Sefepedia

Scurt îndrumar de SF post-apocaliptic (p.II – listă lungă de cărți)

Este clar că trecem printr-o „epocă de aur” a popularității subgenului post-apocaliptic, așa că poate ne-ar prinde bine să descoperim împreună ce este SF-ul post-apocaliptic, ce tropi și caracteristici are, cam ce istorie a avut și ce cărți si filme îi sunt cele mai reprezentative. Firește, cantitatea de informație pentru atâtea detalii va fi mare, motiv din care am împărțit acest îndrumar în nu mai puțin de 3 părți:

În această parte secundă, vom aduna o listă… apocaliptic de lungă (peste 50, și într-o ordine cvasi-aleatoare) de cărți de SF post-apocaliptic (unele mai reprezentantive, altele mai puțin, dar poate idei neașteptate de lectură). De fapt, dacă o să vedeți că lipsesc niște titluri cunoscute… aceasta a și fost intenția, să nu le repet pe cele care le știți oricum, decât dacă merită re-citite iar și iar (ca Leibowitz sau The Stand/Apocalipsa), ci să găsiți altele noi.

O mică, minusculă parte au fost traduse la noi, enorm de multe nu; așa că pentru uniformitate (și pentru a nu ne încurca în titluri alternative în română) o să las toate titlurile în original. Sper că fiecare dintre voi va găsi câteva sugestii potrivite gustului literar propriu!


the day of the triffids john wyndham

John Wyndham, The Day of the Triffids (1951)

Bill Masen, bandajat la ochi, ratează cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți pe care Anglia a văzut-o vreodată. Scoțându-și pansamentele în dimineața următoare, el găsește mase de oameni fără vedere care bântuie prin oraș. În curând o întâlnește pe Josella, o altă persoană norocoasă care și-a păstrat vederea, și împreună părăsesc orașul, conștienți că lumea sigură și familiară pe care o cunoșteau cu doar douăzeci și patru de ore înainte a dispărut pentru totdeauna.

Dar pentru a trăi în această lume post-apocaliptică trebuie să supraviețuiască trifidelor, plante ciudate care cu ani în urmă au început să apară peste tot în lume. Trifidele pot crește până la peste doi metri înălțime, își pot scoate rădăcinile din pământ pentru a merge și pot ucide un om cu o singură lovitură rapidă a țepușelor lor otrăvitoare. Cu societatea în derută, ele sunt acum pregătite să atace omenirea.

i am legend matheson

Richard Matheson, I Am Legend (1954)

Robert Neville ar putea fi ultimul om în viață de pe Pământ… dar nu este singur.

O molimă incurabilă a transformat toți ceilalți bărbați, femei și copii în creaturi nocturne, însetate de sânge, care sunt hotărâte să-l distrugă.
Ziua, el este un vânător, urmărind monstruozitățile infectate prin ruinele abandonate ale civilizației. Noaptea, se baricadează în casa lui și se roagă pentru zorii zilei…

Emily St. John Mandel, Station Eleven (2014)

Kirsten Raymonde nu va uita niciodată noaptea în care Arthur Leander, celebrul actor de la Hollywood, a suferit un atac de cord pe scenă, în timpul unei producții cu Regele Lear. Aceea a fost noaptea în care o pandemie devastatoare de gripă a ajuns în oraș și, în câteva săptămâni, civilizația așa cum o știm a luat sfârșit.
Douăzeci de ani mai târziu, Kirsten se deplasează între așezările din lumea alterată împreună cu o mică trupă de actori și muzicieni. Își spun „Simfonia Călătoare” și s-au dedicat menținerii în viață a resturilor de artă și umanitate. Dar, când ajung în St. Deborah by the Water, întâlnesc un profet violent care va amenința existența micii trupe.

Wilson Tucker, The Long Loud Silence

Wilson Tucker, The Long Loud Silence (1952)

Tot ce se află la est de Mississippi a fost distrus de un atac nuclear; puținii supraviețuitori au fost intoxicați cu o armă biologică care i-a infectat cu ciumă. O graniță militară este instalată de-a lungul râului pentru a împiedica răspândirea bolii spre vest, dar aceasta este o graniță pe care Gary este hotărât să o treacă.

Severance - Ling Ma

Ling Ma, Severance (2018)

Candace Chen, o tânără milenilală, izolată într-un turn de birouri din Manhattan, este devotată rutinei. Odată cu decesul recent al părinților ei imigranți chinezi, abia observă când o molimă de proporții biblice mătură New York-ul. Apoi, Febra Shen se răspândește. Familiile fug. Companiile își încetează activitatea. Metrourile se opresc. În curând, complet singură, fotografiază orașul sinistru și abandonat ca blogger anonim NY Ghost.

Bird Box Special Edition by Josh Malerman (IN PRINT/PREORDER) - Dark  Regions Press

Josh Malerman, Bird Box (2014)

Ceva terifiant care nu trebuie văzut. O singură privire și o persoană este împinsă la violență mortală. Nimeni nu știe ce este sau de unde a venit.

La cinci ani după ce a început, a rămas o mână de supraviețuitori împrăștiați, inclusiv Malorie și cei doi copii mici ai ei. Locuind într-o casă abandonată lângă râu, ea a visat să fugă într-un loc unde ar putea fi în siguranță. Acum, când băiatul și fetița au patru ani, este timpul să plece. Dar călătoria care o așteaptă va fi terifiantă: douăzeci de mile în josul râului într-o barcă cu vâsle – legată la ochi – fără să se bazeze decât pe inteligența ei și pe urechile antrenate ale copiilor. O alegere greșită și vor muri. Și ceva îi urmărește. Dar este un om, un animal sau un monstru?

david mitchell cloud atlas

David Mitchell, Cloud Atlas (2004)

Cloud Atlas începe în 1850, cu Adam Ewing, un notar american care călătorește din Insulele Chatham spre casa sa din California. Pe drum, Ewing se împrietenește cu un medic, Dr. Goose, care începe să-l trateze pentru o specie rară de parazit cerebral. . . .
Brusc, acțiunea sare în Belgia anului 1931, unde Robert Frobisher, un compozitor bisexual dezmoștenit, se strecoară în casa unui maestru bolnav care are o soție seducătoare și o fiică nubilă… . . . De aici, facem un salt pe Coasta de Vest în anii 1970 și o reporteriță tulburată pe nume Luisa Rey, care dă peste o rețea de lăcomie corporatistă și crimă care amenință să-i curme viața. . . . Și mai departe, cu o virtuozitate uluitoare, într-o Anglie a zilelor noastre fără glorie, într-un superstat coreean din viitorul apropiat, unde neocapitalismul a luat-o razna, și, în cele din urmă, într-un Hawaii postapocaliptic din Epoca de Fier, în ultimele zile ale istoriei.
Dar povestea nu se termină nici măcar aici. Narațiunea se întoarce apoi ca un bumerang prin secole și spațiu, revenind pe același traseu, în sens invers, la punctul de plecare. De-a lungul drumului, Mitchell dezvăluie cum se leagă personajele sale disparate, cum se împletesc destinele lor și cum sufletele lor plutesc în derivă în timp precum norii pe cer.

Nevil Shute, On the Beach

Nevil Shute, On the Beach (1957)

Suntem în 1963, iar un război nuclear a devastat cea mai mare parte a planetei. În Melbourne, relativ neatinsă, o mână de supraviețuitori așteaptă ca vânturile să aducă radiațiile pe țărmul lor, ocupându-se mai mult sau mai puțin util, dacă se poate spune că un astfel de lucru are vreun sens la sfârșitul lumii, în timp ce alții investighează ceea ce ar putea fi un mesaj de la un supraviețuitor din Seattle.

Walter M. Miller, Jr., A Canticle for Leibowitz

Walter M. Miller, Jr., A Canticle for Leibowitz (1960)

După ce civilizația a fost în mare parte distrusă de un război nuclear, puținii supraviețuitori devin luddiți dedicați, eliminând toate cunoștințele și pe cei care le împărtășesc sau le răspândesc. Singurele persoane cărora li se încredințează știința sunt călugării din Ordinul Albertian al lui Leibowitz, care s-au angajat să o protejeze până când omenirea va fi din nou pregătită pentru ea. Romanul se întinde pe parcursul a câteva mii de ani, iar morala este: vom distruge întotdeauna Pământul, indiferent de câte măsuri de precauție au luat strămoșii noștri…

The Slynx

Tatyana Tolstaya, The Slynx (2000)

Au trecut două sute de ani de la „Marea Explozie”, iar la Moscova ninge etern. Benedikt se bucură doar că nu are mutații majore și că are o slujbă, care constă în a transcrie „discursurile” liderului pustietății, care sunt de fapt plagiate din cărți vechi, dintre care Benedikt nu a citit nici măcar una. Până când îi întâlnește pe Străvechi, ale căror biblioteci secrete vor schimba totul pentru el.

Nnedi Okorafor Who Fears Death

Nnedi Okorafor, Who Fears Death (2010)

De fapt un roman fantasy (dacă mai contează aceste distincții de gen în post-apocalitpic), plasat într-un Sudan post-apocaliptic în care Onyesonwu se naște drept copil al violului și genocidului, dar își perfecționează puterile magice până când va putea riposta împotriva tatălui ei.

Into the Forest

Jean Hegland, Into the Forest (1996)

La peste 30 de mile de cel mai apropiat oraș și la câteva mile de cel mai apropiat vecin, Nell și Eva se luptă să supraviețuiască în timp ce societatea se prăbușește și se prăbușește în jurul lor. Niciun eveniment unic nu precede căderea societății. Se vorbește despre un război peste ocean și despre tulburări în Congres, dar tot este un șoc când se întrerupe curentul electric și benzina nu se găsește nicăieri. Surorile consumă resursele rămase în casă, așteptând să revină curentul…

Hanna Jameson, The Last

Hanna Jameson, The Last (2019)

Adesea ne gândim la apocalipsă ca la ceva ce se întâmplă tuturor în același timp – dar cum rămâne cu cei din localitățile îndepărtate care rămân neatinse la început? În acest roman, lumea se sfârșește în timp ce Jon se află la un hotel din Elveția, departe de toți cei pe care îi cunoaște și îi iubește. Și ce face el? Se ocupă de rezolvarea problemei mai imediate: misterul unui cadavru.

J. G. Ballard, The Drowned World (1962)

The Drowned World (Lumea înecată) imaginează un viitor terifiant în care radiațiile solare și încălzirea globală au topit calotele de gheață, iar junglele din epoca triasică au invadat o Londră tropicală. Plasat în anul 2145, romanul îl urmărește pe biologul Dr. Robert Kerans și echipa sa de oameni de știință în timp ce se confruntă cu un peisaj urban suprarealist populat de iguane gigantice, aligatori albinoși și roiuri nesfârșite de insecte purtătoare de malarie. Natura a înghițit totul, cu excepția câtorva rămășițe ale civilizației umane, iar încet, Kearns și însoțitorii săi sunt transformați – atât fizic, cât și psihologic – de acest mediu preistoric.

Margaret Atwood, Oryx and Crake (2003)

Oryx și Crake este în același timp o poveste de dragoste de neuitat și o viziune convingătoare asupra viitorului. Snowman, cunoscut sub numele de Jimmy înainte ca omenirea să fie copleșită de o molimă, se luptă să supraviețuiască într-o lume în care s-ar putea să fie ultimul om și jelește pierderea celui mai bun prieten al său, Crake, și a frumoasei și evazivei Oryx, pe care amândoi o iubeau. În căutarea unor răspunsuri, Snowman pornește într-o călătorie – cu ajutorul copiilor cu ochi verzi ai lui Crake – prin sălbăticia luxuriantă care a fost atât de recent un mare oraș, până când corporații puternice au dus omenirea într-o călătorie necontrolată, prin inginerie genetică.

leave the world behind

Rumaan Alam, Leave the World Behind (2020)

Amanda și Clay se îndreaptă spre un colț îndepărtat din Long Island așteptându-se la o vacanță: o pauză liniștită de la viața din New York, timp de calitate cu fiul și fiica lor adolescenți și o mostră de viață bună în casa luxoasă pe care au închiriat-o pentru o săptămână. Dar o bătaie la ușă, noaptea târziu, rupe vraja. Ruth și G. H. sunt un cuplu mai în vârstă – este casa lor și au sosit în panică. Ei aduc vestea că o pană de curent bruscă a cuprins orașul. Dar în această zonă rurală – cu televizorul și internetul acum căzute și fără serviciu de telefonie mobilă – este greu de știut ce să crezi.

Ar trebui Amanda și Clay să aibă încredere în acest cuplu – și viceversa? Ce s-a întâmplat în New York? Este casa de vacanță, izolată de civilizație, un loc cu adevărat sigur pentru familiile lor? Și sunt ei în siguranță unul față de celălalt?

The Stand, Stephen King

Stephen King, The Stand (1978)

Când un bărbat evadează dintr-o stațiune de cercetare biologică, declanșează un efect de domino mortal, răspândind o tulpină mutantă de gripă care va distruge 99% din omenire în câteva săptămâni. Supraviețuitorii care rămân sunt speriați, dezorientați și au nevoie de un lider. Apar doi – Mama Abagail, femeia binevoitoare în vârstă de 108 ani care îi îndeamnă să construiască o comunitate pașnică în Boulder, Colorado, și Randall Flagg, „Omul Întunecat”, care se bucură de haos și violență. Pe măsură ce bărbatul întunecat și femeia pașnică adună putere, supraviețuitorii vor trebui să aleagă între ei – și, în cele din urmă, să decidă soarta întregii omeniri.

Cat's Cradle

Kurt Vonnegut, Cat’s Cradle (1963)

Dr. Felix Hoenikker, unul dintre „părinții” fondatori ai bombei atomice, a lăsat o moștenire mortală lumii. Căci el este inventatorul ” gheții nouă”, o substanță chimică letală capabilă să înghețe întreaga planetă. Căutarea lui Hoenikker duce la cei trei copii excentrici ai lui Hoenikker, la un dictator nebun din Caraibe, la nebunie. Dorința de moarte a lui Felix Hoenikker se împlinește atunci când ultimul său dar fatal pentru omenire ne aduce sfârșitul…

cormac mccarthy the road

Cormac McCarthy, The Road (2006)

Un tată și fiul său merg singuri prin America pustiită. Nimic nu mișcă în peisajul devastat în afară de cenușa pe care o ridică vântul. Este frig de crapă pietrele, iar atunci când ninge, zăpada este cenușie. Cerul este întunecat. Destinația lor este coasta, deși nu știu ce îi așteaptă acolo, dacă îi așteaptă ceva. Nu au nimic; doar un pistol cu care să se apere de bandele fără lege care pândesc drumul, hainele pe care le poartă, un căruț cu mâncare – și unul pe celălalt.

Parable of the Sower Butler

Octavia Butler, Parable of the Sower (1993)

Atunci când schimbările climatice globale și crizele economice duc la haos social la începutul anilor 2020, California devine plină de pericole, de la o penurie de apă omniprezentă la mase de vagabonzi care vor face orice pentru a trăi încă o zi. Lauren Olamina, în vârstă de 15 ani, trăiește în interiorul unei comunități închise cu tatăl ei predicator, familia și vecinii, la adăpost de anarhia din jur. Într-o societate în care orice vulnerabilitate reprezintă un risc, ea suferă de hiperempatie, o sensibilitate debilitantă la emoțiile celorlalți.
Lauren trebuie să-și facă auzită vocea pentru a-i proteja pe cei dragi de dezastrele iminente pe care mica ei comunitate se încăpățânează să le ignore. Dar ceea ce începe ca o luptă pentru supraviețuire duce în curând la ceva mult mai mult: nașterea unei noi credințe… și o viziune surprinzătoare asupra destinului uman.

blindness

José Saramago, CecitaBlindness (1995)

Un oraș este lovit de o epidemie de orbire care nu cruță pe nimeni. Autoritățile îi închid pe orbi într-un spital de boli mintale gol, dar acolo elementele criminale îi țin captivi pe restul, furând rațiile și violând femeile. Există un martor ocular al acestui coșmar care ghidează șapte străini pe străzile pustii, iar procesiunea devine la fel de stranie pe cât de înfiorător este mediul înconjurător. O parabolă a pierderii și dezorientării, Orbire a cucerit publicul cititor cu portretul său puternic al celor mai rele slăbiciuni ale noastre – și al spiritului în cele din urmă exaltant al umanității.

jemisin fifth season

N. K. Jemisin, The Fifth Season (2015)

Acesta este modul în care se sfârșește lumea… pentru ultima oară.
Începe cu o mare falie roșie care traversează inima singurului continent al lumii, scuipând cenușă care acoperă soarele. Începe cu o moarte, cu un fiu ucis și o fiică dispărută. Începe cu trădare și cu răni de mult timp adormite care se trezesc și se înrăutățesc.
Aceasta este Nemișcarea, un ținut familiarizat de mult timp cu catastrofele, unde puterea pământului este mânuită ca o armă. Și unde nu există milă.

Mary Shelley, The Last Man

Mary Shelley, The Last Man (1826)

O poveste despre o dragoste tragică și despre exterminarea treptată a rasei umane prin ciumă, Ultimul om este cel mai important roman al lui Mary Shelley după Frankenstein. Cu portrete captivante ale lui Percy Shelley și Lord Byron, romanul oferă o viziune a viitorului care exprimă o reacție împotriva romantismului și demonstrează eșecul imaginației și al artei de a salva personajele damnate.

The Country of Ice Cream Star

Sandra Newman, The Country of Ice Cream Star (2014)

În ruinele Americii viitorului, Ice Cream Star, în vârstă de 15 ani, și tribul ei nomad trăiesc din resturile unei civilizații prăbușite. Lumea lor este o lume a copiilor; înainte de a ajunge la vârsta de douăzeci de ani, toți mor de o boală misterioasă – o molimă care ucide de generații întregi. Nu există nici un medicament, nici un tratament; doar zvonul misterios al unui leac.

Când fratele ei începe să prezinte semne ale bolii, Ice Cream Star pornește într-o călătorie îndrăzneață pentru a găsi acest leac. Condusă de un străin, un prizonier capturat pe nume Pasha, care devine protectorul și prietenul ei devotat, Ice Cream Star se avântă în necunoscut, riscându-și libertatea și, în cele din urmă, viața. Călătorind sute de kilometri pe un teritoriu ostil și necunoscut, ea va experimenta dragostea, decepția, cruzimea, teroarea și trădarea, luptând cu toată inima și sufletul ei pentru a proteja singura lume pe care a cunoscut-o vreodată.

Метро 2033 (Легендарный роман - полностью!) - купить Дмитрий Глуховский  Метро 2033 с доставкой по Киеву и Украине, цены на детективы лучшие в  онлайн каталоге книг Bookovka.ua

Dmitri Glukhovski, Metro 2033  (2015)

În urma unui holocaust nuclear, puținii supraviețuitori din Moscova au fost forțați să se ascundă în subteran, în sistemul de metrou al orașului. Comunități întregi s-au dezvoltat în jurul diferitelor stații, iar războaiele sunt purtate pentru resurse și pentru diferite strategii de guvernare.

Pentru a înrăutăți lucrurile, creaturi mutante pândesc pământul de deasupra, asigurându-se că cei de dedesubt nu vor mai vedea niciodată lumina zilei.

La 20 de ani de la războiul nuclear care i-a împins pe supraviețuitori sub pământ, un tânăr pe nume Artiom este însărcinat să transmită un mesaj care ar putea avea consecințe inimaginabile.

max brooks world war z

Max Brooks, World War Z (2006)

Războiul Zombie a fost la un pas de eradicarea omenirii. Max Brooks, mânat de urgența de a păstra experiențele de primă mână ale supraviețuitorilor, a călătorit prin Statele Unite ale Americii și în întreaga lume, din orașele decimate care odinioară erau pline de peste treizeci de milioane de suflete până în cele mai îndepărtate și neospitaliere zone ale planetei. El a înregistrat mărturiile bărbaților, femeilor și, uneori, ale copiilor care s-au confruntat față în față cu iadul viu al acelor vremuri îngrozitoare. Războiul Mondial Z este rezultatul. Niciodată până acum nu am avut acces la un document care să transmită cu atâta putere profunzimea fricii și a ororii, dar și spiritul de rezistență care a cuprins societatea umană în anii invaziei.

Russell Hoban, Riddley Walker

Russell Hoban, Riddley Walker (1980)

Într-un viitor foarte îndepărtat, cu o țară distrusă de holocaustul nuclear, Riddley Walker, în vârstă de doisprezece ani, își spune povestea într-un limbaj la fel de fracturat ca și lumea în care trăiește. Pe măsură ce Riddley iese din limitele micii sale lumi, se trezește prins în intrigi și într-o căutare frenetică a puterii, încercând cu disperare să găsească sensul lucrurilor.

Waubgeshig Rice, Moon of the Crusted Snow

Waubgeshig Rice, Moon of the Crusted Snow (2018)

Când iarna amenință să vină, o mică comunitate Anishinaabe din nordul țării rămâne în întuneric. Izolați, oamenii devin pasivi și confuzi. Panica crește pe măsură ce rezervele de hrană se diminuează. În timp ce consiliul tribului și o mână de membri ai comunității se străduiesc să mențină ordinea, sosește un vizitator neașteptat, care fuge din societatea în destrămare din sud. La scurt timp după aceea, îl urmează și alții. Conducerea comunității își pierde controlul asupra puterii pe măsură ce vizitatorii îi manipulează pe cei obosiți și înfometați pentru a prelua controlul asupra rezervației. Tensiunile cresc și, pe măsură ce trec lunile, crește și numărul morților din cauza bolii și a disperării. Frustrați de haosul provocat, un grup de tineri prieteni și familiile lor se întorc la pământ și la tradiția Anishinaabe în speranța de a-și ajuta comunitatea să prospere din nou. Îndrumați prin haos de un lider improbabil pe nume Evan Whitesky, ei se străduiesc să restabilească ordinea în timp ce se confruntă cu o decizie dificilă.

Edan Lepucki, California (2014)

Edan Lepucki, California (2014)

Lumea pe care Cal și Frida au cunoscut-o dintotdeauna a dispărut, iar ei au lăsat în urmă orașul în ruină din Los Angeles. Acum locuiesc într-o baracă în sălbăticie, muncind cot la cot pentru a-și face zilele suportabile în fața greutăților și a izolării. Plângând un trecut pe care nu și-l pot recupera, ei caută alinare unul în celălalt. Dar existența timidă pe care și-au construit-o este pusă sub semnul întrebării atunci când Frida află că este însărcinată.
Îngroziți de necunoscut și nesiguri de capacitatea lor de a crește singuri un copil, Cal și Frida pornesc spre cea mai apropiată așezare, o comunitate păzită și paranoică, cu secrete întunecate. Acești oameni le pot oferi siguranță, dar Cal și Frida își dau seama curând că această comunitate prezintă propriile pericole. În această lume necunoscută, în care totul și toată lumea poate fi percepută ca o amenințare, cuplul trebuie să decidă rapid în cine să aibă încredere.

Justin Cronin, The Passage (2010)

Justin Cronin, The Passage (2010)

Într-o poveste epică și captivantă despre catastrofă și supraviețuire, Trecerea este povestea lui Amy – abandonată de mama ei la vârsta de șase ani, urmărită și apoi întemnițată de personaje obscure din spatele unui experiment guvernamental de proporții apocaliptice. Dar agentul special Brad Wolgast, omul legii trimis să îi dea de urmă, este dezarmat de fetița ciudat de liniștită și riscă totul pentru a o salva. În timp ce experimentul se desfășoară într-un mod îngrozitor de greșit, Wolgast reușește să o salveze, dar nu poate opri prăbușirea societății. Și în timp ce Amy merge singură, peste kilometri și decenii, într-un viitor întunecat de violență și disperare, este cuprinsă de sentimentul misterios și terifiant că doar ea are puterea de a salva lumea ruinată.

Anna North, America Pacifica (2011)

Anna North, America Pacifica (2011)

Peste 70 de ani, America de Nord este înghețată. Supraviețuitorii ultimei ere glaciare sunt grupați pe o insulă din Pacific; doar cei mai în vârstă își amintesc viața de pe continent. Dar când mama ei dispare, Darcy trebuie să descopere secretele vechii lumi, pentru a putea desluși tulburările noii lumi.

Pierre Boulle, tr. Xan Fielding, Planet of the Apes (1963)

Pierre Boulle, La Planète des Singes / Planet of the Apes (1963)

Într-un viitor nu prea îndepărtat, trei astronauți aterizează pe ceea ce pare a fi o planetă asemănătoare cu Pământul, cu păduri luxuriante, o climă temperată și aer respirabil. Dar, deși pare a fi un paradis, nimic nu este ceea ce pare a fi.
În curând, ei descoperă un adevăr terifiant: pe această lume, oamenii sunt fiare sălbatice, iar maimuțele domnesc ca stăpâni civilizați. Într-un roman ironic, plin de acțiune neîntreruptă și de intrigi care îți taie răsuflarea, un om se străduiește să deslușească secretul unei civilizații terifiante, întrebându-se în același timp: va deveni el salvatorul rasei umane sau martorul final al damnării ei?

the end we start from

Megan Hunter, The End We Start From (2017)

În timp ce Londra este scufundată sub ape, o femeie dă naștere primului ei copil, Z. Câteva zile mai târziu,sunt forțați să își părăsească locuința în căutarea unui loc sigur. Se îndreaptă spre nord, printr-o țară devenită periculoasă, căutând refugiu din loc în loc.

Samuel R. Delany, Dhalgren (1975)

Bellona este un oraș situat în centrul mort al Statelor Unite. Ceva s-a întâmplat acolo… Populația a fugit. Nebunii și criminalii se plimbă pe străzi. Pe cerul acoperit de nori apar semne ciudate. În această zonă dezastruoasă ajunge un tânăr – poet, iubitor și aventurier – cunoscut doar sub numele de Puștiul.

Ursula K. Le Guin, Always Coming Home (1985)

Ursula K. Le Guin, Always Coming Home (1985)

O întrepătrundere bogată și complexă de povești și fabule, poeme, opere de artă și muzică, cartea îl cufundă pe cititor în cultura Kesh, un popor pașnic din viitorul îndepărtat care locuiește într-un loc numit Valea de pe coasta nordică a Pacificului. Autorul îi face pe locuitorii Văii la fel de familiari, la fel de imediați, la fel de complet umani ca și prietenii sau familia noastră.

David Brin, The Postman

David Brin, The Postman (1985)

Era un supraviețuitor – un rătăcitor care a făcut schimb de povești pentru hrană și adăpost în urma întunecată și sălbatică a unui război devastator. Soarta îl ajunge într-o zi rece de iarnă, când împrumută sacoul unui poștaș mort de mult timp pentru a se proteja de frig. Uniforma veche și uzată are încă putere ca simbol al speranței și cu ea începe să țese cea mai mare poveste a sa, cea a unei națiuni pe drumul spre recuperare.

Peter Heller, The Dog Stars (2012)

Peter Heller, The Dog Stars (2012)

Soția lui Hig a dispărut, prietenii lui sunt morți, iar el locuiește în hangarul unui mic aeroport abandonat, împreună cu câinele său, Jasper, și cu un mizantrop nestatornic, plin de arme, pe nume Bangley.
Dar când recepționează o transmisie aleatorie prin radioul Cessna-ului său din 1956, vocea aprinde în adâncul lui o speranță că există o viață mai bună în afara perimetrului lor strâns controlat. Riscând totul, zboară dincolo de punctul fără întoarcere și urmează traseul indicat de semnal, doar pentru a găsi ceva care este deopotrivă mai bun și mai rău decât orice ar fi putut spera vreodată.

Lidia Yuknavitch, The Book of Joan (2017)

În viitorul apropiat, războaiele mondiale au transformat pământul într-un câmp de luptă. Fugind de violențele nesfârșite și de suprafața acum radioactivă a planetei, oamenii s-au regrupat pe o platformă misterioasă cunoscută sub numele de CIEL, care plutește deasupra fostei lor patrii. Lumea schimbată a dat peste cap evoluția: oamenii supraviețuitori au devenit creaturi fără sex, fără păr, albe și palide, care plutesc izolate, scriindu-și povești pe piele.

În urma războaielor nesfârșite se ridică Jean de Men, un lider de cult carismatic și însetat de sânge, care transformă CIEL într-un stat polițienesc cvasi-corporativ. Un grup de rebeli se unește pentru a-i înlătura domnia fermă – galvanizat de cântecul eroic al lui Joan, un copil-războinic care posedă o forță misterioasă ce trăiește în ea și comunică cu pământul. Când de Men și armatele sale o transformă pe Joan în martiră, consecințele sunt uimitoare. Și nimeni – nici rebelii, nici Jean de Men, nici măcar Joan însăși – nu poate prevedea felul în care povestea ei și darul ei unic vor modela destinul unei întregi lumi pentru generații întregi.

lauren beukes afterland

Lauren Beukes, Afterland (2020)

Miles, în vârstă de patru ani, este unul dintre ultimii băieți în viață, iar mama sa, Cole, îl va proteja cu orice preț. Pe fugă după un act oribil de violență – și urmărit de sora nemiloasă a lui Cole, Billie – tot ce își dorește Cole este să-și crească copilul undeva unde nu va fi exploatat ca resursă de reproducere, obiect sexual sau fiu de rezervă. Un loc ca acasă.
Pentru a ajunge acolo, Cole și Miles trebuie să călătorească printr-o Americă schimbată, deghizați în mamă și fiică. De la o bază militară din Seattle la un buncăr de lux, de la o comună anarhistă din Salt Lake City la o sectă itinerantă care este prea pregătită să vadă în Miles răspunsul la rugăciunile lor, cei doi se străduiesc să rămână mereu cu un pas în față… chiar și atunci când Billie și echipa ei sinistră se apropie.

Heroes and Villains

Angela Carter, Heroes and Villains (1969)

La ani după războiul nuclear, lumea și-a împădurit rănile, animalele zburdă în libertate, iar omenirea s-a împărțit în facțiuni, dacă nu chiar variante: Profesorii, Soldații, Barbarii și Exteriorii. Marianne este unul dintre Profesori și trăiește la propriu într-un turn de fildeș cu tatăl ei – până când se furișează afară pentru a experimenta viața de Barbar.

George R. Stewart, Earth Abides

George R. Stewart, Earth Abides (1949)

Cabana fusese întotdeauna un refugiu special pentru Isherwood Williams, un paradis pentru a scăpa de pretențiile societății. Dar într-o zi, în timpul unei drumeții, Ish a fost mușcat de un șarpe cu clopoței, iar singurătatea pe care și-o dorise atât de mult a căpătat o nouă semnificație. A fost bolnav zile întregi – și adesea delirând – și s-a trezit găsind doi străini care îl priveau din ușa cabanei. Totuși, în mod ciudat, în loc să ofere ajutor, cei doi au fugit ca și cum ar fi fost îngroziți. Nu după mult timp, a început să tușească. Ish a suferit frisoane și febră, iar pe piele a apărut o erupție cutanată asemănătoare rujeolei. A fost unul dintre puținii oameni din lume care au supraviețuit acelei maladii ciudate, dar nu a știut acest lucru atunci.
Ish s-a îndreptat spre casă când, în sfârșit, s-a simțit din nou în apele lui – și a observat aproape imediat ciudățenia. Nicio mașină nu a trecut pe lângă el pe drum; benzinăria aflată nu departe de cabana sa părea abandonată; și a fost șocat să vadă cadavrul unui bărbat pe marginea drumului, în apropierea unui orășel. Fără radio sau telefon, Ish nu avea nicio idee despre dispariția bruscă a omenirii. A scăpat de moarte, dar nu a putut scăpa de catastrofă – și cu o detașare stranie s-a trezit curios să afle cât timp va trece până când toate urmele civilizației vor dispărea de pe Pământ.

Jennifer Marie Brissett, Elysium (2014)

Jennifer Marie Brissett, Elysium (2014)

Un program de calculator gravat în atmosferă are o poveste de spus – povestea a doi oameni, a unui oraș pierdut în haos, a supraviețuirii și a iubirii. Cu toate acestea, datele programului au fost corupte. Pe măsură ce personajele romanului se luptă să supraviețuiască apocalipsei, ele sunt susținute și provocate de cerințele iubirii într-o lume distrusă, atât bântuită, cât și periculoasă.

Peng Shepherd, The Book of M (2018)

Peng Shepherd, The Book of M (2018)

Într-o după-amiază, la o piață în aer liber din India, umbra unui bărbat dispare – un eveniment pe care știința nu-l poate explica. El este doar primul. Fenomenul se răspândește ca o molimă și, în timp ce cei afectați dobândesc o nouă putere ciudată, aceasta are un preț oribil: pierderea tuturor amintirilor.

Ory și soția sa, Max, au scăpat până acum de Uitare ascunzându-se într-un hotel abandonat în adâncul pădurii. Noua lor viață pare aproape normală, până când, într-o zi, dispare și umbra lui Max.

Știind că, cu cât va uita mai mult, cu atât va deveni mai periculoasă pentru Ory, Max fuge. Dar Ory refuză să renunțe la timpul pe care îl mai au împreună. Disperat să o găsească pe Max înainte ca memoria ei să dispară cu totul, el o urmează într-o lume periculoasă și de nerecunoscut, înfruntând amenințarea bandiților, chemarea la un nou război purtat pe ruinele capitalei și ascensiunea unui cult sinistru care se închină celor fără umbră.

Pe măsură ce călătoresc, fiecare dintre ei caută răspunsuri: pentru Ory, despre dragoste, despre supraviețuire, despre speranță; iar pentru Max, despre o nouă forță care crește în sud și care ar putea deține leacul.

Nick Harkaway, The Gone-Away World (2008)

Nick Harkaway, The Gone-Away World (2008)

Gonzo Lubitch și cel mai bun prieten al său au fost nedespărțiți încă de la naștere. Au crescut împreună, au studiat kung-fu împreună, s-au răzvrătit împreună în facultate și au luptat împreună în Războiul de Plecare. Acum, când lumea este distrusă și nori întunecați, de coșmar, plutesc peste pustietăți, ei au fost chemați pentru o misiune incredibil de periculoasă. Dar își dau repede seama că această misiune este mai complexă decât pare și, înainte de a se termina, vor întâlni de toate, de la mimi, ninja și pirați până la un geniu ultra-sinistru, al cărui unic scop este dominarea lumii.

Michel Faber, The Book of Strange New Things (2014)

Michel Faber, The Book of Strange New Things (2014)

Un pastor pleacă pe o altă planetă pentru a răspândi creștinismul, lăsându-și soția acasă; rezultatul, printre altele, este că apocalipsa din acest roman îi este telegrafiată protagonistului de la distanță, prin misive din ce în ce mai alarmante și mai incredibile, în timp ce acesta se îndepărtează tot mai mult de viața pe care a cunoscut-o și de femeia pe care o iubea.

Daniel H. Wilson, Robopocalypse (2011)

Daniel H. Wilson, Robopocalypse (2011)

Nu departe în viitor, tehnologia uluitoare care ne conduce lumea se întoarce împotriva noastră. Controlată de o inteligență artificială copilăroasă – dar extrem de puternică – cunoscută sub numele de Archos, rețeaua globală de mașini de care lumea noastră a devenit dependentă devine brusc un dușman implacabil și mortal. La Ora Zero – momentul în care roboții atacă – rasa umană este aproape anihilată, dar, pe măsură ce rămășițele sale împrăștiate se regrupează, omenirea se unește pentru prima dată într-un efort hotărât de a riposta. Aceasta este istoria orală a acelui conflict, povestită de o serie internațională de supraviețuitori care au trăit această lungă și sângeroasă confruntare cu mașinile.

Pat Frank, Alas, Babylon (1959)

Pat Frank, Alas, Babylon (1959)

Când coșmarul de neconceput al holocaustului nuclear a devastat Statele Unite, a însemnat moarte instantanee pentru zeci de milioane de oameni; pentru supraviețuitori, a fost un coșmar de foame, boală și brutalitate. Peste noapte, o mie de ani de civilizație au fost spulberați.

Dar pentru un orășel din Florida, miraculos cruțat împotriva tuturor șanselor, lupta era abia la început, pe măsură ce supraviețuitorii izolați – bărbați și femei de toate vârstele și rasele – au găsit curajul de a se aduna și de a înfrunta întunericul înfiorător.

M. R. Carey, The Girl with All the Gifts (2014)

M. R. Carey, The Girl with All the Gifts (2014)

Când începe acest roman, ne aflăm la aproximativ un deceniu după ce apocalipsa zombie a lăsat doar o mână de oameni neinfectați în Marea Britanie – restul sunt morți sau infectați, cunoscuți sub numele de Flămânzi. A trecut suficient de mult timp, totuși, pentru ca să existe o a doua generație de Flămânzi: copii care sunt extrem de inteligenți, absurd de puternici și capabili (poate) de empatie umană. Asta dacă nu miros un om, adică. Atunci vor să-l mănânce. Oamenii de știință umani care au rămas sunt dezbinați: să încerce să deschidă creierul lui Melanie pentru a-și da seama cum funcționează? Sau să o trateze ca pe un copil și să spere că în acest fel poate readuce lumea la umanitate?

Robert R. McCammon, Swan Song (1987)

Robert R. McCammon, Swan Song (1987)

Într-un pustiu născut din furie și frică, populat de creaturi monstruoase și armate de jefuitori, ultimii supraviețuitori ai Pământului au fost atrași într-o bătălie finală între bine și rău, care va decide soarta omenirii. Îi avem pe Sister, care descoperă pe străzile distruse din Manhattan un artefact de sticlă ciudat și transformator… Joshua Hutchins, luptătorul profesionist care se refugiază din calea ninsorii nucleare într-o benzinărie din Nebraska… și pe Swan, o tânără posesoare de puteri speciale, care călătorește alături de Josh într-un oraș din Missouri, unde vindecarea și recuperarea pot începe cu darurile ei. Dar forța străveche din spatele devastării Pământului caută printre răniții ambulanți recruți pentru armata sa necruțătoare… începând cu Swan însăși.

Omar El Akkad, American War (2018)

Sarat Chestnut, născută în Louisiana, are doar șase ani când în 2074 izbucnește cel de-al doilea război civil american. Dar chiar și ea știe că petrolul este interzis, că Louisiana este pe jumătate sub apă și că dronele fără pilot umplu cerul. Când tatăl său este ucis, iar familia ei este forțată să se mute în tabăra Patience pentru persoane strămutate, ea începe să crească modelată de timpul și locul său specific. Dar nu toți cei din Camp Patience sunt cine pretind a fi. În cele din urmă, Sarat se împrietenește cu un funcționar misterios, sub influența căruia este transformată într-un instrument de război mortal. Deciziile pe care le va lua vor avea consecințe extraordinare nu doar pentru Sarat, ci și pentru familia și țara ei, care se vor răsfrânge asupra generațiilor de străini și rude deopotrivă.

C.A. Fletcher, A Boy and His Dog at the End of the World (2019)

C.A. Fletcher, A Boy and His Dog at the End of the World (2019)

Numele meu este Griz. Nu am fost niciodată la școală, nu am avut niciodată prieteni și, în toată viața mea, nu am întâlnit suficienți oameni pentru a juca un meci de fotbal. Părinții mei mi-au spus cât de aglomerată era lumea, înainte ca toți oamenii să plece. Dar noi nu am fost niciodată singuri pe insula noastră îndepărtată. Ne aveam unii pe alții și câinii noștri.
Apoi a venit hoțul.

https://bookshop.org/a/132/9781984802583

Sarah Pinsker, A Song for a New Day (2019)

În trecut, pe când guvernul nu interzicea adunările publice, Luce Cannon era în culmea gloriei. Unul dintre cântecele ei tocmai luase avânt și era pe cale să devină vedetă. Acum, în „După”, atacurile teroriste și virușii mortali au determinat guvernul să interzică concertele, iar legătura dintre Luce și lume – muzica ei, scopul ei – este închisă pentru totdeauna. Ea face ce are de făcut: susține concerte ilegale în fața unei comunități mici, dar pasionate, eludând mereu legea.
Rosemary Laws abia își mai amintește de vremurile de dinainte. Își petrece zilele în Hoodspace, ajutându-i pe clienți să își comande toate bunurile online pentru a fi livrate prin drone – nu este nevoie de contact fizic cu oamenii. Printr-o întâmplare norocoasă, ea își găsește un nou loc de muncă și o nouă vocație: să descopere muzicieni extraordinari și să aducă concertele lor în fața tuturor prin intermediul realității virtuale. Singura șmecherie este că va trebui să facă ceva ce nu a mai făcut până acum și să iasă în public. Găsește concertele ilegale și aduce muzicienii în lumina reflectoarelor pe care le merită. Dar când va vedea cum ar putea fi lumea de fapt, asta nu va mai fi de ajuns.


illustrația reprezentativă de ibreaker213©123RF.com


surse:

ultimatepopculture.fandom.com,

best-sci-fi-books.com,

gooroo.com,

study.com,

en-academic.com,

lithub.com,

gamesradar.com,

tvtropes.org

booksandbao.com

tvshowpilot.com

digitaltrends.com

%d blogeri au apreciat: