Top 10

Top 10 cele mai lungi serii fantasy

Ce mare lucru ar fi de spus? Ne place ca fantasy-ul să fie extins în serii, iar seriile să fie cât mai complexe și mai lungi.

Unele dintre ele dau însă noi semnificații conceptului de lung și merg în extreme cu adevărat memorabile. Nu că ne-ar părea rău, dar… să vedem care sunt campionii!

Nu după calitate (deși majoritatea de aici chiar sunt și bune), ci, efectiv, după lungime (număr de pagini, mai exact, nu de cărți, acestea variind ca grosime).


 10. „Cronicile lui Thomas Covenant” de Stephen R. Donaldson

Povestea: Cronicile lui Thomas Covenant este o serie de zece romane high fantasy scrise de autorul american Stephen R. Donaldson. Seria a început ca o trilogie, intitulată Cronicile lui Thomas Covenant, necredinciosul (au apărut în română la Nemira). Aceasta a fost urmată de o altă trilogie, The Second Chronicles of Thomas Covenant, și în cele din urmă de o tetralogie, The Last Chronicles of Thomas Covenant.

Thomas Covenant, un scriitor cinic, afectat de lepră și evitat de societate, este sortit să devină eroicul salvator al Tărâmului, o lume alternativă fantastică. Pe parcursul a șase romane publicate între 1977 și 1983, el luptă împotriva satanicului Lord Foul, „Profanatorul”, care intenționează să scape din robia universului fizic și să se răzbune pe dușmanul său cel mai mare, „Creatorul”. Unele elemente sunt asemănătoare cu cele întâlnite în epopeea lui Richard Wagner „Ciclul inelului” și în literatura celtică, dar cu unele valori inversate.

Operele lui Stephen R. Donaldson sunt pline de nuanțe psihologice care implică o explorare a laturii întunecate a protagonistului, păstrând în același timp puternice idealuri umaniste. Bogăția contextuală a geografiei, raselor, culturilor și istoriei variate a Tărâmului permite tuturor celor trei serii ale Cronicilor să exploreze și să dezvolte un mediu din ce în ce mai divers și mai plin de povești.

Numerele: 15 cărți, 6.200 pagini

9. Dosarele Dresden” de Jim Butcher

Book Series Review: Dresden Files by Jim Butcher – FELIX THE FOX MYSTERIES

Povestea: În lumea urban fantasy din Dosarele Dresden (apărute în română la ed. Final Chapter), magia – precum și vampirii, demonii, spiritele, zânele, vârcolacii, străinii și alți monștri – este reală și, deși supranaturalul este încă discreditat pe scară largă, este practicat de unii membri ai societății. În plus, porțiuni mari ale globului (cum ar fi o mare parte din America Centrală și de Sud) sunt menționate ca fiind în mare parte sub controlul facțiunilor supranaturale. Consiliul Alb este o organizație de vrăjitori umani, care deține o putere economică semnificativă în lume, alături de puterea lor supranaturală. Fiecare specie din serie (oameni, zâne, vampiri etc.) are propriile reguli și organizații politice și societale. Vrăjitorii umani depind de Consiliul Alb, în timp ce zânele pot aparține uneia dintre cele două Curți ale Zânelor, iar vampirii pot aparține oricăreia dintre cele patru curți ale vampirilor.

Harry Dresden este unicul „vrăjitor consultant” din lume, acceptând cazuri supranaturale atât de la clienți umani și non-umani, cât și de la unitatea de investigații speciale a poliției din Chicago. Pe măsură ce seria avansează, Dresden își asumă un rol din ce în ce mai important în lumea supranaturală în general, deoarece lucrează pentru a proteja publicul larg, ceea ce-l face să se descurce mai greu ca vrăjitor activ și detectiv particular. Se trezește confruntându-se cu o varietate din ce în ce mai mare de creaturi (inclusiv alți vrăjitori), dar în același timp și cu conștientizarea faptului că diferitele sale cazuri pot fi toate legate între ele și că rolul său ar putea fi chiar mai mare decât este dispus să recunoască.

Numerele: 26 cărți, 9.000 pagini

8. ”Dragonriders of Pern” de Anne McCaffrey

The Dragonriders of Pern by Anne Mc caffrey - 29 MP3 AUDIOBOOK COLLECTION |  MotionAudiobooks | Reviews on Judge.me

Povestea: În această serie science-fantasy, oamenii au colonizat planeta Pern din sistemul stelar Rukbat, dar și-au pierdut o mare parte din tehnologie și istorie (inclusiv originea lor de pe Pământ) din cauza atacurilor periodice ale unui spor micorizoid care, dacă are ocazia, consumă cu voracitate orice materie organică, inclusiv oamenii și culturile lor. Sporul provine de pe Steaua Roșie, de fapt o altă planetă. Steaua Roșie are o orbită eliptică de 250 de ture (ani pernezi) în jurul lui Rukhbat, iar când orbita sa o aduce suficient de aproape, sporii cad asupra Pernului la intervale previzibile, pe parcursul a aproximativ 50 de ture.

Pernenii folosesc dragoni inteligenți care scuipă foc, pentru a lupta cu sporul. Un călăreț uman are o legătură telepatică cu dragonul său, formată prin Impresie la eclozarea dragonului. Legătura creează instantaneu o relație foarte strânsă, pe viață – dragonul se sinucide aproape invariabil la moartea călărețului, iar un călăreț al cărui dragon a murit poartă o rană emoțională profundă care nu poate fi niciodată vindecată complet. Cărțile ulterioare se ocupă de colonizarea inițială a Pernului și de modificarea genetică a micilor animale indigene în creaturi capabile să transporte oameni în zbor.

(nu a apărut în română, din câte știu eu)

Numerele: 26 cărți, 9.000 pagini

7. „Cele 6 ducate” (”Realm of The Elderlings”) de Robin Hobb

Povestea: Această serie epic fantasy este subîmpărțită în patru trilogii și o tetralogie, scrise într-o varietate de stiluri – 9 la persoana întâi și 7 la persoana a treia – și cu un ton și un cadru foarte variate. Primele trei au apărut la Nemira: Farseer, Corăbiile însuflețite și Omul arămiu. Prima urmărește viața lui Fitz, un asasin antrenat într-un regat numit Cele Șase Ducate, în timp ce unchiul său, Prințul Verity, încearcă să pornească un război împotriva piraților care atacă țărmurile regatului prin transformarea oamenilor din Cele Șase Ducate într-un fel de zombie lipsiți de emoții.

A doua are loc în Jamaillia, Bingtown și Insulele Piraților, pe coasta aflată departe în sudul celor Șase Ducate. Războiul din nord a întrerupt comerțul care este sângele vital al portului Bingtown, iar negustorii au dat de greu, în ciuda navelor lor magice și inteligente, construite din lemn magic.

În a treia, Fitz revine la Curte după 15 ani, la cererea Bufonului, deși între timp se retrăsese, departe de lume.

Numerele: 16 cărți, 11.000 pagini

6. ”Sword of Truth” de Terry Goodkind

Terry Goodkind Sword of Truth Complete 17 Volume Set: Terry Goodkind, Terry  Goodkind: 0719534867125: Amazon.com: Books

Povestea: Cărțile epic fantasy din serie îi urmăresc pe protagoniștii Richard Cypher, Kahlan Amnell, Nicci, Cara și Zeddicus Zu’l Zorander în încercarea lor de a-i învinge pe opresorii care încearcă să controleze lumea și pe cei care doresc să dezlănțuie haosul în lumea celor vii.

Personajul principal este un tânăr pe nume Richard Cypher, un ghid din codrul Westland, a cărui viață simplă se schimbă pentru totdeauna după ce devine Căutătorul Adevărului, un campion al adevărului și al justiției.

De-a lungul seriei, Richard își descoperă originile, în timp ce caută să oprească răul; iar pentru că el refuză să își sacrifice valorile și își trăiește viața ca un om liber, cei din jurul său încep să înțeleagă noblețea și ce înseamnă să fii liber.

(nu a apărut în română, din câte știu eu)

Numerele: 17 cărți, 11.400 pagini

5. ”Legend of Drizzt” de R.A. Salvatore

Povestea: Legenda lui Drizzt este o serie de romane dark fantasy scrise de R. A. Salvatore, care a început în 1988 și a ajuns la 37 de cărți până în august 2021. Se bazează pe Tărâmurile Uitate din dimensiunea Abeir-Toril de pe continentul Faerûn, din universul popular de jocuri D&D publicat/deținut în prezent de Wizards of the Coast. Drizzt Do’Urden, un drow (elf întunecat) este personajul principal al majorității cărților.

Tărâmurile Uitate (Forgotten Realms) constituie un univers fantastic, descris ca fiind o lume cu ținuturi ciudate, creaturi periculoase și zeități puternice, în care magia și fenomenele supranaturale sunt foarte reale. Premisa este că, în urmă cu mult timp, planeta Pământ și lumea Tărâmurilor Uitate erau mai strâns legate. Odată cu trecerea timpului, locuitorii Pământului au uitat în mare parte de existența acelei alte lumi – de aici și numele de Tărâmuri Uitate.

(cert nu a apărut în română)

Numerele: 37 cărți, 11.500 pagini

4. „Roata timpului” de Robert Jordan

Povestea: Celebra serie high fantasy a lui Jordan (a fost tradusă și în română) se bazează pe numeroase elemente atât din mitologia europeană, cât și din cea asiatică, în special pe natura ciclică a timpului din budism și hinduism, respectiv pe conceptele metafizice de echilibru și dualitate și pe respectul pentru natură din taoism.

Seria este plasată într-o lume nenumită care, datorită naturii ciclice a timpului este în același timp trecutul îndepărtat și viitorul Pământului, și ne spune o poveste cu miză uriașă despre bine vs. rău, presărată cu arhetipuri ale „călătoriei eroului”.

Este o poveste despre un Ales. Cel Întunecat, o forță formidabilă a răului, vrea să influențeze universul, să cucerească mințile și, în cele din urmă, să stăpânească. Cel Întunecat și numeroasele sale slugi se luptă cu eroii cărții, iar Dragonul Renăscut, liderul Luminii, este campionul care trebuie să-l înfrunte pe Cel Întunecat.

Reîncarnare a unui singur suflet, Dragonul s-a luptat din nou și din nou cu Cel Întunecat – iar Dragonul are și el aliați, poate la fel de numeroși ca și Cel Întunecat…

Numerele: 15 cărți, 12.000 pagini

3. „Cronicile Shannara” de Terry Brooks

Povestea: Seria high fantasy / science-fantasy (apărută în română la ed. Minerva) relatează saga generațională a clanului Shannara, o familie nobilă elfă și îmbină magia cu tehnologia primitivă, fiind plasat în cele Patru Ținuturi, un viitor îndepărtat, la mult timp după ce civilizația așa cum o cunoaștem a fost distrusă într-un holocaust numit Marile Războaie. Lumea a revenit la o stare medievală, magia a reapărut pentru a completa știința, iar alături de oameni au evoluat și alte rase.

Moștenirea mixtă de om și elf a membrilor familiei Shannara le-a fost atât o binecuvântare, cât și un blestem, deoarece această trăsătură a fost o parte a motivului pentru care puteau mânui magia. De-a lungul anilor, descendenții liniei lor de sânge au tot fost chemați să lupte pentru a apăra cele Patru Ținuturi și viețile locuitorilor săi.

Numerele: 29 cărți, 12.200 pagini

2. ”Riftwar Cycle” de Raymond E. Feist

The Riftwar Saga and beyond/Raymond E Feist | Fantasy novels, Favorite  authors, Raymond feist

Povestea: Universul high fantasy al Războaielor de Rift (Riftwar) ne prezintă lumile Midkemia și Kelewan, pe care magicienii umani și alte creaturi de pe cele două planete sunt capabili să creeze fisuri prin spațiul adimensional, care pot conecta planete din sisteme solare diferite. Romanele și povestirile scurte din universul Riftwar consemnează aventurile diferitelor personaje de pe aceste lumi.

Cea mai mare parte a acțiunii seriei se concentrează pe Regatul Insulelor de pe lumea Midkemia, care a fost inițial dezvoltată de Feist și prietenii săi pentru o campanie internă de Dungeons & Dragons. Există cinci războaie de rift în total pe parcursul ciclului, iar în timpul fiecăruia dintre aceste războaie Midkemia este amenințată de invazia din altă dimensiune. Deși în centrul fiecărei invazii se află un inamic diferit, toate sunt consecințe ale aceleiași surse a răului.

(din păcate nu a apărut în română, din câte știu eu – doar „Magician” în 1992 ed. Elit – dar este o serie chiar bună)

Numerele: 30 cărți, 13.100 pagini

1. „Cronicile Malazane” de Steven Erikson și Ian C. Esslemont

Steven Erikson, The Malazan Book of the Fallen (1999–2011) – Re-enchantment  Of The World

Povestea: Cronicile Malazan (în română la Nemira) este o serie epic fantasy care descrie o perioadă de tulburări în istoria Imperiului Malazan și a celorlalte națiuni care îi împart lumea, cum ar fi Lether. Seria încorporează un număr vast de personaje (umane, nemuritoare și non-umane), intrigi, subintrigi, teme și locații.

Spre deosebire de cele mai multe serii fantasy, care descriu o singură poveste mare împărțită în volume mai mici, Malazan este formată în cea mai mare parte din romane distincte, cu propriile povești independente, doar unele personaje având continuitate între volume.

Cel mai apropiat lucru de o intrigă principală în cărți urmărește mașinațiunile unei divinități numită Zeul Șchiop, care a fost închisă pe lumea Malazan și încearcă să evadeze.

Numerele: 25 cărți (Erikson+Esslemont), 15.500 pagini


+ Bonus (în afara topului, fiindcă nu e fantasy, ci parodie de fantasy): Lumea Disc” (Discworld) de Terry Pratchett

Povestea: Romanele din Lumea Disc se bazează pe teme și motive comune, care se regăsesc în toată seria. Clișeele fantasy sunt parodiate în multe dintre romane, la fel ca și diversele subgenuri ale fantasticului, cum ar fi basmele (în special Witches Abroad), poveștile cu vrăjitoare și vampiri (Carpe Jugulum) și așa mai departe. Analogiile cu subiecte din lumea reală, cum ar fi religia (Small Gods), fundamentalismul și tensiunile din interiorul orașului (Thud), afacerile și politica (Making Money), prejudecățile rasiale și exploatarea (Snuff) sunt teme recurente, la fel ca și aspectele legate de cultură și divertisment, cum ar fi opera (Maskerade), muzica rock (Soul Music), cinematograful (Moving Pictures) și fotbalul (Unseen Academicals).

De asemenea, apar frecvent parodii ale ficțiunii non-Discworld, inclusiv Shakespeare, Beatrix Potter și mai multe filme. Evenimente istorice majore, în special bătălii, sunt uneori folosite ca bază pentru evenimente atât banale, cât și cheie în poveștile din Lumea Discului (Jingo, Eric, Piramidele), la fel ca și tendințele din știință, tehnologie, cultura pop și arta modernă (Moving Pictures, Men at Arms, Thud). Există, de asemenea, teme umaniste în multe dintre romanele Discworld, precum și un accent pe abilitățile de gândire critică în seria Witches și Tiffany Aching.

Numerele: 41 de cărți, 15,497 pagini


( numărătorile tind să difere în funcție de sursă; de exemplu, o alternativă – în engleză – aveți aici, cu ordinea diferită și 30 de serii)

dacă vă nedumeresc mențiunile high fantasy, epic fantasy, urban fantasy și tot așa, un ghid al subgenurilor fantasy găsiți aici și aici, iar unul de epic fantasy aici


ilustrația reprezentativă de BlackDog1966 de la Pixabay

%d blogeri au apreciat: