Sefepedia

Ordinea de citire a seriei EXPANSE de James S.A. Corey

Știu că mulți sunteți fani ai seriei space opera (mai bine zis new space opera) Expanse și unii poate și ai serialului, așa că m-am gândit să facem o listă cu tot ce au scris autorii până acum în acest univers ficțional. Deocamdată în română au apărut primele 4 cărți, la editura Paladin, dar sunt convins că vreți să știți și ce va mai urma și… despre ce sunt. În fond, aici ordinea nu e complicată, ca la Dune sau meta-seria lui Asimov, ci cronologică – dar probabil tot vreți să aflați cam tot ce e inclus.


Despre James S.A. Corey probabil că știți deja că este un pseudonim, sub care scriu împreună 2 autori: Daniel Abraham și Ty Franck. Franck nu are nimic scris independent, el fiind anterior asistentul personal al lui George R.R. Martin. Daniel Abraham este însă mult mai cunoscut și independent, dar mai mult pe fantasy, prin serii precum The Long Price Quartet, Black Sun’s Daughter și mai ales The Dagger and the Coin, dintre care primul volum, Calea Dragonului, a apărut tot la Paladin (e bun, eu am citit toată seria, iar la prima carte aveți recenzie aici).

Cât despre Expanse, una dintre cele mai lungi serii SF, știți că este un dark space opera plasat într-un viitor în care omenirea a colonizat o mare parte din sistemul solar, dar nu are posibilitatea de a călători pe plan interstelar. Călătoria pe distanțe mari între planetele sistemului solar este posibilă cu ajutorul „propulsorului Epstein”, deși forța G exercitată în timpul accelerării este debilitantă fără utilizarea unor medicamente speciale. Odată porniți la drum, principiul echivalenței permite călătorilor să experimenteze o gravitație asemănătoare celei terestre.

În Centura de asteroizi și dincolo de ea, tensiunile cresc mereu între Națiunile Unite de pe Pământ, Marte și planetele exterioare. Locuitorii planetelor exterioare au dezvoltat o limbă creolă datorită izolării lor fizice față de Pământ și Marte. Serialul se desfășoară inițial în Sistemul Solar, folosind multe locații reale, cum ar fi Ceres și Eros din centura de asteroizi, mai multe luni ale lui Jupiter, Ganymede și Europa fiind cele mai dezvoltate, și mici baze științifice la fel de îndepărtate ca Phoebe în jurul lui Saturn și Titania în jurul lui Uranus, precum și așezări cu domuri bine stabilite pe Marte și pe Lună.

Pe măsură ce seria avansează, omenirea obține acces la mii de lumi noi prin utilizarea Inelului, o punte Einstein-Rosen sau gaură de vierme susținută artificial, creată de o rasă extraterestră moartă de mult timp. În sistemul nostru solar, inelul se află la două UA de orbita lui Uranus. Trecerea prin el duce la un centru de spațiu fără stele cu un diametru de aproximativ un milion de kilometri, cu peste 1.300 de alte inele, fiecare cu un sistem stelar de cealaltă parte. În centrul hub-ului, denumit și „zona lentă”, o stație spațială extraterestră controlează porțile și poate, de asemenea, să stabilească limite de viteză instantanee pentru obiectele din interiorul hub-ului, ca mijloc de apărare.

Seria a câștigat Hugo în 2020 (cea mai bună serie) și Locus în 2014 (cel mai bun roman, Poarta lui Abbadon).


0.1. Drive (2022)

„Drive” este o povestire publicată pentru prima dată în 2012 ca parte a antologiei de science-fiction Edge of Infinity. Povestirea a avut parte și de o lansare de sine stătătoare în ebook și de o publicare în Memory’s Legion pe 15 martie 2022.

Povestirea este un prequel care are loc cu aproximativ 150 de ani înainte de seria principală și ne arată cum a inventat Solomon Epstein propulsorul Epstein.

0.3. The Churn (2014)

Înainte de călătoria sa spre stele, înainte de Rocinante, Timmy era blocat într- un Baltimore în care mafia te plătește sau te lovește. Doar dacă nu ajung mai întâi autoritățile la tine.
Pe un Pământ al viitorului, afectat de suprapopulare, poluare și sărăcie, oamenii fac ceea ce trebuie pentru a supraviețui. Povestea urmărește un șef al crimei organizate pe nume Burton, în timp ce organizația sa este amenințată de o nouă forță de securitate privată însărcinată cu curățarea orașului.

Când poliția începe să ia măsuri drastice, Burton și soldații săi – locotenentul loial Erich, fosta prostituată Lydia și tânărul executant Timmy – devin din ce în ce mai disperați să găsească o cale de scăpare.

(nuvelă prequel)

0.5. The Butcher of Anderson Station (2011)

Într-o zi, colonelul Fred Johnson va fi aclamat ca un erou al Sistemului Solar. Într-o zi, el va întâlni un om disperat, aflat în posesia unei nave spațiale furate și a unui secret mortal, și îi va întinde o mână de prietenie.

Dar cu mult înainte de a deveni liderul Alianței Planetelor Exterioare, Fred Johnson avea un nume foarte diferit: Măcelarul din Stația Anderson.

(povestire prequel)

1. Leviathan Wakes / Trezirea Leviatanului (2011)

Omenirea a colonizat sistemul solar – Marte, Luna, Centura de asteroizi și dincolo de ea – dar stelele sunt încă în afara razei noastre de acțiune.

Jim Holden este comandantul secund al unui mineralier de gheață care face curse de la inelele lui Saturn la stațiile miniere din Centură. Când el și echipajul său dau peste o navă abandonată, Scopuli, se trezesc în posesia unui secret pe care nu și l-au dorit niciodată. Un secret pentru care cineva este dispus să ucidă – și să ucidă la o scară de neînchipuit pentru Jim și echipajul său. Războiul se pregătește în Sistemul Solar, dacă nu reușește să afle cine a părăsit nava și de ce.

Detectivul Miller caută o fată. O singură fată într-un sistem de miliarde, dar părinții ei au bani și banii vorbesc. Când pista îl duce la Scopuli și la Holden, simpatizant al rebelilor, își dă seama că această fată poate fi cheia tuturor lucrurilor.

Holden și Miller trebuie să se strecoare între guvernul de pe Pământ, revoluționarii de pe Planeta Externă și corporațiile secrete – iar șansele sunt împotriva lor. Dar în Centură, regulile sunt diferite, iar o mică navă poate schimba soarta universului.

se poate cumpăra de la Paladin

2. Caliban’s War / Războiul lui Caliban (2012)

Pentru cineva care nu a intenționat să distrugă echilibrul fragil al puterii din Sistemul Solar, Jim Holden a făcut o treabă destul de bună. În timp ce Pământul și Marte au încetat să se mai atace reciproc, alianța de bază este distrusă. Planetele exterioare și Centura sunt nesigure în noua lor autonomie – posibil temporară.

Apoi, pe una dintre lunile lui Jupiter, un singur super-soldat atacă, măcelărind fără discriminare soldații de pe Pământ și Marte și reaprinzând războiul. Cursa este pornită pentru a descoperi dacă acesta este avangarda unei armate extraterestre sau dacă pericolul vine de mai aproape de casă.

se poate cumpăra de la Paladin

2.5 Gods of Risk (2012)

În timp ce tensiunea dintre Marte și Pământ crește, iar terorismul afectează orașul marțian Londres Nova, David Draper, în vârstă de 16 ani, duce propriul său război solitar. Un chimist talentat care se luptă pentru un loc la universitate, David duce o viață secretă ca preparator pentru un traficant de droguri nemilos.

Când prietena sa Leelee dispare, lăsând semne de implicare a dealerului, David își asumă sarcina de a o salva. Dar mai întâi trebuie să o trezească la realitate pe mătușa sa, Bobbie Draper, un fost soldat care a fost lăsată în derivă în propria viață după o serie de evenimente misterioase despre care nimeni nu vorbește.

(nuvelă)

3. Abaddon’s Gate / Poarta lui Abaddon (2013)

Timp de generații, Sistemul Solar – Marte, Luna, Centura de asteroizi – a fost marea frontieră a omenirii. Până acum. Artefactul extraterestru care își desfășoară programul sub norii de pe Venus a apărut pe orbita lui Uranus, unde a construit o poartă masivă care duce spre un întuneric fără stele.

Jim Holden și echipajul de pe Rocinante fac parte dintr-o flotilă vastă de nave științifice și militare care pleacă să examineze artefactul. Dar, în spatele scenei, se desfășoară un complot complex, în centrul căruia se află distrugerea lui Holden. În timp ce emisarii rasei umane încearcă să afle dacă Poarta este o oportunitate sau o amenințare, cel mai mare pericol este cel pe care l-au adus cu ei.

se poate cumpăra de la Paladin

4. Cibola Burn / Cibola în flăcări (2014)

Porțile au deschis calea către o mie de lumi noi și a început goana pentru colonizare. Coloniștii în căutarea unei noi vieți curg de pe planetele de origine ale umanității. Ilus, prima colonie umană de pe această vastă frontieră nouă, se naște în sânge și foc.

Coloniștii independenți se opun puterii copleșitoare a unei nave colonie corporatiste doar cu voința, curajul și abilitățile învățate în lungile războaie de acasă. Oameni de știință nevinovați sunt măcelăriți în timp ce încearcă să cerceteze o lume nouă și străină. Lupta de pe Ilus amenință să se extindă până pe Pământ.

James Holden și echipajul singurei sale mici nave sunt trimiși să facă pace în mijlocul războiului și să găsească o soluție în mijlocul haosului. Dar cu cât privește mai mult, cu atât mai mult Holden crede că misiunea a fost menită să eșueze.

Iar șoaptele unui om mort îi amintesc că marea civilizație galactică care se afla cândva pe acest pământ a dispărut. Și că ceva a ucis-o.

se poate cumpăra de la Paladin

5. Nemesis Games (2015)

Pe măsură ce val după val de coloniști pleacă, structurile de putere ale vechiului Sistem Solar încep să cedeze.

Navele dispar fără urmă. Armate private sunt formate în secret. Singurul eșantion de protomolecule rămas este furat. Atacuri teroriste considerate anterior imposibile îngenunchează planetele interioare. Păcatele trecutului se întorc pentru a cere un preț teribil.

Și în timp ce o nouă ordine umană se luptă să se nască în sânge și foc, James Holden și echipajul de pe Rocinante trebuie să lupte pentru a supraviețui și a se întoarce la singura casă care le-a mai rămas.


5.5 The Vital Abyss (2015)

Undeva, în vasta întindere a spațiului, un grup de prizonieri trăiește într-o captivitate permanentă.

Singura companie pe care o au sunt unii cu alții și cu cei care îi păzesc. Singurele povești pe care le cunosc sunt triumfurile și crimele care i-au adus acolo. Singurul viitor pe care îl văd este o viață goală într-o cameră imensă.

Apoi a apărut omul de pe Marte…

(nuvelă)

6. Babylon’s Ashes (2016)

O revoluție care se pregătește de generații întregi a început prin foc. Se va sfârși în sânge.

Marina Liberă – un grup violent de nave militare de pe piața neagră – a paralizat Pământul și a început o campanie de piraterie și violență pe planetele exterioare. Navele coloniale care se îndreaptă spre miile de lumi noi de pe partea cealaltă a porților inelare extraterestre sunt o pradă ușoară și nicio flotă nu mai este suficient de puternică pentru a le proteja.

James Holden și echipajul său cunosc mai bine decât oricine punctele forte și punctele slabe ale acestei noi forțe. Depășite numeric și înarmate, rămășițele încleștate ale vechilor puteri politice apelează la Rocinante pentru o misiune disperată de a ajunge la stația Medina, în inima rețelei de porți.

Dar noile alianțe sunt la fel de fragile ca și cele vechi, iar lupta pentru putere abia a început.

6.5 Strange Dogs (2017)

La fel ca mulți alții înaintea lor, Cara și familia ei au trecut prin Poartă ca oameni de știință și cercetători, dornici să își croiască o nouă viață și să descopere posibilitățile nesfârșite ale lumilor extraterestre neexplorate care le erau acum la îndemână.

Dar, în curând, au urmat soldații și, sub această nouă ordine, Cara face o descoperire care va schimba totul.

(nuvelă)

7. Persepolis Rising (2017)

În rețeaua de mii de sori a expansiunii umanității, noi lumi-colonie se luptă să-și găsească propriul drum. Fiecare nouă planetă trăiește pe muchie de cuțit între colaps și minune, iar echipajul vechii nave de luptă Rocinante este mai mult decât ocupat să mențină pacea fragilă.

În vastul spațiu dintre Pământ și Jupiter, planetele interioare și Centura au format o alianță timidă și nesigură, încă bântuită de o istorie de războaie și prejudecăți. Pe colonia pierdută Laconia, un inamic ascuns are o nouă viziune pentru întreaga umanitate – și puterea de a o impune.

Noile tehnologii se ciocnesc cu cele vechi, în timp ce istoria conflictului uman revine la modelul său străvechi de război și subjugare. Dar natura umană nu este singurul dușman, iar forțele care se dezlănțuie au propriul lor preț. Un preț care va schimba forma umanității – și a Rocinantei – în mod neașteptat și pentru totdeauna…

7.5 Auberon (2019)

Auberon este una dintre primele și cele mai importante lumi-colonie aflate în raza de acțiune a umanității, iar noua facțiune cuceritoare a venit să o revendice. Guvernatorul Rittenaur a venit să aducă civilizația și ordinea în avanpostul îndepărtat și să garanteze bogăția și puterea Imperiului.

Dar Auberon are deja propria sa istorie, o cultură complexă și un boss mafiot pe nume Erich, cu planuri foarte diferite. Într-o lume a înșelăciunii, violenței și corupției, cel mai mare pericol cu care se confruntă Rittenaur este dragostea.

(nuvelă)

8. Tiamat’s Wrath (2019)

O mie trei sute de porți s-au deschis către sistemele solare din întreaga galaxie. Dar pe măsură ce omenirea își construiește imperiul interstelar în ruinele extraterestre, misterele și amenințările devin tot mai profunde.

În sistemele moarte, unde porțile duc spre lucruri mai ciudate decât planetele extraterestre, Elvi Okoye începe o căutare disperată pentru a descoperi natura unui genocid care a avut loc înainte ca primele ființe umane să existe și pentru a găsi arme pentru a lupta într-un război împotriva unor forțe aflate la limita imaginabilului. Dar prețul acestor cunoștințe ar putea fi mai mare decât poate ea să plătească.

În inima imperiului, Teresa Duarte se pregătește să preia povara ambiției tatălui ei. Savantul sociopat Paolo Cordozar și prizonierul său mefistofelic James Holden sunt doar două dintre pericolele dintr-un palat înțesat de intrigi, dar Teresa are o minte proprie și secrete pe care nici măcar tatăl ei, împăratul, nu le ghicește.

Iar în tot cuprinsul vastului imperiu uman, echipajul împrăștiat al navei Rocinante duce o curajoasă acțiune de ariergardă împotriva regimului autoritar al lui Duarte. Amintirea vechii ordini se destramă, iar un viitor sub dominația eternă a Laconiei – și, odată cu el, o bătălie pe care omenirea nu poate decât să o piardă – pare din ce în ce mai sigur.

9. Leviathan Falls (2021)

Imperiul Laconian a căzut, eliberând cele o mie trei sute de sisteme solare de sub dominația lui Winston Duarte. Dar dușmanul străvechi care i-a ucis pe constructorii Porții s-a trezit, iar războiul împotriva universului nostru a început din nou.

În sistemul mort Adro, Elvi Okoye conduce o misiune științifică disperată pentru a înțelege ce au fost constructorii Porții și ce i-a distrus, chiar dacă asta înseamnă să se compromită pe ea și pe copiii pe jumătate extratereștri care poartă povara investigației sale. Prin sistemele extinse ale umanității, colonelul Aliana Tanaka o vânează pe fiica dispărută a lui Duarte… . . și pe însuși împărat. Iar pe Rocinante, James Holden și echipajul său se luptă să construiască un viitor pentru umanitate din cioburile și ruinele a tot ceea ce a fost înainte.

În timp ce forțe aproape inimaginabile se pregătesc să anihileze toată viața umană, Holden și un grup de aliați improbabili descoperă o ultimă șansă disperată de a uni întreaga umanitate, cu promisiunea unei vaste civilizații galactice fără războaie, facțiuni, minciuni și secrete, dacă vor câștiga.

Dar prețul victoriei poate fi mai mare decât costul înfrângerii.


9.5 The Sins of Our Fathers (2022)

Dincolo de o poartă, o colonie singuratică. Proviziile sunt puține. Apărarea slabă. Conducerea este nesigură, iar comunitatea fragilă. Bestii extraterestre uriașe amenință puținul care le-a mai rămas.

Dar cei mai răi monștri sunt oameni, iar cele mai mari pericole sunt trecutul pe care l-au adus cu ei.

(nuvelă)

+ Memory’s Legion (2022)

Toată proza scurtă din seria Expanse, disponibilă într-un singur volum – inclusiv o nouă nuvelă. Include:

Drive
The Butcher of Anderson Station
The Churn
Gods of Risk
The Vital Abyss
Strange Dogs
Auberon
The Sins of Our Fathers


Autori similari cu James S.A. Corey: dacă nu mai aveți răbdare până apar în română și restul cărților din serie, puteți încerca unii dintre autorii care scriu asemănător ca stil. Dacă ne luăm după literature-map.com, un instrument foarte util pentru așa ceva, cei mai apropiați ar fi (cu cât mai apropiați, cu atât mai asemănători):

Cam toți au apărut în română (minus Peter Watts – care e genial și dark as fuck! – și Dennis Taylor – pe care nu l-am citit), dar, ce-i drept, nu la toți se mai găsesc volumele respective…

Dacă ar fi să-mi dau și eu cu părerea, cei mai recomandați de acolo ca atmosferă similară ar fi Reynolds, Hamilton, Asher și Watts, în această ordine, iar despre Weir au zis chiar autorii pe undeva, pe jumătate în glumă, pe jumătate serios, că Expanse este chiar viitorul universului din Marțianul. Așa o fi 🙂

arta de la ediția poloneză (Piotr Cieśliński)
%d blogeri au apreciat: