Editorial

Cele mai citite articole de pe BdSF în 2021 (pe luni)

O retrospectivă cu adevărat anuală a BdSF vom putea face (și vom face) de-abia în martie 2022 – fiindcă atunci împlinește blogul 1 an; așa că azi sărim peste partea de concluzii și laude de sine și am avut doar curiozitatea: ce ați preferat VOI să citiți?

Azi după principiul democratic „vox populi, vox dei” , adică efectiv care au fost cantitativ cele mai accesate articole în fiecare lună.

(după „principiul academic” am făcut deja un sondaj pe grupul FB Tărâmuri fantasy și rezultatele au fost destul de diferite, căci există evident două publicuri distincte de F&SF – unul specializat-literat și altul larg, care vine dinspre entertainment în general – dar, din fericire, ambele „triburi” ne întâlnim zi de zi aici, pe BdSF).

Dar de ajuns cu vorba lungă: știți că pe BdSF ea are picioare scurte 🙂 Să trecem la lista articolelor care au adunat cel mai mult interes în fiecare lună!


Februarie

Acum, sincer vorbind, în februarie BdSF nici nu era lansat – dar cât lucram la el l-am lăsat „deschis” și se pare că vreo 800 dintre voi tot ați aflat cumva că vi se pregătește ceva și ați vrut să aruncați o privire „sub capotă”. Iar de prin ce ați găsit prin castel, cel mai tare v-a atras Scurtul ghid al sub-genurilor Fantasy, cu exemple (partea I, „clasicele”).

Imagine de Larisa Koshkina de la Pixabay 

Probabil ca să aveți un îndrumar pentru ce urma, din moment ce la nu mare distanță se regăsește partea a doua, Scurtul ghid al sub-genurilor Fantasy, cu exemple (partea a II-a, „modernele”). Podiumul accesărilor a fost completat de Ce seriale SFFH vom putea vedea în următoarele 3 luni?, natural având în vedere că anul începea și voiați să vă faceți lista de vizionat.

Martie

În martie, interesul pentru setat lista de vizionat a fost completat de partea de cinema, fiindcă pe locul 1 s-a plasat 7 filme SF care apar în 2021. Unde mă felicit retrospectiv că am ilustrat articolul cu Dune, deși cronologic era la coada listei, fiindcă părerea BdSF este că Villeneuve a reușit cea mai bună adaptare posibilă și existentă a cărții, iar filmul e foarte bun (și că tot suntem la partea cu păreri împărțite, BdSF chiar a apreciat și Witcher seria 2, și Green Knight, și Don’t Look Up, toate primite destul de mixt inclusiv pe la noi).

imagine Warner Bros

Locul 2 a fost ocupat de un Top 10 rase extraterestre adresat celor cu gusturi sefistice și ceva mai clasice, iar pe 3 acesta a fost echilibrat de o ofertă pentru facțiunea fantasy și cu gusturi ultra-moderne – Topul 10 grimdark, un subgen foarte nou și încă destul de controversat.

Aprilie

În aprilie, serialele și cinema-ul au pierdut lupta cu literatura pe toate fronturile, întregul podium fiind ocupat doar de subiecte care țin de cărți. Cel mai tare v-a interesat care sunt Top 10 preferatele mele SF&F de la Paladin, o editură foarte dragă taberei „literate” cu experiență, fiind cam ultimul Camelot încă în picioare pentru noi (nu și la coperte, mama lor, dar asta e altă discuție).

imagine de Mystic Art Design @ Pixabay

Tot romanele și chiar Paladin în sine au ocupat și locul 2, cu singura recenzie din tot anul care a prins un podium: „Seveneves” de Neal Stephenson. De ce Stephenson bate orice alt concurent, și încă atipic, din moment ce de obicei fantasy vinde mult mai bine decât hard SF-ul? Sincer nu știu, să-mi spuneți voi. Pe locul 3 au contraatacat în forță cititoarele – v-a plăcut Top 10 personaje feminine credibile din SF&F, 10 femei puternice din 10 serii sau romane F&SF la fel de puternice!

Mai

După cum spuneam, există un public mai specializat, care pare să fi dominat topul de aprilie, și altul mai generalist – care și-a luat revanșa imediat, în mai, pe locul 1 urcând Topul 10 preferatele mele SF&F de la Nemira, o editură reorientată complet de câțiva ani ca public vizat. Ce-i drept că topul în sine e mai degrabă nautilist decât armadist, dar mi s-a iertat această erezie. Sper. Oricum, pe locul 1 este o carte care ne unește laolaltă nautiliștii cu armadiștii și literații cu publicul larg – în fond, o carte care a definit Nemira indiferent de etapa sa publicistică.

imagine de Mystic Art Design @ Pixabay

Pe locul 2 s-a urcat un articol adresat celui mai numeros și prietenos „trib” literar, cel fantasy: Top 10 preferatele mele Fantasy (altele), deși majoritar include romane netraduse pe la noi și citite în engleză – dovadă că fantaziștii sunt și cei mai cosmopoliți, nu doar cei mai toleranți. În contrapartidă, pe locul 3 și-au exprimat voința și băieții răi ai SF-ului, „golanii” fani unui subgen care nu pare să îmbătrânească deloc: Scurt îndrumar de cyberpunk.

Iunie

În iunie, cel mai tare v-a stârnit curiozitatea lansarea proiectului Lit+ și faptul că BdSF și Paladin caută cele mai bune povestiri SF&F – și oferă recompensă! De altfel, invitația este încă valabilă (și în ianuarie o să descoperiți în rubrică una dintre cele mai bune povestiri fantastice românești citite de mine vreodată), așa că pentru cei dintre voi care ascund și talente de scriitor – vă așteptăm!

Meterezele-s greu de cucerit la Lit+, dar cu atât mai mare satisfacția…

Pe locul 2 a continuat să vă pasioneze seria de topuri literare, de data acesta pe SF: Top 10 preferatele mele SF (altele) – aici parcă mai echilibrat între traduceri și cărți nepublicate la noi, ceea ce mă face să cred că pe SF suntem ceva mai bine sincronizați cu Afară-ul. Pe locul 3 s-a plasat un articol la granița dintre literatură și TV: 9 lucruri pe care le știm acum despre serialul „Fundația”, articol despre un serial, dar care la acel moment (când nu se lansase) interesa mai degrabă cititorii cărților. Între timp s-a lansat și, din păcate, ne-am lămurit cu el.

Iulie

În iulie topul e dominat tot de anunțul cu Lit+ de luna anterioară, așa că trecem direct la locul 2: începea hype-ul Dune, așa că e prima lună din 2021 (dar nu și ultima) când universul lui Herbert „se bagă în față” pe BdSF. Fiindcă v-a interesat și pe voi, și pe noi – și din fericire a confirmat. Aici, era vorba deocamdată de faptul că Universul Dune se extinde cu noi cărți și BD; nu erau încă destule de discutat despre film, așa că momentan ne consolam tot pe hârtie.

planșe din romanul grafic A Whisper of Caladan Seas © 2020 Boom! Studios

Pe locul 3, fiind jumătatea anului, ați fost interesați să vă mai actualizați lista de vizionat, așa că ați citit cu interes Calendarul serialelor SF&F care mai (re)apar în 2021. Per total, un top destul de ușurel ca subiecte în iulie – semn că bătea un vânt cald de vacanță. Să fie primit!

August

În august Blogul de Sefe a luat o scurtă vacanță (e și el om, nu?), așa că nu a publicat nimic. Drept urmare, cele mai citite au fost anunțul cu Lit+, un articol cu explicații pe larg despre „regulamentul” Lit+ și calendarul de seriale. De unde concluzionez că pe o parte dintre voi vă lovise inspirația și cheful de scris, iar pe ceilalți, o dulce și fierbinte leneveală văratică.

Septembrie

În septembrie am revenit din vacanță direct cu ochii la stele, așa că întregul top a fost dominat de imperii galactice – și de o revenire la literatură, după relaxarea cinematografică de vară. Pe locul 1 v-a plăcut cel mai tare Topul 10 SF space opera. De data acesta cu romane și serii 100% traduse și publicate și în română, dovadă că subgenul este foarte popular la noi și unul dintre puținele teritorii unde publicurile și editurile se regăsesc toate în armonie.

Și, dacă vă mai trebuiau și alte dovezi, locurile 2 și 3 sunt la fel de space opera: părțile 1 (îndrumarul) și 2 (lista lungă de cărți) din Scurtul îndrumar de space opera. Mai e ceva de adăugat? Chiar vă place gloria interstelară!

Octombrie

În octombrie 2021 s-a lansat mult așteptatul Dune al lui Villeneuve. Mai surprinde pe cineva că, la numărul de accesări, octombrie 2021 a fost luna Dune la BdSF? Sincer, atunci nu a fost deloc gândită sau planificată astfel și nici nu am perceput pe moment, dar retrospectiv îmi dau seama că termenul se justifică perfect. Revenind la cifre, pe locul 1 ați fost captivați de ideea că HBO ne „lovește” și cu un serial din universul DUNE – și încă unul despre Bene Gesserit, deci o perspectivă feminină asupra unui univers văzut de obicei prin ochi de bărbat (Paul Atreides).

fragment din coperta romanului Winds of Dune de Brian Herbert și Kevin J. Anderson

Pe locul 2, versiunii vizuale i s-a alăturat cea literară, fiindcă foarte mulți dintre voi ați fost curioși care este de fapt Ordinea de citire a TUTUROR cărților DUNE. Având în vedere că-s 22 de romane (Frank+Brian Herbert) și ordinea apariției nu coincide cu cea a cronologiei narative interne… e de înțeles. Iar pe locul 3 v-a atras lista cu Cele 30 de filme SF ale anului 2021 (sunt 3 părți), listă dominată, evident, de… Dune.

Uf. Glorie Împăratului-Zeu!

Noiembrie

În noiembrie, ați fost în continuare fascinați de ciclul literar Dune, pe locul 1 urcând Ordinea de citire a TUTUROR cărților DUNE. Care e de altfel cel mai citit articol pe tot anul – deci o veste bună pentru Nemira, care s-a înhămat să le publice și mai scoate vreo 3 la anul; și o veste bună pentru literatură în general căci, iată, cinema-ul nu o distruge, cum plâng unii, ci o promovează și o revigorează.

imagine Warner Bros

Locurile 2 și 3, însă, sugerează că prea mult hype literar obosește, așa că ați simțit nevoia să vă uitați și la un entertainment mai ușor digerabil – la seriale, mai exact. Pe locul 2 v-a interesat lista cu 15 seriale fantasy ori SF încă în lucru (deci pe care probabil le vom viziona în 2022), iar pe locul 3 v-a stârnit curiozitatea vestea că ar fi luate în calcul și Noi ecranizări după Dan Simmons și după… Philip K. Dick. O veste bună, deși va mai dura până se vor concretiza. Oricum, clar suntem pe un val general de interes față de serialele SF&F, atât din partea producătorilor, cât și a publicului (a voastră și a noastră, mai exact), ceea ce e foarte bine (în topul 10 al serialelor cele mai vizionate pe 24 decembrie, de aici, 8 din 10 sunt SF&F.)

Decembrie

În decembrie, pe locul 1, tot Ordinea de citire a TUTUROR cărților DUNE. Nu v-ați plictisit încă, ceea ce e bine. Eu da, ceea ce iar e bine, ca să vin cu subiecte noi 🙂 Pe locul 2, din nou un articol apărut de ceva timp și deja prezent și el în top, Cele 30 de filme SF ale anului 2021. Mai exact, partea 2 din 3. Da, ați ghicit, cea în care apare… Dune.

Pe locul 3, în sfârșit un articol nou. Dar nu și un subiect nou, sau tocmai non-Dune: După Dune 2, Villeneuve va face un film „Rendezvous cu Rama”. Bine, bine, o s-o considerăm temă Clarke și cel mult Villeneuve: yey, vă interesează space opera!

Urmează Cele 16 seriale F&SF planificate de Netflix pentru 2022 și 23 de filme SF&F care se lansează în 2022, deci e clar că vă pregătiți lista de vizionat pentru anul viitor (mă rog, deja anul acesta) și, ca de obicei, BdSF e pregătit să vă sprijine cu informația necesară.

imagine din The Sandman @ Netflix

Și apoi și ceva literatură de final de an: lansarea Colecției BdSF și Topul meu 12 fantasy&SF citite în 2021.


Ce mai rămâne de zis? Doar „La mulți ani” tuturor și fie să călătorim cât mai mult împreună și prin viitor!

Cu Blogul de Sefe, locul unde găsești primul informația SF&F care te interesează!

%d blogeri au apreciat: