Știri

Scandal cald cu aromă de Război Rece, la Worldcon 2023

Vă spuneam în articolul de ieri despre premiile Hugo (aici) că această distincție celebră în SF se acordă anual (încă din 1953) în cadrul WorldCon, de către World Science Fiction Society, pe baza voturilor participanților la convenție.

Adică efectiv se votează pe buletine de vot, de către cei prezenți; de exemplu, la tura de anul acesta au fost 1249. Nu tocmai reprezentativ pentru publicul larg, aș cârcoti eu, dar nici doar pe baza scriitorilor, ca la Nebula.

Image

Tot prin vot se decide și orașul care va găzdui WorldCon-ul viitor. Evident, majoritatea au fost americane de-a lungul istoriei, cu mici excepții din lumea anglofonă (Canada, Scoția, Irlanda, Australia) și încă și mai mici excepții din afara ei (Finlanda și Japonia). Cam așa se aștepta toată lumea și anul acesta, unde favoritul era Winnipeg din Canada.

Dar… intră în scenă China.

Comunitatea fanilor SF chinezi, în serioasă expansiune de 10-20 de ani (de când nu a mai fost literatură interzisă) și care de altfel și ține anual o „Nebula” chinezească (premiile Xingyun), și-a anunțat candidatura pentru 2023 în urmă cu vreo câțiva ani. Comunitatea SF occidentală a fost divizată în privința acestei idei încă de atunci, o parte considerând că este bine să sprijine fanii SFF din China și să extindă o comunitate SF mai internațională, iar o altă parte considerând că nu ar trebui să i se permită Chinei să găzduiască o convenție, până când situația drepturilor omului nu se va îmbunătăți (știți voi, Hong Kong, uigurii, dispariții ale celor care comentează, mărunțișuri d-astea pe care noi din păcate ni le amintim).

Bun… Duminica trecută a avut loc WorldCon 2021 la Washington, iar cu vreo câteva săptămâni înainte și mai ales cu zile înainte, s-au înscris, ce bucurie și surpriză, o mulțime de membri noi-nouți în World Science Fiction Society. Chinezi toți, coincidență. Not cool, China.

După ce s-au numărat voturile și, firește, a câștigat Poporul (cu 2006 la 807), s-a încercat schimbarea retroactivă a regulilor de vot și anularea unor buletine de vot. DUPĂ vot, după principiul „iubim democrația, dar numai când câștigăm noi”. De data aceasta, not cool, US of A.

Concluzia nr. 1? Cea de-a 81-a ediție a Convenției Mondiale de Science Fiction va avea loc în Chengdu, China, în perioada 23-29 august 2023, iar invitații de onoare vor fi Serghei Lukianenko din Rusia și Liu Cixin din China (dar și Robert Sawyer din Canada – că doar nimeni nu urăște Canada, nu?).

Concluzia nr. 2? Poate nu o fi început la rachete, dar în „arma” cultură Războiul Rece își revine – și se mută în Pacific.

Concluzia nr. 3? Hugo 2023 va fi câștigat de-un chinez, sau, ca să nu bată la ochi, un rus (ceea ce, de fapt, nu sună neapărat rău).

Iar noi? Noi trăim vremuri interesante, inclusiv în SF.


sursa: wertzone.com

imaginea reprezentativă: caricatură de Craig Stephens, preluată din ”South China Morning Post”

%d blogeri au apreciat: