Știri

Încep filmările la serialul Dune: Sisterhood

Filmările la serialul HBO Max despre Bene Gesserit încep luna viitoare, la Budapesta, iar producția va avea loc simultan cu cea a lui Villenueve, Dune: Part Two (tot la Budapesta, mai exact). Motiv din care se presupune că serialul va profita de hype-ul filmului și se va lansa imediat ulterior acestuia.

De altfel, Villeneuve, care regizează filmele, este implicat și în serial, ca producător executiv, așa că probabil vom avea partea de același stil vizual. Mai ales că se filmează ambele în aceleași locații din Ungaria și Irlanda (iar filmul și în Iordania).

Johan Renck, care a regizat anterior seriale precum Cernobîl și Breaking Bad, va conduce echipa de filmare, așa că e de așteptat o estetică destul de întunecată și sobră (ca în acele 2 seriale)… adică exact așa cum trebuie.

Indira Varma, care a jucat recent în Obi-Wan Kenobi și anterior în Game Of Thrones și Carnival Row , tocmai s-a alăturat serialului în rolul împărătesei-padișah Natalia, iar în rolurile principale știam deja că vor fi două surori Harkonnen: Valya și Tula, jucate de Emily Watson (Cernobîl) și Shirley Henderson (Harry Potter și Pocalul de foc).

Se pare că serialul va fi plasat cu 10.000 de ani înainte de evenimentele din Dune (filmul și cartea de Frank Herbert) – deci imediat după Jihadul Butlerian – și se va concentra pe surorile Harkonnen în timp ce luptă împotriva forțelor care amenință viitorul omenirii și originile ordinului Bene Gesserit.

Scenariul va fi scris de Diane Ademu-John, drept o adaptare a romanului Sisterhood Of Dune de Brian Herbert și Kevin J. Anderson (care nu e publicat încă în română – probabil va ajunge Nemira și la el cu seria celor doi autori, începută aici și aici). Cei doi autori ai romanului sunt și ei direct implicați în proiect, drept producători executivi.

Descrierea romanului e cam așa:

Au trecut optzeci și trei de ani de la distrugerea ultimelor mașini gânditoare în Bătălia Corrinului, după ce Faykan Butler și-a luat numele de Corrino și s-a impus ca primul Împărat al unui nou Imperiu. Se pregătesc mari schimbări care vor modela și transforma întreaga omenire.

Eroul de război Vorian Atreides a întors spatele politicii și planetei Salusa Secundus. Descendenții lui Abulurd Harkonnen, Griffen și Valya, au jurat răzbunare împotriva lui Vor, acuzându-l de decăderea familiei lor.

Raquella Berto-Anirul a înființat Școala Bene Gesserit pe planeta junglă Rossak, în calitate de prima Maică Reverendă. Descendenții lui Aurelius Venport și Norma Cenva au construit Venport Holdings, folosind Navigatori mutanți, saturați de Mirodenie, iar Gilbertus Albans, pupilul odiosului Erasmus, îi învață pe oameni să devină Mentați… și ascunde un secret de necrezut.

(cam urâtă coperta și mai deloc Bene Gesserit domnișoara…)

(Ordinea de citire a tuturor cărților DUNE, cu descrierile lor, o aveți aici)


În cartea originală (adică Dune de Frank Herbert), Bene Gesserit alcătuiesc o organizație secretă exclusiv de femei, care controlează și modelează în secret evenimentele politice din întregul univers. Ele sunt antrenate special pentru a avea puteri unice (în esență, psihice), care le permit să comande altora cu Vocea, să lupte incredibil de bine și să manipuleze părți din propria fiziologie.

Bene Gesserit au o ierarhie complexă, dar cele mai importante roluri sunt Surorile și Maicile Reverende. Surorile Bene Gesserit îndeplinesc sarcini în cadrul ordinului, inclusiv conceperea de copii cu anumiți tați. Maicile, lidere ale organizației, primesc aceeași pregătire, dar au acces la o versiune specială super-puternică a Melanjului, care le conferă puteri suplimentare.

Scopul principal al grupului este de a salva omenirea de ea însăși, împingând-o spre o nouă eră de măreție. Pentru a face acest lucru, Bene Gesserit au o varietate de planuri și scheme pe termen lung, unele cu intenția explicită de a ajuta, iar altele concepute pur și simplu pentru a obține mai multă putere și influență. Cea mai importantă schemă Bene Gesserit, cel puțin pentru intriga din Dune, este Missionaria Protectiva, un vechi complot pentru a răspândi semințele religiei și ale mitologiei în cât mai multe civilizații primitive posibil. Mai exact, pentru a răspândi elementele de construcție culturală care duc la societăți cu matriarhat, precum Gesserit înșeși, și credința că într-o zi va apărea o figură mesianică salvatoare.

Gesserit încearcă să creeze propria lor figură mesianică, Kwisatz Haderach. Acest Mesia împărtășește multe dintre puterile Gesserit, inclusiv capacitatea de a privi în viitor și în trecut. Dar, în timp ce Gesserit pot vedea doar în amintirile liniei lor feminine, Kwisatz Haderach va vedea și linia masculină. Pentru a crea Kwisatz Haderach-ul ideal, Bene Gesserit au început un program de reproducere selectivă care a început cu peste 10.000 de ani înainte de povestea din Dune


Când se lansează serialul? Nu s-a anunțat, dar filmul (Dune II) are premiera pe 23 noiembrie 2023, deci foarte probabil serialul în decembrie (anul viitor).


surse: radiotimes, dunenewsnet, collider, vulture, deadline

%d blogeri au apreciat: