Știri

Noi ecranizări după Dan Simmons și după… Philip K. Dick?

Conform revistei Deadline, Warner Bros și celebrul actor Bradley Cooper s-au înțeles să realizeze un film SF după tetralogia Hyperion de Dan Simmons (în română a apărut la Nemira, aici).

Prin acestă mișcare, proiectul Hyperion trece de la televiziunea Syfy la Warner Bros, iar producător (sub egida GK Films) va fi Graham King (Camelot, Tomb Raider, The Departed), laureat al premiului Oscar în 2007.

Conceput anterior ca serial pentru Syfy, Hyperion va fi acum adaptat ca lungmetraj de Tom Spezialy, laureat cu Emmy pentru Watchmen (de la HBO), iar în prezent se caută un regizor. Încă nu se știe dacă Bradley Cooper va și juca în film și, dacă da, ce rol.

Bradley Cooper este de mult un fan al romanului, plănuind să îl regizeze încă din 2011, înainte de a-l dezvolta ca proiect împreună cu SyFy sub forma unei mini-serii din 2015. Angajamentul lui Cooper față de proiect în 2011, când era cunoscut mai mult pentru seria de comedie Hangover, a părut pe atunci cam bizar, dar de atunci și-a extins repertoriul scriind, regizând și jucând în A Star is Born (2018) și producând Joker (2019), îmbunătățindu-și considerabil faima la Hollywood.

Throwback Thursday: The Mind-Altering Scope of Dan Simmons' Hyperion Cantos  - The B&N Sci-Fi and Fantasy Blog

Seria Hyperion Cantos include Hyperion (1989), The Fall of Hyperion (1990), Endymion (1996) și The Rise of Endymion (1997). Cărțile sunt plasate la 700 de ani după moartea Vechiului Pământ, când întreaga galaxie este în război. Șapte străini pornesc într-o călătorie pentru a dezlega misterele Criptelor Timpului de pe planeta Hyperion – fiecare fiind convins că doar el poartă cheia salvării umanității.

Dintre acestea, romanul Hyperion este inspirat din celebrele Povești din Canterbury medievale ale lui Geoffrey Chaucer. Plasat în secolul al 28-lea, în timp ce se pregătește un război între Hegemonia Omului și rebelii Explulzați, o rasă nomadă de oameni care trăiesc în nave arcă, șapte indivizi sunt chemați în lumea îndepărtată Hyperion. Hyperion este celebru drept bârlogul lui Shrike, o entitate divină care bântuie planeta și ucide oamenii din motive necunoscute, atârnându-le trupurile încă vii de un copac mecanic uriaș. Pe parcursul călătoriei inițiatice, cei șapte pelerini își povestesc fiecare povestea vieții și interesul față de Shrike.

Este posibil (și probabil) ca acest film să adapteze doar primul roman, iar restul să devină sequeluri (evident, în funcție de succesul de casă, dar Dune tocmai i-a convins pe WB că merită să investească în filme SF).

18 The Shrike ideas | hyperion cantos, dan simmons, hyperion

Pe de altă parte, revista Hollywood Reporter ne anunță că New Republic Pictures și regizorul Francis Lawrence (cunoscut mai ales pentru seria SF distopică Hunger Games și SF-ul post-apocaliptic I am Legend) o să adapteze pentru cinema Vulcan’s Hammer, un roman SF post-apocaliptic de Philip K. Dick (autor publicat în română la Nemira, aici).

Povestea din roman (netradus încă în română) este plasată după un război mondial devastator, când toate națiunile de pe Pământ formează Unitatea și cedează guvernarea globală sistemului de inteligență artificială Vulcan, care le dictează algoritmic politicile de aplicat. Cu toate acestea, după ce Vulcan este atacat și un agent special îi este ucis, liderul Unității, William Barris, este chemat să dezlege misterul pentru a afla cine sau ce vrea să distrugă sistemul căruia el i-a dedicat viața.

Philip K. Dick, Vulcan's Hammer, Arrow, 1981 2nd printing. Cover: Peter  Elson. The Marauders of Pherkard Part II - Federal Attack from Caldwell's  Worlds at War.: ImaginaryStarships

Astfel, Dick a abordat în carte dilemele inteligenței artificiale și ale societății controlate de tehnologie, noțiuni care au ajuns în prim-plan în epoca modernă. Se pare că opera autorului SF (mai multe despre el aici) continuă să fascineze Hollywood-ul, care, dincolo de mega-celebrul Blade Runner al lui Ridley Scott, i-a mai transpus opera în Total Recall-ul lui Verhoeven, în Minority Report realizat de Steven Spielberg și în serialul TV The Man in the High Castle / Omul din castelul înalt (mai multe adaptăridupă PKD aveți aici).


surse: wertzone, deadline, tor, Hollywood Reporter.

imaginea reprezentativă de Silberius@Deviantart

%d blogeri au apreciat: