După cum probabil ați observat (și unii dintre voi ați și votat) v-am invitat la un sondaj de opinie pe pagina de FB a blogului, precum și în grupul FB Tărâmuri Fantasy. Cum v-am învățat încă de la început cu transparență maximă pe BdSF și mereu am fost deschis față de voi, revin și cu rezultatele, nu le țin doar pentru mine.
Am așezat rubricile într-o formă de top, de la nota cea mai mică spre nota cea mai mare: altfel spus, crescător înspre rubricile tot „mai preferate” de voi.
Înainte de a trece la note însă, o să trag o concluzie „geografică” la care nu mă așteptam: se pare că-s ardelean! :))
Nu aveam habar, dar așa zic notele voastre: de la Cluj, Brașov, Alba și Bistrița, numai note de 10 de la un capăt la altul, deci se pare că în Transilvania (și Maramureș, și de fapt și Canada și SUA, din ce văd la vot) se nimerește cel mai bine ce face BdSF cu ce așteptări aveți voi.
Note mari (de ex. de la Bacău și Vaslui) sau medii (de ex. din Argeș și Buzău), mai vin și din exteriorul Carpaților, dar acolo-s prea împrăștiate ca să trag o concluzie unitară.
(votul a fost anonim, fără logare, dar se vede totuși județul)
La București+Ilfov, unde-s și eu „mitic” de adopție de vreo 20 de ani (dar nu definitiv), cititorii-s mai exigenți, însă în mod realist: notele lor variază credibil statistic între 5 și 10 (și la aceeași persoană, deci sunt evident sincere per rubrică – unele le plac, altele nu și asta-i tot).
În schimb, de la Timișoara a plouat cu note de 1 și 2. Le cer scuze că ne diferă gusturile atât de tare și le mulțumesc pentru abnegația cu care urmăresc un blog pe care suferă sincer când îl vizitează – totuși ei o fac, din spirit de sacrificiu și celebra lor generozitate față de restul universului (ne-began).
Am decis să las și acele note în calcul, chiar dacă strică puternic mediile celorlalți: aceasta e realitatea în roSF, o luăm ca atare (tot ce vedeți între 1 și 4 e de la Timișoara, toate 5-urile din București. Restul țării + SUA/Canada: 6-10).
OK, hai să vedem acum ordinea succesului rubricilor, după medie:
ȘTIRI – 8,44

Aici, rubrica fiind de fapt o plajă extrem de vastă de teme și subiecte foarte diferite, de la BD la cinema și de la seriale de consum la apariții de carte, mi se pare normală împrăștierea foarte mare a notelor.
Știrile încearcă să ofere câte ceva pentru fiecare; evident că frecvent, când nimeresc un cititor, ratează doi 🙂 Deci nu mă îngrijorez, iar BdSF va continua să vă țină la curent cu noutăți cât mai variate.
FICȚIUNE – 8,61

Aici recunosc: notele au fost o lecție de umilință, în sensul englez al cuvântului, când îți dai seama că priveai lucrurile din turnul de fildeș. Povestirile au fost evident alese de mine personal, după gusturile mele, și nu mi-am pus problema că nu ar fi excelente, din moment ce am așezat destul de sus borna de selecție.
Ar fi trebuit în schimb să-mi pun problema că gusturile mele coincid cu unii dintre voi și cu alții nu… Așa că, deși povestirile sunt omogene în sine ca grup (nu e aceeași situație ca la știrile extrem de variate), publicul NU este omogen în percepția valorii artistice. Probabil (și sper) că e tipul acela de situație literară cu „e bună, dar nu pe gustul meu”. Pe de altă parte însă, nu prea am cum să rezolv dilema: doar eu le obțin, nu pot fi altfel decât inerent subiectiv.

Mai e și chestiunea că „online nu se citește ficțiune”, ceea ce am tot auzit și sincer se confirmă. Pentru mine e deja a 4-a experiență – 2 reviste și 2 bloguri – din care mi-e clar că nu există public românesc de proză scurtă SFF, nici măcar gratis (suntem vreo 300 în total, pe o țară întreagă; repet, gratis și la doar un click distanță). Concluzia se conturează de la sine.
RECENZII – 9,00

Sincer, nota de aici a fost a doua lecție binevenită de umilință: eu aveam impresia că-s mai ferm în categoria de nota 10 cu felicitări :)). Mi-am dat seama că:
1. sunt cam prea „la nivel avansat” (ceea ce nu pot schimba, sunt deja prea „cititor avizat” după decenii de SF&F lecturat zilnic)
și mi-am reamintit propriile temeri că sunt
2. cam prea lungi (de fiecare dată îmi propun să fie de două pagini Word și ies de patru, deși nici nu pun tot ce aș avea de zis – măcar am început să le întrerup cu imagini ca să aveți timp să respirați)
și că
3. regula mea „recenzie nu egal rezumat” dezavantajează cititorii care nu au lecturat deja cartea (aici o să acționez prin a începe de data viitoare să pun descrierea editurii la început, pe post de rezumat).
Totuși, per total o să rămână cam la fel, fiindcă la nivel „frugal” și mediu există destule alte bloguri cu recenzii, în timp ce pe banda „extra” mai aleargă doar Liviu Szoke (cam rar, din păcate) și Marius Andrei (nu întotdeauna). Așa că aleg și eu unde am loc să mă desfășor 🙂
SEFEPEDIA – 9,07

Aici nu prea am ce să comentez: rolul sefepediilor este ca treptat să acumuleze o „bază de date” sefefistice ușor de găsit și citit.
Adică sunt cumva gândite pentru cititorii noi ai genului când googălesc, nu neapărat pentru vizualizări – și deci o să cam meargă în continuare ca și până acum, iar voi le-ați înțeles scopul utilitarist la fel de bine ca și mine.
TOPURI – 9,11

Aici nu m-a surprins deloc faptul că majoritatea voturilor s-au înghesuit direct pe 10, mult mai mult decât la restul rubricilor, distribuite ceva mai egal.
Rubrica de topuri este de departe cea mai citită (la vizualizări), like-uită și comentată – știam deja. Ceea ce mă așteptam, fiindcă și mie îmi plac: sunt ușor de citit rapid, dar și cu un conținut concret de informații ușor de reținut.
Plus competiție: Gladiators, entertain us! – iar noi, sefefiștii, suntem destul de competitivi.
În rezumat, pot doar spune că o să scriu în continuare topuri pe BdSF – cât o să am idei de subiecte; iar dacă aveți vreo cerere, o aștept 🙂
Blogul de Sefe (în general) – 9,45

Vă mulțumesc: și cei care nu ați fost complet impresionați de o rubrică sau alta tot ați fost mult mai generoși cu nota de ansamblu.
Adică fix ce vizam din start: din piese diferite, destinate unor gusturi diferite, să se asambleze un „astroport neutru” (sau un han pentru fanii fantasy) în care să ne regăsim cât mai mulți și să ofere conținut de calitate (totalul să fie mai mare decât suma părților).
Feedback-ul vostru mi-a confirmat că per total (și după un an de funcționare și experimentare) BdSF s-a așezat unde trebuie.
Mă simt onorat de nota generală și vă mulțumesc pentru răspunsuri!