Denis Villeneuve, celebru pentru SF-urile Blade Runner 2049 (inspirat din Philip K. Dick, tradus la ed. Nemira, aici), Arrival, pentru care a luat și Oscar (după Ted Chiang, la ed. Nemira, aici) și mai ales Dune (după Frank Herbert, tot la ed. Nemira, aici), lucrează, după cum probabil știți, la Dune 2 (care se lansează în octombrie 2023) și la serialul HBO Dune: The Sisterhood (mai multe v-am povestit aici).
Dar după aceea… tocmai s-a anunțat că va adapta pentru cinema alt SF arhi-cunoscut: celebrul roman de prim contact Rendezvous cu Rama de Arthur C. Clarke – în română la ed. Nemira, aici.
Producători sunt Alcon Entertainment – poate nu vă spune numele nimic, dar serialele lor sigur le știți: Expanse (tradus la ed. Paladin, aici) și, hmmm, Witcher după Sapkowski! Da, tot la ed. Nemira, aici. Tot cu ei a lucrat și la Blade Runner: 2049, așa că pe SF și fantasy oamenii au experiență. Ceva mai exotică este implicarea lui Morgan Freeman ca producător, fiindcă el deține drepturile de ecranizare pentru romanul britanic încă din anii 90 (e mare fan al cărții), dar până acum nu l-a putut realiza datorită costurilor foarte mari cerute de efecte. Dacă va și juca vreun rol, încă nu știm.

Plasat în anul 2130, romanul Rendezvous cu Rama ne prezintă ce se întâmplă atunci când un aparent asteroid uriaș intră prin surprindere în sistemul nostru solar. Un zbor al unei sonde dezvăluie că obiectul este, de fapt, un cilindru perfect din punct de vedere geometric, lung de 50 de kilometri și, în mod clar, de origine extraterestră. Nava spațială Endeavour este deturnată pentru a intercepta obiectul, care este numit Rama. Pătrunzând în interiorul Ramei, exploratorii descoperă o întreagă lume extraterestră conținută într-o construcție cilindrică, aparent lipsită de viață organică… ceea nu înseamnă că nu este periculoasă.
Rendezvous cu Rama este cel mai apreciat roman al lui Clarke, chiar mai mult decât 2001: Odiseea spațială, care deja și-a primit ecranizarea ultra-celebră în 1968, de la Stanley Kubrick. Rama a câștigat premiile Hugo, Nebula și John W. Campbell pentru cel mai bun roman SF, precum și premiile Locus, Seiun, Jupiter și BSFA.
Cartea ne prezintă o agenție spațială care caută asteroizi periculoși, cunoscută sub numele de Spaceguard – iar în 1992 NASA chiar a creat un proiect Spaceguard real, inspirat din cel fictiv și numit la fel, în onoarea lui!
surse: tor.com, Hollywood Reporter, wertzone
ilustrația principală de Alexander Preuss @ cgsociety.org