Știri

20 de filme SF&F din prima jumătate a anului 2022 (cu trailere)

După cum promiteam în articolul despre 15 seriale SF care apar în 2022, revin și cu listă de filme SF&F lansate anul acesta – mai bine zis primele 6 luni, deocamdată (și voi reveni în iulie cu a doua jumătate).

Ordinea este cronologică, iar lista nu-i neapărat una de recomandări (adică nu susțin sau cred că sunt și bune – nu toate, oricum), cât mai degrabă una ceva mai extinsă, ca să vă găsiți fiecare ceva de vizionat. În funcție de propriile gusturi, evident…


King Car

Ianuarie
Abilitatea unui tânăr de a „fi una” în mod suprarealist cu mașinile și de a vorbi cu ele declanșează o revoluție care i-ar putea salva comunitatea. Când invenția sa accelerează, fără să vrea, problemele de fond ale comunității, căutarea eroului nostru trebuie să devină mai mare decât ambițiile sale personale și urmează o luptă pentru supraviețuire împotriva zombilor capitalismului.

Last Survivors

Februarie
Last Survivors are loc într-o lume post-apocaliptică în care Troy (Stephen Moyer) și-a crescut fiul, acum adult, Jake (Drew Van Acker), într-o utopie perfectă și împădurită, la mii de kilometri de orașele distruse. Când Troy este grav rănit, Jake este nevoit să călătorească în lumea exterioară pentru a găsi medicamente care să-i salveze viața. Având ordin să ucidă orice om pe care îl întâlnește, Jake își sfidează tatăl, angajându-se într-o relație interzisă cu o femeie misterioasă, Henrietta (Alicia Silverstone). În timp ce Jake continuă această relație periculoasă, Troy va face orice pentru a scăpa de Henrietta și pentru a proteja utopia perfectă pe care a creat-o.

The Long Walk

Februarie

Un bătrân scormonitor prin vechituri (Yannawoutthi Chanthalungsy) care trăiește la marginea unei societăți din viitorul apropiat, exploatează abilitatea unui companion fantomatic de a traversa timpul, sperând să împiedice suferința mamei sale, cauzate de o boală terminală. The Long Walk este în același timp o poveste cu fantome bogată din punct de vedere cultural, un SF sinistru din viitorul apropiat și un mistery cu mize de viață și de moarte care se întind pe parcursul a zeci de ani.

Moonfall

Februarie
În Moonfall, o forță misterioasă scoate Luna de pe orbita sa în jurul Pământului și o trimite pe un curs de coliziune. Cu doar câteva săptămâni înainte de impact și cu o lume în pragul anihilării, Jo Fowler (Halle Berry), director executiv NASA și fost astronaut, este convinsă că deține cheia pentru a ne salva pe toți – însă doar un astronaut din trecutul ei, Brian Harper (Patrick Wilson, „Midway”) și un teoretician al conspirației, K.C. Houseman (John Bradley, „Game of Thrones”), o cred. Acești eroi improbabili vor organiza o ultimă misiune imposibilă în spațiu, lăsându-i în urmă pe toți cei pe care îi iubesc, doar pentru a afla că Luna noastră nu este ceea ce credem noi că este.

Strawberry Mansion

Februarie
Într-un viitor distopic în care visele pot fi taxate și invadate de agenții de publicitate, agentul guvernamental James Preble călătorește în casa excentrică a artistei îmbătrânite Arabella Isadora pentru a-i verifica visele și se trezește că se îndrăgostește în timp ce îi explorează subconștientul, stocat pe o bibliotecă vastă de casete VHS.

After Yang

Martie

Atunci când iubitul companion al fiicei sale, un android pe nume Yang (Justin H. Min), se defectează, Jake (Colin Farrell) caută o modalitate de a-l repara. În acest proces, Jake descoperă că viața a trecut prin fața lui și reia legătura cu soția (Jodie Turner-Smith) și cu fiica sa peste o distanță care nu știa că există.

Ultrasound

Martie

După ce i se strică mașina, Glen petrece o noapte al naibii de ciudată cu un cuplu căsătorit, punând în mișcare un lanț de evenimente care le schimbă viețile lor și ale mai multor necunoscuți.

The Adam Project

Martie

„Trecutule, fă cunoștință cu viitorul.” Un pilot care călătorește în timp, pe nume Adam (Ryan Reynolds), face echipă cu sinele său mai tânăr și cu răposatul său tată pentru a se împăca cu trecutul său, în timp ce salvează viitorul.

Expired

Martie

În timp ce Jack (Ryan Kwanten) lucrează ca asasin plătit, viața lui singuratică este alterată de doi străini – o cântăreață de club și un om de știință misterios (Hugo Weaving). Jack și cântăreața se îndrăgostesc, dar pe măsură ce relația lor se consolidează, Jack devine mai slab din punct de vedere fizic, fiind incapabil să-și asasineze țintele. Dar apoi omul de știință descoperă motivele șocante din spatele afecțiunii mortale a lui Jack.

Black Crab

Martie
Black Crab este un thriller de acțiune suedez care se petrece într-o lume post-apocaliptică sfâșiată de război. În timpul unei ierni lungi și aspre, șase soldați pornesc într-o misiune secretă, călătorind printr-un arhipelag înghețat, riscându-și viața pentru a transporta un pachet misterios care ar putea pune capăt războiului. Pe măsură ce pătrund pe teritoriul inamic ostil, nu au nicio idee despre pericolele care îi așteaptă sau în cine – dacă este cineva – pot avea încredere. Dar pentru patinatoarea de viteză devenită soldat Caroline Edh, misiunea este despre cu totul altceva…

Dual

Aprilie
O femeie optează pentru o procedură de clonare după ce primește un diagnostic fatal, dar atunci când își revine, încercările ei de a face ca clona ei să fie dezafectată eșuează, ceea ce duce la un duel până la moarte impus de instanță.

Corrective Measures

Aprilie
San Tiburon, o închisoare Ubermax ascunsă, adăpostește monștri, cyborgi și super-răufăcători, al căror comportament este controlat de inhibitori de putere 24 de ore pe zi și lanțuri electrice. Supraveghetorul, Warden Devlin (Michael Rooker), este la fel de corupt ca și persoanele pe care le are în grijă. Singurul său interes este să pună mâna pe averea de negăsit a lui Julius Loeb (Bruce Willis). Dar Julius Lobe, alias „The Lobe”, este cel mai faimos prizonier și un super geniu care s-ar putea să nu fie atât de dispus să se despartă de bogățiile sale.

Chariot

Aprilie
În acest thriller întunecat și întortocheat, John Malkovich joacă rolul doctorului Karn, un specialist ciudat și excentric care ghidează pacienți neștiutori prin tranziția spre reîncarnare. Când Harrison (Thomas Mann) are parte de vise recurente misterioase, apelează la ajutorul doctorului Karn și îi dezvăluie întâlnirea sa cu o femeie (Rosa Salazar) pe care a iubit-o într-o viață anterioară. Observând o defecțiune în sistem, doctorul trebuie să rezolve problema înainte de a deraia definitiv viitorul pacientului său.

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore

Aprilie
Aventurile scriitorului Newt Scamander în comunitatea secretă de vrăjitoare și vrăjitori din New York în anii 1920.

Firestarter

Mai
De mai bine de un deceniu, părinții Andy (Zac Efron) & Vicky (Sydney Lemmon) sunt pe fugă, disperați să-și ascundă fiica Charlie (Ryan Kiera Armstrong) de o agenție guvernamentală obscură care vrea să exploateze darul ei fără precedent de a crea foc, prin tranformarea într-o armă de distrugere în masă. Andy a învățat-o pe Charlie cum să își domolească puterea, care este declanșată de furie sau durere. Dar, odată ce Charlie împlinește 11 ani, focul devine din ce în ce mai greu de controlat. După ce un incident dezvăluie locația familiei, un agent misterios (Michael Greyeyes) este trimis să îi vâneze și să pună mâna pe Charlie o dată pentru totdeauna. Charlie are alte planuri.

Mondocane

Mai
Într-un viitor nu prea îndepărtat, pe coasta de sud a Italiei, orașul Taranto a devenit un deșert toxic, condus de bande războinice și înconjurat de sârmă ghimpată, unde cei mai buni prieteni Pietro (poreclit Mondocane) și Cristian visează să scape de existența lor dură pentru o viață mai bună în orașul vecin New Taranto. Oportunitatea bate la ușă atunci când liderul carismatic și periculos al unei bande locale numite Furnicile, îi recrutează pe cei doi băieți și le oferă tot ceea ce și-au dorit: bani în buzunare, o familie și o figură paternă. Prietenia începe însă să se destrame, pe măsură ce Cristian dă dovadă de un talent surprinzător pentru haos și urcă rapid în ierarhie.

After Blue

Iunie
Într-un viitor îndepărtat, pe o planetă sălbatică și neîmblânzită locuită de femei, o adolescentă singuratică pe nume Roxy eliberează fără să știe o asasină mistică, periculoasă și senzuală din închisoarea ei. Roxy și mama ei, Zora (Elina Löwensohn), sunt trase la răspundere, alungate din comunitatea lor și obligate să dea de urma ucigașei numit Kate Bush. Bântuită de spiritele prietenilor ei uciși, Roxy începe o lungă călătorie care străbate teritoriile supranaturale ale acestui paradis murdar.

Jurassic World: Dominion

Iunie
Jurassic World cufundă publicul de toate vârstele într-o nouă eră de minuni și senzații tari, în care dinozaurii și oamenii trebuie să învețe să coexiste. Jurassic World se desfășoară pe un fundal global de locații diverse, cu o poveste expansivă bazată pe o știință credibilă și populată de dinozauri deosebiți, oameni eroici și răufăcători vicleni la ambele capete ale spectrului evolutiv.

Cryo

Iunie
Uneori, adevăratul coșmar este să fii treaz. Cinci oameni de știință se trezesc dintr-un somn criogenic și captivi într-o subterană. Fără să-și amintească cine sunt sau cât timp au dormit, încep să realizeze că este posibil să fi făcut parte dintr-un experiment științific care a mers prost. După o serie de evenimente ciudate, oamenii de știință descoperă că sunt vânați. Nu știu cine îi vânează sau din ce motiv, dar oamenii de știință încep să suspecteze că unul dintre ei ar putea fi criminalul.

Crimes of the Future

Iunie
Pe măsură ce specia umană se adaptează la un mediu sintetic, corpul suferă noi transformări și mutații. Împreună cu partenera sa, Caprice (Léa Seydoux), Saul Tenser (Viggo Mortensen), un artist celebru în acest viitor, prezintă public metamorfozele organelor sale în spectacole de avangardă. Timlin (Kristen Stewart), o investigatoare de la Registrul Național al Organelor, îi urmărește obsesiv mișcările, moment în care se dezvăluie un grup misterios… Misiunea lor – să folosească notorietatea lui Saul pentru a face lumină asupra următoarei faze a evoluției umane.


%d blogeri au apreciat: