă, Cytonic nu este plasat în Cosmere (universul interconectat care cuprinde majoritatea poveștilor fantasy pentru adulți ale lui Sanderson). Cytonic este al treilea volum din seria Skyward, care sunt cărți de SF YA. Dar nu vă lăsați păcăliți de clasificarea pe categorii de vârstă; Skyward este în continuare o poveste clasică a lui Sanderson, care cu siguranță îi va mulțumi și pe majoritatea fanilor operelor sale pentru adulți.

Skyward (2019), Starsight (2020) și Cytonic (2021) o urmăresc pe Spensa, o fată de rând devenită pilot de luptător stelar, în timp ce încearcă să descopere secretele existenței umanității și să își apere planeta de o specie extraterestră cunoscută sub numele de Krell.

(în română, pe Sanderson îl găsiți la Paladin)


surse: winteriscoming.net, polygon.com

%d blogeri au apreciat: