Scurt îndrumar de space opera (partea a II-a, lista lungă de cărți)

(prima parte aici)

(toate titlurile au rămas în original, pentru consecvență – fiindcă unele au fost traduse la noi, altele nu)

Space opera de tip clasic – „epoca de aur”

Space opera a fost o componentă de bază a Epocii de Aur a science fiction-ului. Nave stelare în flăcări, super arme, bătălii epice care se întindeau de-a lungul și de-a latul galaxiei, extratereștri cu tentacule și eroi curajoși! (dar nu și eroine)

Publication: Second Stage Lensman

The First Lensman (Seria Lensman), de E. E. „Doc” Smith
Nominalizate la premiul Hugo pentru cea mai bună serie din toate timpurile, cărțile din seria The Lensman Series relatează aventurile Patrulei Galactice. O rasă extraterestră superinteligentă oferă membrilor demni ai Patrulei Galactice o „Lentilă” care conferă purtătorului capacități telepatice și alte puteri și îi face predispuși să se confrunte cu aventuri interesante.

The Star Kings by Edmond Hamilton

The Star Kings (Seria Star Kings), de Edmond Hamilton
John Gordon din secolul XX se regăsește în corpul prințului Zarth Arn, la 2000 de secole în viitor. Împreună cu Lianna din Regatul Fomalhaut, John/Zarth trebuie să apere Lumea Imperiului de tirania Norului Negru.

The Foundation Trilogy (Barnes & Noble Collectible Editions)

Foundation (Seria Fundația), de Isaac Asimov
Folosind știința psihoistoriei, Fundația încearcă să salveze cunoașterea și civilizația umană în timp ce Imperiul galactic se prăbușește. (Trilogia Fundației a câștigat premiul Hugo pentru cea mai bună serie din toate timpurile în 1966).

The Paradox Men

The Paradox Men, de Charles L. Harness
Alar supraviețuiește prăbușirii navei sale spațiale pe un Pământ din viitor, dar își pierde memoria. Se alătură Societății Hoților împotriva Americii Imperiale și își dă seama că are puteri speciale. În timp ce caută răspunsuri, ajunge pe o platformă uriașă care colectează materie de la soare.

The Stars My Destination

The Stars My Destination, de Alfred Bester
Gully Foyle caută să se răzbune pe cei care l-au abandonat în spațiu. Dar în căutarea sa, el găsește o cale de a da stelele omenirii. Cu protagonistul său amoral și cu o mulțime de modificări corporale, această repovestire a romanului Contele de Monte Cristo ar putea fi numit, fără îndoială, și primul roman pre-cyberpunk.

A Life for the Stars by James Blish – SFFWorld

Cities in Flight, de James Blish
Ceva numit „spin-dizzy” servește atât ca propulsie antigravitațională, cât și ca scut de protecție care permite unor orașe întregi să fugă de pe un Pământ totalitar pentru a ajunge în spațiu. Aceste orașe, cunoscute sub numele de „Okies”, călătoresc spre stele – și au condus la o întreagă serie de romane.

Amazon.com: Web of the Witch World (Witch World Saga Book 2) eBook : Norton,  Andre: Kindle Store

Witch World, de Andre Norton
Norton este un scriitor legendar de science-fiction, care a publicat zeci de cărți – dar multe dintre ele acum, din păcate, nu se mai găsesc nicăieri. Poate că cea mai durabilă creație a sa a fost universul comun din Witch World, un cadru științifico-fantastic care îmbină elemente de tehnologie și magie. Norton a scris romane și povestiri în Witch World timp de peste patru decenii, dar totul a început cu un singur roman, publicat în 1963.

Bill The Galactic Hero: Harrison, Harry: 9780743487078: Amazon.com: Books

Bill, the Galactic Hero, by Harry Harrison
O abordare satirică a tropilor space opera. Bill este angrenat în trupele spațiale. El devine din greșeală erou în războiul împotriva reptilienilor Chinger, apoi se rătăcește în drum spre a primi o medalie de la împărat și este catalogat drept dezertor.

The strange prescience of Frank Herbert's Dune « Utopia or Dystopia

Dune, de Frank Herbert
Planeta deșertică Dune este singura sursă a Mirodeniei care permite călătoriile interstelare, iar Paul Atreides, tânărul fiu al unui duce, este prins în bătălia pentru controlul acelei planete. Când Paul devine liderul fremenilor de pe Dune, el amenință imperiul și modifică cursul istoriei umane. Au urmat alte câteva cărți în serie.

The Ship Who Sang (Brain and Brawn Ships Series #1)

The Ship Who Sang, de Anne McCaffrey
Deși este cunoscută mai ales pentru seria fantasy Dragonriders of Pern, Anne McCaffrey s-a aventurat pe un teritoriu mai evident space opera în acest roman din 1969 despre „navele cu creier”, astronave cyborg care călătoresc printre stele și care sunt controlate de minți vii, anterior umane.

Space Opera New Wave

Din anii 50-60, mai mulți autori de SF au considerat că space opera din epoca pulp trebuia depășită. „Noul val” și cyberpunk-ul au dus science-fictionul în noi direcții, iar unii autori au adus aceste sensibilități și în space opera.

Nova by Samuel R. Delany

Nova, de Samuel R. Delany
Era subînțeles că o space opera scrisă de autorul lui Dhalgren va fi mai puțin convențională, iar Nova – literatură experimentală care îmbină teme noir, miturile Graalului, intriga ficțiunii horror gotice și proto-cyberpunk – a confirmat. Romanul lui Delany se apleacă mai mult asupra temelor mai întunecate, de care majoritatea contemporanilor săi s-au apropiat abia acum.

The Centauri Device by M. John Harrison

The Centauri Device, de M. John Harrison
O armă foarte puternică, Dispozitivul Centauri, a fost descoperită, dar poate fi activată doar de un membru al rasei centauriene, acum dispărută. Atunci când facțiuni beligerante descoperă că un căpitan de navă spațială, John Truck, este parțial de origine centaurană, începe lupta pentru a-l găsi și controla.

Gateway (Heechee Saga, #1) by Frederik Pohl

Gateway (Saga Heechee), de Fredrick Pohl
Omenirea găsește un asteroid plin de nave lăsate în urmă de o civilizație extraterestră avansată. Ne dăm seama cum să le pilotăm, dar nu putem prezice unde vor merge – sau cât timp va dura călătoria. Folosirea uneia dintre nave îți poate aduce mari bogății sau moarte. Pentru naratorul nostru au fost ambele.

Ringworld: The Graphic Novel, Part Two - Pan Macmillan AU

Ringworld, de Larry Niven
Un inel uriaș, cu o suprafață locuibilă de trei milioane de ori mai mare decât cea a Pământului, este descoperit în jurul unei stele îndepărtate. Un echipaj de oameni și extratereștri trimiși să exploreze Inelul trebuie să lupte pentru a supraviețui.

Anii 80

Ceea ce este cel mai remarcabil în legătură cu vedetele space opera ale anilor 1980 este faptul că multe dintre ele încă rezonează și astăzi cu noi – iar unele dintre aceste serii continuă și după mai bine de trei decenii.

The Snow Queen (The Snow Queen Cycle, #1) by Joan D. Vinge | Goodreads

The Snow Queen, de Joan D. Vinge
Datorită unor motive SF ciudate, care implică o orbită în jurul unei găuri negre, planeta Tiamat, decorul acestui clasic SF premiat cu Hugo, are veri minunate, care durează 150 de ani… și ierni care durează generații întregi. Regina Zăpezii, Arienrhod, trebuie să se retragă, pentru a face loc lungii domnii a următoarei regine a verii, inocenta copilă Luna. Dar Arienrhod a pus în mișcare un alt plan de lungă durată…

Earthclan (Uplift 2-3) by David Brin

Startide Rising (Seria Uplift), de David Brin
O societate galactică complexă se bazează pe faptul că o specie oferă inteligența alteia, dar nimeni nu știe cine a făcut-o pentru oameni. O navă stelară cu echipaj format din delfini și umani descoperă ceea ce ar putea fi o flotă abandonată a primei rase, legendare. Rasele extraterestre se luptă pentru a obține secretul acelei flote. Câștigător al premiilor Hugo și Nebula.

Hyperion (Hyperion Series #1)

Hyperion, de Dan Simmons
Pe planeta Hyperion urmează să-și facă apariția o oroare care călătorește în timp, numită Shrike. Șapte pelerini îl caută, în timp barbarii interstelari se pregătesc să invadeze Hyperion.

Cyteen

Cyteen, de C. J. Cherryh
Ingineria genetică este răspândită pe planeta Cyteen, ceea ce o face o putere în Uniune. Unii oameni sunt clonați și condiționați de la naștere ca servitori. Un om de știință strălucit, ucis, este clonat în speranța că mintea sa va fi din nou o resursă pentru Cyteen. Dar crima în sine rămâne nerezolvată.

Shards of Honor

Shards of Honor, de Lois McMaster Bujold
Saga Vorkosigan a lui Bujold este cea mai longevivă și mai premiată space opera din ultimii 30 de ani. Urmărește isprăvile familiei titulare în viitorul îndepărtat, când omenirea s-a răspândit pe toate stelele și a colonizat diferite lumi. Povestea începe cu Shards of Honor din 1986, în care Lordul Aral Vorkosigan și căpitanul Cordelia Nasmith, aflați în tabere diferite ale unui conflict între lumi, se întâlnesc și se îndrăgostesc după ce amândoi au eșuat pe aceeași planetă ostilă.

Necessity's Child (Liaden Universe): Lee, Sharon, Miller, Steve:  9781476736310: Amazon.com: Books

Agent of Change, de Sharon Lee și Steve Miller
O serie de lungă durată care rivalizează cu Saga Vorkosigan, seria Liaden Universe a publicat recent cel de-al 20-lea volum. Totul a început cu Agent of Change din 1988, a cărei acțiune se petrece într-un univers în care o diasporă a forțat omenirea să se răspândească pe toate stelele și să evolueze în trei subspecii distincte – Terranii, Yxtrangii războinici și onorabilii Liadeni, avansați tehnologic.

Neverness

Neverness, de David Zindell
În viitorul îndepărtat, o castă de matematicieni sunt piloții navelor stelare. Unul dintre piloți, Mallory Ringess, pornește în căutarea Eddei Vechi, despre care se crede că deține secretul nemuririi. Căutarea sa îl duce la Solid State Entity, un computer de mărimea unei nebuloase, și la tribul Alaloi, ale cărui gene au suferit mutații până au revenit la stadiul de neanderthalieni.

Anii ’90 (new British space opera)

Anii ’90 au marcat începutul unei schimbări în domeniul space opera, care avea să reprezinte un curent major: new space opera britanică, în cadrul căreia autori din Marea Britanie au scris lucrări care foloseau tropii space opera pentru a spune povești mai întunecate, pline de antieroi (sau fără eroi) și cu o moralitate complexă.

Use of Weapons (Culture Series #3)

Use of Weapons (Seria Cultura), de Iain M. Banks
Deși, din punct de vedere tehnic, au luat startul la sfârșitul anilor ’80, se poate spune că romanele Cultura ale lui Iain M. Banks au reprezentat geneza a ceea ce a ajuns să fie cunoscut sub numele de New British Space Opera în anii ’90 și 2000. O transfigurare a space opera utopice, Cultura prezintă un viitor în care inteligențele artificiale binevoitoare guvernează totul, ingineria genetică a dus la nemurire și a perfecționat designul uman, iar cea mai puternică facțiune din univers (alături de ființele energetice) este Cultura, un grup de colectiviști veseli cu nave stelare inteligente masive și puternic înarmate.

Take Back Plenty

Take Back Plenty, de Colin Greenland
Extratereștrii le-au dat oamenilor un propulsor mai rapid decât viteza luminii, dar i-au limitat la sistemul solar. Tabitha Jute este în pericol de a-și pierde nava și pe cel mai bun prieten al ei, inteligența artificială a navei. Apoi, un bărbat misterios o angajează să o ducă pe stația spațială Plenty.

A Fire Upon The Deep

A Fire Upon the Deep, de Vernor Vinge
O navă purtătoare a singurei apărări împotriva unei inteligențe transcendente răuvoitoare se prăbușește pe o planetă locuită de extratereștri lupini medievali. O navă de salvare se grăbește să salveze supraviețuitorii, doi copii, și să recupereze arma.

Vacuum Diagrams: Baxter, Stephen: 9780061059049: Amazon.com: Books

Vacuum Diagrams (Secvența Xeelee), de Stephen Baxter
Această serie spune povestea expansiunii umanității în cosmos și a luptei acesteia cu Xeelee, o civilizație extraterestră avansată. Poveștile din această colecție sunt interconectate între toate romanele, care acoperă o linie temporală de la Big Bang până la moartea termică a universului.

Vast

Vast, de Linda Nagata
Folosind un virus și nave de război automatizate, extratereștrii Chenzeme au purtat război împotriva oamenilor timp de milioane de ani. Echipajul uman și pasagerii de pe Null Boundary, o astronavă gigantică veche de mii de ani, încearcă să afle de ce.

On Basilisk Station (Honor Harrington Series #1)

On Basilisk Station (Seria Honor Harrington), de David Weber
După ce a pus în dificultate un ofițer superior, comandorul Honor Harrington este desemnată să patruleze într-un sistem solar îndepărtat. Dar ea și echipajul vechiului său crucișător ușor HMS Fearless descoperă și trebuie să încerce să înfrângă un plan de invazie. Acesta este începutul unei serii expansive (totalizând peste 30 de volume până în prezent) de la un autor foarte prolific.

9 Books like The Gap into Conflict: The Real Story - BooksAlike

The Real Story: Gap in conflict (Ciclul Gap), de Stephen R. Donaldson
O pereche de pirați spațiali și un fost polițist trec de la un rol de erou la cel de răufăcător și de victimă în timp ce luptă pentru supraviețuire. Restul seriei dezvăluie cum aceste trei personaje sunt pioni într-un joc politic mult mai mare, în care Pământul este dependent de resursele din spațiul cosmic.

Space opera secolului XXI

Space opera este în viață și în secolul XXI! De fapt, se poate spune că genul nu a fost niciodată mai sănătos, îmbogățit de noi voci și noi idei.

Revelation Space (Revelation Space Series #1)

Revelation Space (Seria Revelation Space), de Alastair Reynolds
În timp ce investighează distrugerea unei civilizații extraterestre avansate din trecut, un bărbat descoperă o amenințare pentru toată viața inteligentă din galaxie. Oameni modificați cibernetic, rase extraterestre, o stea neutronică transformată în computer, toate acestea apar în căutarea unei modalități de a contracara acea amenințare.

The Quantum Rose by Catherine Asaro

The Quantum Rose (Saga Skolian Empire), de Catherine Asaro
Această carte câștigătoare a premiului Nebula este o repovestire a Frumoasei și Bestiei într-un cadru science-fiction – Bestia este Havyrl Lionstar, prinț exilat de pe planeta Lyshriol, plin de cicatrice după un război interstelar; Frumoasa este Kamoj Argali, guvernator de provincie de pe planeta Balumi. Kamoj trebuie să-și salveze provincia de Lionstar, apoi îl ajută pe acesta să-și salveze planeta.

Trading in Danger (Vatta's War Series #1)

Trading in Danger, de Elizabeth Moon
Exmatriculată în dizgrație de la academia militară, Kylara Vatta primește o șansă de răscumpărare în calitate de căpitan al uneia dintre navele de transport ale familiei sale. Când face un ocol de la călătoria care i-a fost încredințată, Ky și echipajul ei aterizează în mijlocul unui război colonial.

The Quiet War

The Quiet War, de Paul McAuley
Oamenii cunoscuți sub numele de Exteriori s-au stabilit de pe lunile lui Jupiter și Saturn, depinzând de ingineria genetică pentru a supraviețui. Pe Pământ, regimurile tiranice ale marilor familii încearcă să anuleze ravagiile ecologice de acolo. Aceste două ramuri ale umanității s-ar putea îndrepta spre război.

The Commonwealth Saga 2-Book Bundle: Pandora's Star and Judas Unchained

The Commonwealth Saga, de Peter F. Hamilton
Cuprinzând mai multe trilogii, Commonwealth este povestea milenară a primului contact al unei utopii transumane cu niște extratereștri practic zeiești. În timp ce romanele din saga Commonwealth sunt impresionant de dense și uriașe, concentrarea lui Hamilton asupra conflictelor individuale ale personajelor și talentul de a menține narațiunea în mișcare chiar și în momentele cele mai lente fac din această epopee a viitorului îndepărtat un punct major în canonul space opera.

Singularity Sky (Eschaton, #1) by Charles Stross

The Singularity Sky, de Charles Stross
Eschaton, o puternică inteligență artificială creată de oameni, a declanșat un eveniment cunoscut sub numele de Singularitate în secolul XXI. 150 de ani mai târziu, ceea ce a mai rămas din umanitate a ajuns în stele, dar acum este amenințată de o plagă informațională extraterestră cunoscută sub numele de Festival.

The Praxis (Dread Empire's Fall, #1) by Walter Jon Williams

Praxis, de Walter Jon Williams
Timp de mii de ani, extratereștrii Shaa au subjugat omenirea și numeroase alte rase. Acum, ultimii dintre Shaa sunt pe moarte și începe lupta pentru controlul imperiului sau pentru eliberarea de el.

Prador Moon (Polity Universe, #1) by Neal Asher

Prador Moon (Seria Polity ), de Neal Asher
Primul contact între oameni și extratereștrii ostili Prador degenerează în război. Celelalte romane Polity continuă povestea acelui război, alături de IA binevoitoare care conduc colectivul Polity al umanității, IA rebele, agentul secret Ian Cormac, o bioconstrucție uriașă numită Dragon, porți care pot conecta galaxii și multe alte minuni.

Newton's Wake: A Space Opera

Newton’s Wake, de Ken MacLeod
Inteligențele artificiale ale Pământului devin entități dumnezeiești, declanșând un război cataclismic. Oamenii care supraviețuiesc încep să folosească o serie de porți stelare pe care acele entități le-au lăsat în urmă și activează un artefact de origine necunoscută.

Warchild

Warchild, de Karin Lowachee
Joslyn Musey, în vârstă de opt ani, este răpit de pirații spațiali care i-au ucis părinții. Apoi este capturat de extratereștri aflați în război cu oamenii. Jos este antrenat de un simpatizant uman de pe planeta lor natală pentru a spiona împotriva oamenilor. Dar când se alătură echipajului navei Macedon, Jos descoperă că binele și răul nu sunt atât de simple pe cât credea.

Leviathan Wakes (Expanse Series #1)

Leviatan Wakes (Seria Expanse), de James S. A. Corey
Există un armistițiu nesigur între Pământ, Marte și centura de asteroizi. Descoperirea unei forme de viață extraterestră perturbă acest echilibru. Iar acea formă de viață are propriile planuri.

Ancillary Justice (Hugo Award Winner)

Ancillary Justice, de Ann Leckie
Navele inteligente controlează sute de corpuri umane auxiliare pentru a menține un imperiu interstelar. Dar răzbunarea unui soldat ar putea distruge imperiul. Câștigător al premiilor Hugo, Nebula și Arthur C. Clarke.

Ascension, de Jacqueline Koyanagi
Alana Quick este mecanic de navă stelară și se înrolează în echipajul unei nave foarte, foarte ciudate, pentru a o căuta pe sora ei Nova. Întâmplările ciudate de la bordul navei Tangled Axon sunt cea mai mică dintre grijile ei: Nova se află într-un pericol considerabil, iar cineva este dispus să distrugă planete pentru a ajunge la ea.

The Long Way to a Small, Angry Planet

The Long Way to a Small Angry Planet, de Becky Chambers
Nava Wayfarer, cu echipajul ei format din oameni și extratereștri, primește o ofertă de muncă pentru a construi o gaură de vierme către o planetă extraterestră. Pare o misiune simplă și profitabilă. Dar situația politică este mult mai complexă și mai periculoasă decât știu ei.

Amazon.com: The Stars Are Legion: 9781481447935: Hurley, Kameron: Books

The Stars Are Legion, de Kameron Hurley
Două nave ale Legiunii, de mărimea unei lumi organice, se luptă pentru controlul navei rebele Mokshi. Zan, o femeie fără amintiri, încearcă să supraviețuiască în timp ce se străduiește să își descopere trecutul, pentru a afla unde ar trebui să se afle adevărata ei loialitate.

Fortune's Pawn

Fortune’s Pawn, de Rachel Bach
Devi Morris este o mercenară cu planuri mari. Înscrierea în echipajul navei Glorious Fool pare a fi un început bun. Dar în curând află că nava și misiunea ei ascund mai multe decât ar fi putut bănui.

The Cold Between (Central Corps Series #1)

The Cold Between, de Elizabeth Bonesteel
Treiko Zajec este principalul suspect în cazul uciderii unui coleg de echipaj. Dar iubita lui, comandorul Elena Shaw, știe că este nevinovat. Trey și Elena descoperă că această crimă ar putea avea legătură cu distrugerea unei nave a Corpului Central în apropierea unei găuri de vierme cu 25 de ani mai devreme. Pot ei să rezolve acest mister înainte ca acesta să arunce sectorul în război?

Behind the Throne

Behind the Throne (Seria Indranan), de K. B. Wagers
Hail Bristol și-a făcut un renume în galaxie ca traficantă de armament. Dar acum a fost târâtă înapoi pe planeta ei natală ca ultima moștenitoare rămasă a Imperiului Indranan. De data aceasta nu mai poate fugi de responsabilitățile ei și trebuie să descopere cine i-a asasinat surorile înainte ca ea să fie următoarea.

The Three-Body Problem (Remembrance of Earth's Past Series #1) (Hugo Award Winner)

The Three-Body Problem (Seria Amintiri din trecutul Pământului), de Cixin Liu
Celebrul autor chinez de SF spune povestea primului contact al umanității cu o civilizație extraterestră. Invazia trisolarienilor va dura patru sute de ani până să ajungă la noi, dar va schimba radical civilizația umană. Și niciuna dintre cele două rase nu știe cât de periculoasă poate fi cu adevărat galaxia.

On a Red Station, Drifting

On a Red Station, Drifting (Universul Xuya), de Aliette de Bodard
În această istorie alternativă, China a descoperit Americile înaintea Occidentului, iar imperiul aztec a continuat în epoca modernă sub numele de Mexica. Aceste culturi rămân dominante și în secolele XXI și XXII. IA de mari dimensiuni, numite Minți, pot pilota nave în spațiul cosmic, stabilind colonii acolo.

City of Pearl (Wess'Har Series #1)

City of Pearl (Seria Wess’Har), de Karen Traviss
Trei specii extraterestre diferite și oamenii concurează pentru resursele planetei Bezer’ej. Shan Franklin, un fost ofițer de poliție de mediu uman, sosește pentru a afla ce s-a întâmplat cu coloniștii umani. Iar Aras, un Wess’Har făcut nemuritor de un parazit, va face tot posibilul pentru a proteja stabilitatea ecologică a lui Bezer’ej.

Ninefox Gambit (Machineries of Empire Series #1)

Ninefox Gambit (Seria Mașinăriile Imperiului), de Yoon Ha Lee
În viitorul îndepărtat, societatea umană este reglementată de o formă complexă de matematică socială. Când ereticii pun stăpânire pe o fortăreață stelară, căpitanul Kel Cheris este trimis să recucerească fortăreața. Cheris trebuie să se alieze cu generalul strigoi Shuos Jedao. Jedao nu a pierdut niciodată o bătălie, dar este nebun…


surse:

http://www.sf-encyclopedia.com/entry/space_opera

https://litreactor.com/columns/a-brief-history-of-space-opera

https://www.barnesandnoble.com/blog/sci-fi-fantasy/55-essential-space-operas-last-70-years/

https://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/SpaceOpera


imaginea reprezentativă @ ParallelVision de la Pixabay


Posted

in

by

Tags:

%d blogeri au apreciat: