Știri

15 seriale fantasy ori SF încă în lucru (dar pe care le așteptăm cu nerăbdare)

După ce au ieșit deja Wheel of Time/ Roata Timpului (după Robert Jordan), Foundation/ Fundația (după Isaac Asimov), Shadow and Bone/ Regatul Umbrelor (după Leigh Bardugo) și Brave New World / Minunata lume nouă (după Aldous Huxley), poate ar fi momentul pentru o recapitulare: ce a mai rămas în lucru din adaptările după romane sau serii celebre SF ori fantasy?

(unde titlul e trecut și în română, înseamnă că au fost traduse cărțile și la noi)


Lord of the Rings/ Stăpânul inelelor (fantasy)

imagine New Line Cinema

Amazon a plătit un sfert de miliard de dolari pentru drepturile de difuzare a unui serial TV de cinci sezoane bazat pe poveștile lui J.R.R. Tolkien din Stăpânul inelelor. Serialul de pe Amazon Prime Video va fi plasat în istoria îndepărtată a Pământului de Mijloc, cu mult înainte de evenimentele din Hobitul și trilogia propriu-zisă. Pandemia nu a împiedicat filmările să aibă loc în Noua Zeelandă, iar serialul va avea premiera pe 2 septembrie 2022.

mai multe detalii despre serial aici

Station Eleven/ Simfonia itinerantă (SF)

Station Eleven | Vincent Chong Illustration & Design Blog
ilustrație de Vincent Chong (copertă ediția Subterranean Press)

HBO Max pregătește o miniserie bazată pe romanul din 2014 al lui Emily St. John Mandel, care urmărește o trupă de teatru într-o lume post-pandemică. Va ajunge pe ecrane în toamna anului 2021.

a apărut și în română

Who Fears Death (science fantasy)

George R.R.R. Martin este producător executiv al acestui serial HBO bazat pe romanul din 2015 al lui Nnedi Okorafor. Povestea afrofuturistă post-apocaliptică o urmărește pe tânăra Onyesonwu în căutarea tatălui ei – un vrăjitor care i-a violat mama. Adaptarea este realizată de Selwyn Seyfu Hinds, scenaristul serialului Twilight Zone. Nu s-a anunțat data lansării.

Armada/ Armada (SF)

Succesul fulminant al romanului Ready Player One al lui Ernest Cline a garantat că următoarea sa carte, Armada, a fost cumpărată de Universal Pictures chiar înainte de a fi publicată. Romanul îl urmărește pe liceanul Zack Lightman în timp ce bănuiește că jocul său online preferat este de fapt un simulator sofisticat care îl antrenează să facă față unei invazii extraterestre foarte reale.  Nu s-a anunțat data lansării.

în română la ed. Nemira, aici

Wool/ Silozul (SF)

The German Silo (Wool) Trailer - YouTube
imagine din trailer

Cartea lui Hugh Howey din 2011, Wool, este prima dintr-o trilogie post-apocaliptică a cărei acțiune se petrece într-un vast siloz subteran. Ea este transformată într-un serial de către Apple TV Plus. Rebecca Ferguson va fi producător și o va interpreta pe Juliette, personajul principal. Fanii lui Howey vor fi încântați să afle că și celelalte cărți ale autorului, Sand, Beacon 23 și Half Way Home, sunt în curs de adaptare de către Amazon, AMC și, respectiv, CBS. Se lansează (probabil) în 2023.

în română la ed. Nemira, aici

Gormenghast (fantasy)

Neil Gaiman Is Bringing The Gormenghast Fantasy Series Back To Television
Johnathan Rhys Meyers în versiunea din 2000. Imagine: BBC

Cartea (celebră în Occident) a mai fost ecranizată de BBC în 2000, dar de data aceasta Neil Gaiman și Akiva Goldsman (A Beautiful Mind) sunt implicați într-o nouă adaptare a romanelor baroce ale lui Mervyn Peake. Crima și trădarea se împletesc în timp ce Titus Groan, moștenitorul de drept al Castelului Gormenghast, îl provoacă pe intrigantul Steerpike. Nu s-a anunțat data lansării.

The Broken Earth/ Pământul sfărâmat (fantasy)

ilustrație © Joshua Mays

Sony Pictures adaptează trilogia autoarei N.K. Jemisin, care a uimit prin câștigarea prestigiosului premiu Hugo pentru toate cele trei cărți din serie. Se pare că romanele vor fi ecranizate și ca filme de lung-metraj și ca serial, aducând pe marele ecran o poveste a unor sezoane post-apocaliptice devastatoare confruntate de „orogeni”, oameni care controlează energia planetei. Nu s-a anunțat data lansării.

în română la ed. Paladin, aici, o recenzie aici

The Sandman/ Sandman (fantasy)

Tom Sturridge este Morfeu (imagine Netflix)

Legendara serie de benzi desenate a lui Neil Gaiman a fost subiectul unor zvonuri de adaptare timp de decenii. În cele din urmă acest lucru se și va întâmpla datorită Netflix și veteranului de televiziune Allan Heinberg – cu starul GoT Gwendoline Christie în rolul lui Lucifer. Data lansării: 2022.

în română la ed. Grafic, aici

The Kingkiller Chronicle/ Cronicile ucigașului de regi (fantasy)

Lionsgate wins bidding war and will bring fantasy series The Kingkiller  Chronicle to the big … | The kingkiller chronicles, The wise man's fear,  Fantasy book series
imagine cu autor neidentificat (de mine)

Regizorul Sam Raimi se pare că se ocupă și de adaptările TV, și de cele cinematografice ale seriei autorului Patrick Rothfuss. Lansate pentru prima dată în 2007, Numele vântului și continuarea Teama înțeleptului povestesc amintirile bardului, spadasinului și magicianului Kvothe. Nu s-a anunțat data lansării.

a apărut și în română

recenzie la carte (citită de mine în engleză) aveți aici

Consider Phlebas/ Spectrul lui Phlebas (SF)

Amazon adapting a Consider Phlebas fantasy drama series - SciFiNow - The  World's Best Science Fiction, Fantasy and Horror Magazine
imagine cu autor neidentificat (de mine)

Jeff Bezos, șeful Amazon, a aprobat personal anunțul potrivit căruia serviciul de streaming al Amazon va adapta romanul lui Iain M. Banks din 1987, primul din seria Cultura. Aceste romane space opera sunt plasate într-o societate utopică, în care civilizațiile coexistă inconfortabil unele cu altele și cu inteligența artificială. Data lansării nu s-a anunțat și se zvonește că proiectul nu va fi finalizat, așa că… o să vedem. (ținând cont ce le-a ieșit cu Fundația… poate că e mai bine)

în română la ed. Nemira, aici

Ninth House/ A noua casă (fantasy)

Pin on Book fan arts
imagine de Alice Duke

Amazon adaptează cartea A noua casă a lui Leigh Bardugo, prima dintr-o serie pentru adulți despre societăți secrete misterioase de la Yale. Nu s-a anunțat data lansării.  

în română la ed. Trei, aici

House of the Dragon (fantasy)

hotd-emma-d-arcy-matt-smith
Emma D’Arcy drept Prințesa Rhaenyra Targaryen și Matt Smith ca Prințul Daemon Targaryen. Warner Media

Cu certitudine, fanii lui George R.R. Martin știu deja că HBO le-a pregătit un serial prequel pentru Game of Thrones, House of the Dragon (Casa dragonului), care se va desfășura cu secole înainte de povestea deja ecranizată. House of the Dragon urmează să fie lansat în 2022.

se bazează pe Foc și sânge (în română la Nemira, aici

mai multe detalii aici și aici

Conan/ Conan Barbarul (fantasy)

CONAN THE BARBARIAN Amazon TV Show In The Works ⋆ Film Goblin

Bazat pe povestirile lui Robert E. Howard, care îl prezintă pe Conan Cimmerianul, care a trăit într-o „Epocă Hiboriană” fictivă, despre care se spune că a avut loc după distrugerea Atlantidei, dar înainte de apariția civilizației „moderne”. Războinic desăvârșit în adolescență, Conan a devenit pirat, hoț și mercenar înainte de a revendica tronul Aquiloniei la patruzeci de ani, strangulându-l pe cel care îl ocupa în acel moment.

La un moment dat, Amazon a anunțat că va dezvolta un serial bazat mai direct pe poveștile lui Howard decât pe lucrările autorilor de mai târziu sau pe seriile Marvel Comics din anii 1970 și 1980. Ryan Condal, co-creatorul Colony, a fost angajat să scrie scenariul și să producă, iar regizorul Game of Thrones, Miguel Sapochnik, a fost desemnat să regizeze episodul pilot. Dar anii au trecut fără alte evoluții și atât Condal cât și Sapochnik au trecut la House of the Dragon. În septembrie 2020, s-a aflat că Netflix deține acum proprietatea intelectuală a proiectului, iar Pathfinder Media ar urma să-l producă, dar nu avem alte detalii.

în română la ed. Crux, aici

Earthsea/ Pământșimare / Terramare (fantasy)

A24 developing Earthsea TV series
imagine din filmul Tales from Earthsea

Romanele și povestirile din Earthsea ale Ursulei K. Le Guin sunt amplasate pe o planetă cu arhipelaguri mici, culturi diferite și o adevărată tradiție magică, iar primul roman se concentrează pe Ged, un tânăr mag care ajunge la maturitate luptând cu un pericol demonic. A24 și Fox au dezvăluit în septembrie 2019 că vor dezvolta proiectul sub forma unui serial de televiziune. Nu s-a anunțat data lansării.

în română la ed. Arthur, aici

The Chronicles of Narnia/ Cronicile din Narnia (fantasy)

Chronicles of Narnia Timeline Explained: When Each Movie Takes Place
imagine Disney

Cele șapte romane Narnia ale autorului C.S. Lewis ne povestesc despre patru frați, elevi britanici din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au acces la un tărâm paralel cunoscut sub numele de Narnia. Acolo, Marele Leu Aslan – o metaforă a lui Iisus Hristos – îi învață pe copii lecții de viață în timp ce le dăruiește stăpânirea asupra tărâmului. În cele din urmă, serialul trece de la copiii Pevensie la vărul lor, Eustace Scrubb, care trece de la statutul de prostănac la cel de erou adevărat al Narniei.

La 3 octombrie 2018, Netflix a anunțat că a achiziționat drepturile de film și televiziune pentru seria de cărți Narnia. Planul include atât filme, cât și seriale de televiziune. Mark Gordon, Douglas Gresham și Vincent Sieber vor fi producători executivi pentru seria de televiziune și producători pentru lungmetraje. În iunie 2019, scenaristul Matthew Aldrich, a semnat pentru a supraveghea adaptarea în calitate de director general, atât pentru serialul de televiziune, cât și pentru filmele planificate. La începutul anului 2021, directorul de film Netflix, Scott Stuber, a menționat că Narnia este încă în lucru.

în română la ed. Arthur, aici


surse: cnet.com, rottentomatoes.com

%d blogeri au apreciat: