Știri

Ce ne mai pregătește Paladin în 2022: Q&A

Pentru că am avut (și am văzut că adesea aveți și voi) mai multe curiozități cu privire la ce ne mai pregătește Paladin pe SF&F și ce planuri mai au pe 2022, am zis că cea mai bună soluție este… să-i întrebăm chiar pe ei; iar domnul Mihai-Dan Pavelescu, coordonatorul de colecție, a avut amabilitatea să ne răspundă la cele 10 întrebări – fapt pentru care îi mulțumim.

(întrebările de mai jos aparțin BdSF, răspunsurile domnului Pavelescu)


1. Dintre titlurile deja anunțate ca vizate pentru publicare (precum Takeshi sum, de Richard Morgan; Cibola în flăcări, de S.A. Corey; Anathem, de Neal Stephenson; Tigana, de Guy Gavriel Kay; Regatele sfărâmate, de NK Jemisin), care estimați că o să apară în 2022 și cam în ce trimestru?

Toate cărțile amintite vor apărea în 2022, întrucât se găseau în faza „bun de tipar” încă de anul trecut.

Problemele asociate scumpirii hârtiei au amânat din păcate apariția lor, dar la ora când scriu aceste rânduri, Jemisin și Corey au fost trimise la tipografie – în următoarele 2 luni, vor fi probabil pe piață.

2. Tocmai a apărut Fiasco de Stanisław Lem: reprezintă începutul unei serii extinse de autor? Dacă da, ce cărți va include aceasta?

Nu, nu va fi o serie extinsă. Am dorit să publicăm ultimele 2 romane SF scrise de Lem (Fiasko și Pokój na Ziemi/Pace pe Pământ), care au fost ignorate de alte edituri.

Aveam deja în portofoliu Solaris și atunci am conceput o serie unitară din punct de vedere al concepției grafice; la fel vom proceda și în cazul lui H.G. Wells.

3. În ultima vreme v-ați concentrat pe clasici, în principal Isaac Asimov; mai urmează și alți clasici „noi”, sau apariții de la cei deja abordați de Paladin (Heinlein, Clarke, Aldiss etc.)?

În al doilea caz, reeditări sau titluri noi? Pe P.K. Dick, un alt mare clasic, îl aveți în vedere?

Aș dori să lămuresc pe scurt impresia lăsată de „în principal, Isaac Asimov”; Paladin are dreptul exclusiv în România asupra operei lui Asimov, de aceea vrem să-i publicăm romanele, în ritmul 1/an. Retipăririle însă (cauzate de varii motive, printre care difuzarea serialului Apple TV) pot lăsa impresia unei „concentrări” spre Asimov. 

Există și alți autori clasici pe care dorim să-i re-publicăm sau să-i publicăm pentru prima dată în România, dar până la finalizarea achiziționărilor, prefer să nu dau nume.

Preempțiunea pentru P.K. Dick aparține altei edituri.

4. Cât estimați că va dura perioada de concentrare pe clasici? Altfel spus, rămâne pe termen lung proporția clasici – contemporani ca acum sau se va schimba, într-o parte sau cealaltă?

În ultimii 3 ani, am publicat titluri de Ann Leckie, Martha Wells, SA Corey, Peter Clines, Neal Stephenson, Brandon Sanderson, NK Jemisin, RF Kuang, Madeline Miller, pe care îmi vine greu să-i consider „clasici”.

În același timp clasicii nu vor dispărea niciodată din portofoliul editurii și nici nu există/nu va exista o „formulă” a proporției clasici–contemporani.

5. Dintre autorii contemporani de SF&F, ce intenționați sau măcar v-ar plăcea să încercați să ne aduceți? Cam pentru când?

Contemporani sunt toți autorii amintiți mai sus; în portofoliul Paladin există și alte nume „contemporane” care n-au mai apărut până acum în limba română: Jay Kristoff, Josiah Bancroft sau Amie Kaufman. 

6. Apropo de SF&F, fratele lor Horror o să fie poate, cândva, inclus la Paladin?

Experiența de 30 de ani a pieței românești arată că literatura horror n-a fost prizată, cu excepția unor mari autori care transcend genul, ca Gaiman, King sau Bradbury. În anii 1990, au existat cel puțin 2 edituri de succes, active și în prezent, care au lansat colecții dedicate horrorului și pe care au fost silite să le abandoneze din cauza eșecului financiar.

7. Dacă tot  am ajuns în zona lui „poate”, Lem este un reprezentant extrem de celebru al SFF-ului estic și o recuperare bine-meritată. Mai aveți în vedere, sau o să aveți, și alți autori din Est? Polonezi, ruși, poate chiar și chinezi? Gluhovski a fost un succes de public, îi face aceasta mai atrăgători și pe alții ca Lukianenko sau Diacenko, ori doar post-apocalipticul ca gen?

Există din păcate (inevitabil?) deosebiri între cărțile care-mi plac (de exemplu, dintre numele amintite mi-a plăcut tot ce am citit de Marina și Serghei Diacenko) și cererea pieței.

Seria Metro a fost un succes de public grație în primul rând jocului video, așa cum se întâmplă acum cu seria Assassin’s Creed.

coperte ediții străine (nu cert Paladin – dar până acum s-au păstrat acestea)

8. Paladin pare să încline majoritar spre space opera (pe SF) și epic fantasy (pe fantasy). Este o preferință a publicului român la achiziții sau una editorială?

Un alt excurs în trecut arată că subgenuri bine cunoscute și confirmate pe plan internațional (cyberpunk, New Weird, urban fantasy, grimdark fantasy) au avut o existență scurtă în România; ele au fost publicate practic numai datorită insistenței unor editori și nu s-au putut susține și prin vânzări după plecarea respectivilor.

Direcțiile menționate în întrebare (space opera și epic fantasy) reprezintă o preferință generală, pe care încercăm s-o respectăm.

9. În general, drept coordonator de colecție, ce politică de selecție veți avea în viitorul apropiat? Ca imagine de ansamblu/linii directoare, ce anume vreți să ne aduceți la Paladin și de ce?

Selecția este legată (ca la toate editurile) de binomul calitate–vandabilitate.

10. Cum vedeți la Paladin criza editorială triplă de acum (energie, hârtie, piață)? O să schimbe în vreun fel politica editorială, pe fond sau formă?

De exemplu, copertele rămân hardcover? Artistul lor grafic rămâne același? Traducerile rămân la nivelul de elită (dar probabil mai costisitor) cu care ne-am obișnuit?

Crizele (de un fel sau altul) continuă, din păcate, și esențială este viteza de adaptare și găsirea de soluții; întrucât Paladin face parte dintr-un grup editorial, există multe componente ce nu pot fi evaluate decât organic.

La ultimele trei întrebări, răspunsul este „da”.

***


Vezi colecția Paladin – Fantasy (link)

Vezi colecția Paladin – SF (link)


disclaimer: BdSF nu folosește linkuri afiliate – linkurile din articole au rol de informare, BdSF nu obține vreun comision dacă le clickați. 

%d blogeri au apreciat: