În primul rând, d’oh, fiindcă e făcut de Amazon – care a obținut așa un rezultat de doi bani cu Wheel of Time (Roata Timpului), încât nu doar că a dezamăgit și confuzat fanii cărților, dar am auzit și de la oameni care nici măcar nu cunosc seria lui Robert Jordan replici de genul „WTF is this shit?” (traducere pentru non-anglofoni: „Sfinte Sisoe, sunt ușor dezamăgit”). Deci premisele nu erau deloc bune (așa cum nici în Apple+ nu o să mai am încredere vreodată după cum au masacrat Fundația).
Totuși, exista o urmă de speranță, fiindcă producătorii executivi erau Jonathan Nolan și Lisa Joy de la Westworld (HBO). Și, indiferent de opinia față de serial (multora v-a plăcut, mie nu), trebuie să recunosc faptul că atmosfera și decorurile de acolo se potriveau perfect celor din jocurile Fallout, care aveau tot un aer provocator de western SF.
Numai că… tocmai s-au anunțat producătorii propriu-ziși (showrunners), care chiar o să facă serialul (Nolan și Joy fac doar episodul pilot și în rest se ocupă de continuarea Westworld, deci cred că asocierea numelor lor a fost mai degrabă un truc de publicitate). Iar aceștia vor fi Geneva Robertson-Dworet și Graham Wagner.

Anterior, Geneva Robertson-Dworet a fost scenaristă la Captain Marvel și Tomb Raider – nu numai că cele două filme nu pot spune că au avut vreo calitate, dar cert scenariul nu a fost punctul lor forte. Iar din această experiență subînțeleg că și Fallout serialul va tinde spre entertainment ultra-simplificat stil super-eroi, adică tocmai ce sincer cred că nu ducem deloc lipsă – ba chiar ne-ar fi mai bine tuturor cu mult mai puțin decât în prezent…
Iar Graham Wagner este scenarist de sitcomuri, fiindcă a lucrat la Portlandia și The Office (versiunea americană). Acum, sincer, The Office versiunea americană chiar e o comedie bună care frecvent m-a amuzat copios, dar nu pot spune că mi-am imaginat universul Fallout drept unul sitcom-ian… Așa că tare mi-e că Fallout serialul va avea parte și de mult ”cringe humor”, adică fix ce nu avea nevoie.
Oricum, între timp a început și castingul, dar fără detalii publice – sunt curios ce surprize ne așteaptă și acolo. Că deocamdată ce ne pregătește echipa aleasă pare cam așa:

Partea cât de cât bună este că în prezent se lucrează și la alte adaptări după jocuri: serialele The Last of Us la HBO și Halo la Paramount, dar și un film Uncharted. Partea proastă e că nici acolo nu prea am speranțe că o să iasă ceva bine, fiindcă până acum doar adaptarea Witcher a fost o surpriză plăcută (da, e ridicol să ai elfi negri și așa mai departe – dar per total aceste PC-isme exagerate nu au afectat povestea și tot a ieșit bine, iar la seria a doua este evidentă și inspirația consistentă din jocuri).

Seria de jocuri SF post-apocaliptic Fallout (apropo, tocmai am făcut serial Sefepedia post-apocaliptic în 3 părți, aici, aici și aici) este plasată în urma unui război nuclear care a avut loc în 2077 între Statele Unite și China. O mare parte din lume este devastată, dar destui oameni supraviețuiesc pentru a începe să reconstruiască societatea în urma acestui eveniment. Acest lucru duce la un amalgam de capacități tehnologice, cu așezări care se luptă să găsească apă, dar sunt apărate de roboți echipați cu laser. Cele mai multe dintre jocurile Fallout încep cu cineva care iese dintr-un Vault, un adăpost subteran împotriva precipitațiilor nucleare, și care trebuie să se adapteze la viața din noua lume. Din 1997 au fost lansate șase jocuri majore din serie (cel mai recent Fallout 76 în 2018, primit foarte prost de fani), împreună cu o serie de spin-off-uri. Aproape 50 de milioane de copii ale jocurilor video au fost vândute până în prezent.
surse: tor.com, wertzone.com, @GraceRandolph, comingsoon.net