Știri

HBO ne „lovește” și cu un serial din universul DUNE

După ce tocmai ne-au bucurat cu noul Dune al lui Villeneuve (distribuit în cinematografe și pe HBO Max), producătorii lucrează la extinderea universului fictiv al lui Herbert – dar nu Frank (autorul romanului omonim), ci al fiului său, Brian.

– ambele serii se publică în română la Nemira, cea originală (tatăl) aici, cea prequel (fiul) aici

Mai exact, tocmai s-a confirmat ce anunțaseră de ceva timp, pregătirea unui serial Sisterhood of Dune, despre Bene Gesserit – fiindcă apăruseră ceva dubii (dacă e să fim răutăcioși, o să zicem că probabil au așteptat să vadă cum merge filmul – și, din fericire, este un succes de box-office).

Dune: The Sisterhood se află în dezvoltare de ceva timp, dar HBO Max nu a oferit nici o dată oficială de lansare, nici indicii cu privire la progresul producției. Ca atare, cel mai devreme e probabil să apară în a doua jumătate a anului 2022, sau chiar în 2023.

Proiectul a rămas latent în timp ce industria cinematografică se resimțea din cauza provocărilor introduse de COVID-19, dar fanii au primit ceva vești în iulie 2021, când au aflat că serialul și-a găsit un producător, Diane Ademu-John, care va fi și scenarist și producător executiv (după ce Jon Spaihts s-a retras ca să lucreze la Dune 2).

Ademu-John a lucrat recent ca producător executiv și scenarist la serialul horror The Haunting of Bly Manor de pe Netflix. Înainte a lucrat la seriale precum Empire la Fox, The Originals și The Vampire Diaries la CW și Medium și Crossing Jordan la NBC.

Denis Villeneuve va regiza episodul pilot al serialului, iar împreună cu el și Ademu-John vor fi producători și Jon Spaihts (scenaristul filmului de cinema), Byron Merritt și Brian Herbert și Kim Herbert. Scriitorul Kevin J. Anderson va fi coproducător.

Oricum, serialul TV și lung-metrajul proaspăt lansat reprezintă doar vârful aisbergului pentru planul mai amplu al casei de producție Legendary pentru universul Dune, care va include și jocuri video și serii de benzi desenate. Ca și, după cum s-a anunțat deja, cel puțin Dune 2 ca lung-metraj.

Denis Villeneuve Teases Dune Prequel Series, The Sisterhood - The News  Motion

Serialul se va concentra pe ordinul măicuțelor Bene Gesserit, un grup religios din umbră cu o istorie care începe cu aproximativ 10.000 de ani înainte de evenimentele descrise în film, deși unele aspecte din romane indică faptul că organizația ar putea și mai veche. În film, cele mai proeminente personaje asociate cu Bene Gesserit sunt Doamna Jessica (Rebecca Ferguson), mama lui Paul Atreides, și Maica Reverendă Gaius Helen Mohiam (Charlotte Rampling).

Există posibilitatea ca seria prequel să investigheze originile acestor personaje, ceea ce ar putea chiar să le permită actrițelor care le interpretează în prezent să continue în aceste roluri (dar nu știm sigur).

Există deja o carte în cadrul canonului oficial Dune cu un titlu și un subiect remarcabil de asemănător – și anume romanul prequel din 2012 al lui Brian Herbert și Kevin J. Anderson, Sisterhood of Dune, cu acțiunea plasată după Jihadul Butlerian care a eliminat IA-urile din universul Dune. Prin urmare, are loc cu 10.000 de ani înainte de evenimentele din film. Totuși, nu e clar dacă serialul va respecta strâns cartea, din moment ce are povestea cam prea departe de evenimentele din film și s-ar putea ca HBO să încerce o apropiere.

În cartea originală (adică Dune de Frank Herbert), Bene Gesserit alcătuiesc o organizație secretă exclusiv de femei, care controlează și modelează în secret evenimentele politice din întregul univers. Ele sunt antrenate special pentru a avea puteri unice (în esență, psihice), care le permit să comande altora cu Vocea, să lupte incredibil de bine și să manipuleze părți din propria fiziologie.

Bene Gesserit au o ierarhie complexă, dar cele mai importante roluri sunt Surorile și Maicile Reverende. Surorile Bene Gesserit îndeplinesc sarcini în cadrul ordinului, inclusiv conceperea de copii cu anumiți tați. Maicile, lidere ale organizației, primesc aceeași pregătire, dar au acces la o versiune specială super-puternică a Melanjului, care le conferă puteri suplimentare.

Paul Atreides knees before the Bene Gesserit Reverend Mother Gaius Helen Mohaim in Dune.

Scopul principal al grupului este de a salva omenirea de ea însăși, împingând-o spre o nouă eră de măreție. Pentru a face acest lucru, Bene Gesserit au o varietate de planuri și scheme pe termen lung, unele cu intenția explicită de a ajuta, iar altele concepute pur și simplu pentru a obține mai multă putere și influență. Cea mai importantă schemă Bene Gesserit, cel puțin pentru intriga din Dune, este Missionaria Protectiva, un vechi complot pentru a răspândi semințele religiei și ale mitologiei în cât mai multe civilizații primitive posibil. Mai exact, pentru a răspândi elementele de construcție culturală care duc la societăți cu matriarhat, precum Gesserit înșeși, și credința că într-o zi va apărea o figură mesianică salvatoare.

Gesserit încearcă să creeze propria lor figură mesianică, Kwisatz Haderach. Acest Mesia împărtășește multe dintre puterile Gesserit, inclusiv capacitatea de a privi în viitor și în trecut. Dar, în timp ce Gesserit pot vedea doar în amintirile liniei lor feminine, Kwisatz Haderach va vedea și linia masculină. Pentru a crea Kwisatz Haderach-ul ideal, Bene Gesserit au început un program de reproducere selectivă care a început cu peste 10.000 de ani înainte de povestea din Dune. Acest plan avea să ajungă la îndeplinire atunci când fiica Doamnei Jessica va produce un fiu cu un membru al Casei Harkonnen, dușmanii jurați ai Atreizilor. Cu toate acestea, din dragoste pentru Ducele Leto, Jessica și-a folosit puterile Bene Gesserit pentru a concepe în schimb un băiat, iar acel băiat este Paul Atreides…


surse: Variety, The Hollywood Reporter, looper.com, polygon.com

%d blogeri au apreciat: