Știri

Din 2022, un premiu nou pentru SF&F: Ursula K. Le Guin

De anul viitor, se va acorda un nou premiu literar (în valoare de 25.000 de dolari), unui scriitor individual, pentru o singură operă de ficțiune (o singură dată în viață), cu scopul de a încuraja „realiștii unei realități mai cuprinzătoare, care își pot imagina motive reale de speranță și pot vedea alternative la modul în care trăim acum”. Nominalizările încep din la 1 februarie 2022 și premiul va fi decernat de ziua de naștere a Ursulei Le Guin, pe 21 octombrie.

Lucrările nominalizate trebuie să fie: de ficțiune speculativă, de lungă întindere (roman), scrisă de un singur autor; publicată în SUA în limba engleză sau în traducere în limba engleză; publicată în 2022.
În plus față de aceste criterii de bază, Ursula K. Le Guin Literary Trust și jurații vor căuta un scriitor a cărui operă să implice serios ideile la care Ursula K. Le Guin a reflectat cel mai des în propria sa operă: semnificația speranței, a echității și a libertății; intrigi care gravitează în jurul non-violenței și al alternativelor la conflict; o viziune holistică asupra locului pe care îl ocupă omenirea în natură.

Trustul va crea o listă scurtă de finaliști, care va fi apoi transmisă unui juriu format din cinci membri. Dintre care vor face parte la anul, printre alții, Molly Gloss, o altă mare (și venerabilă) doamnă a SF-ului american, dar și Becky Chambers, care vă este cunoscută prin traducerile de la ed. Herg Benet (aici).


Ursula Kroeber s-a născut în 1929 și a crescut în Berkeley, California. Părinții ei au fost antropologul Alfred Kroeber și scriitoarea Theodora Kroeber. A urmat cursurile Colegiului Radcliffe și a absolvit studiile la Universitatea Columbia. S-a căsătorit cu istoricul Charles A. Le Guin, la Paris, în 1953; au locuit în Portland, Oregon, începând cu 1958, și au avut trei copii și patru nepoți. Le Guin a murit liniștită în casa ei în ianuarie 2018.

Ursula K. Le Guin (Rebroadcast) Episode - The Archive Project Podcast -  Literary Arts

Puțini scriitori americani au realizat o operă de o calitate atât de înaltă, în atât de multe forme. Opera ei cuprinde 23 de romane, 12 volume de povestiri și nuvele, 11 volume de poezie, 13 cărți pentru copii, cinci colecții de eseuri și patru volume de traduceri. Titlurile ei majore au fost traduse în 42 de limbi și se publică în continuare, unele de peste o jumătate de secol.

Romanul său fantasy Un vrăjitor din Pământșimare (în română la ed. Art, aici), primul dintr-un grup de șase cărți și o povestire scurtă, s-a vândut în milioane de exemplare în întreaga lume. Prima operă majoră de science-fiction a lui Le Guin, Mâna stângă a întunericului (tradusă la noi la Nemira, aici), este considerată revoluționară pentru investigarea radicală a rolurilor de gen și pentru complexitatea sa morală și literară. Romanele sale Deposedații (apărută tot la Nemira) și Always Coming Home redefinesc domeniul de aplicare și stilul ficțiunii utopice.

Printre numeroasele distincții primite de scrierile sale se numără șapte premii Hugo, șase premii Nebula, un National Book Award, premiul Howard Vursell al Academiei Americane de Arte și Litere, premiul PEN/Malamud și medalia Fundației Naționale a Cărții pentru contribuția distinsă la literatura americană. Trei dintre cărțile lui Le Guin au fost finaliste la American Book Award și la Premiul Pulitzer.


surse: tor.com, ursulakleguin.com

%d blogeri au apreciat: