Știri

Tot ce știm despre serialul Anansi Boys, după Neil Gaiman

Cu certitudine, toți fanii romanului fantasy de excepție Zei Americani de Neil Gaiman (în română la Paladin), ca și cei ai serialului omonim, știu că universul narativ respectiv mai include o carte (un fel de sidequel, mai degrabă decât prequel sau sequel): Băieții lui Anansi (tot la Paladin).

Ei bine, pentru ei avem vești bune: nu doar că anul acesta iese la Netflix un serial Sandman (cum vă ziceam aici) și un sezon secundar pentru Semne Bune (Good Omens) la Amazon Prime Video, dar Amazon lucrează și la o adaptare pentru Anansi Boys!

Un an bun pentru fanii Gaiman (printre care mă număr cu pasiune), într-adevăr. Dar ce știm despre Anansi Boys?

Mai întâi, că se filmează deja încă din vara 2021, în Scoția, și se va lansa anul acesta (2022), cel devreme în vară (mai precis încă nu au anunțat). Apoi, că BBC, care inițial era vorba să-l realizeze, nu mai are nicio conexiune cu proiectul actual, care e pur Amazon.

imagine Amazon

Anansi Boys va fi mini-serie de 6 episoade, în principiu de sine-stătătoare. Adică nu au în plan vreun sezon 2, dar nici nu au negat foarte ferm – probabil așteaptă să vadă rezultatele; în fond și noua serie Good Omens nu mai urmează cartea, deja completată, ci vine cu povești noi.

În plus, fiind produs de alții (nu e spin-off la seria de la Starz), nu va include nimic cross-over cu serialul American Gods: Anansi apare și acolo, dar aici va fi jucat de alt actor (în Zei Americani era jucat de Orlando Jones). Povestea de aici oricum nu se va concentra pe tată, ci pe cei doi fii ai săi, „Fat” Charlie și Spider.

Neil Gaiman este implicat direct, și ca producător, alături de Douglas Mackinnon (Good Omens, Knightfall, Outlander, Doctor Who), și ca scenarist, alături de Sir Lenny Henry (Neverwhere), Arvind Ethan David, Kara Smith și Racheal Ofori.

Neil Gaiman

Ca fapt divers, Sir Lenny Henry, acum scenarist, anterior chiar i-a interpretat ca actor pe Spider și Anansi, la BBC (adaptare radiofonică); mai mult, Gaiman zice că ideea romanului i-a venit dintr-o discuție cu Lenny Henry despre cum ar trebui spusă o poveste dintr-o perspectivă a diversității (Henry e britanic de origine jamaicană, deci da, de culoare), pe când colaborau la BBC (și sunt prieteni apropiați).

(dacă e să-mi dau o opinie subiectivă, da, acesta e abordarea corectă: povești originale africane și personaje real de culoare, nu înnegrirea – sau albirea – unor personaje/persoane deja existente).

Regizori vor fi Jermain Julien (Grandchester) și Azhur Saleem (Doctor Who). Episodul pilot va fi regizat de Hanelle Culpepper (Star Trek: Picard).

Bugetul exact nu l-am găsit nicăieri, dar se menționează repetat „big budget” și că se va lansa în 240 de țări, deci presupun că e… mare.

Ca distribuție:

  • Delroy Lindo (Malcolm X, Gone in 60 Seconds, Get Shorty) va fi Anansi/Mr. Nancy,
  • Malachi Kirby (Black Mirror, Devils, Curfew) îi va juca pe ambii frați (Charles Nancy și Spider),
  • CCH Pounder  (NCIS: New Orleans, Avatar) va fi doamna Higgler, Jason Watkins (The Crown) va fi Graham Coats, iar Fiona Shaw (Killing Eve) va fi Maeve Livingstone,
  • personaje secundare vor fi jucate de L. Scott Caldwell (Lost), Joy Richardson (Small Axe) and Lachele Carl (Doctor Who).
Delroy Lindo, imagine Paramount, va fi Anansi

Intriga cărții Băieții lui Anansi (2005), conform chiar autorului (preluare în traducere de pe situl său):

Când tatăl lui Fat Charlie dădea un nume unui lucru, păi acesta-i rămânea numele. Cum ar fi să-i spui lui Charlie „Fat Charlie”. Chiar și acum, douăzeci de ani mai târziu, Charlie Nancy nu poate scăpa de acest nume, unul dintre multele „daruri” jenante pe care i le-a făcut tatăl său – înainte de a muri pe o scenă de karaoke și de a-i strica viața lui Fat Charlie.

Domnul Nancy i-a lăsat și lucruri lui Fat Charlie. Lucruri precum străinul înalt și arătos care apare la ușa lui Charlie și care pare a fi fratele pe care nu l-a cunoscut niciodată. Un frate la fel de diferit de Charlie cum este noaptea de zi, un frate care îi va arăta lui Charlie cum să se destindă și să se distreze puțin… la fel ca bătrânul și dragul tată. Și, dintr-o dată, viața începe să devină foarte interesantă pentru Charlie cel Gras.

Pentru că, vezi tu, tatăl lui Charlie nu era un tată oarecare. El era Anansi, un zeu păcălici (trickster), zeul-păianjen. Anansi este spiritul rebeliunii, capabil să răstoarne ordinea socială, să creeze bogăție din senin și să-l deruteze pe diavol. Unii ar spune că putea înșela chiar și moartea…

Malachi Kirby (aici Kunta Kinte în Roots, imagine History Channel), va fi Spider

surse: nerdist, Neil Gaiman, Hollywood Reporter, Variety, Deadline, Express.

%d blogeri au apreciat: