Știri

Finaliștii și câștigătoarea premiului Ursula K. Le Guin

Vă anunțam anul trecut (aici) că din 2022 apare un nou premiu fantasy și SF, în onoarea excelentei scriitoare care a marcat ambele genuri, Ursula K. Le Guin (mai multe despre ea aici).

Premiul (în valoare de 25.000 de dolari) se acordă unui singur scriitor individual, pentru o singură operă de ficțiune, o singură dată în viață, cu scopul de a încuraja „realiștii unei realități mai cuprinzătoare, care își pot imagina motive reale de speranță și pot vedea alternative la modul în care trăim acum”.

Jurații vor căuta un scriitor (indiferent dacă SF sau fantasy) a cărui operă implică serios ideile la care Ursula K. Le Guin le-a reflectat cel mai des în propria sa operă:

  • semnificația speranței, a echității și a libertății;
  • povești care gravitează în jurul non-violenței și soluțiilor alternative la conflict;
  • o viziune holistică asupra locului pe care îl ocupă omenirea în natură.

Câștigătorul este anuțat în fiecare an pe 21 octombrie (ziua Ursulei), iar anul acesta din juriu fac parte: Becky Chambers, Molly Gloss, Adrienne Maree Brown, David Mitchell și Luis Alberto Urrea. Nominalizările vi le-am prezentat aici.

Premiul tocmai a fost anunțat, iar câștigătoarea pentru 2022 este jurnalista keniană Khadija Abdalla Bajaber, pentru romanul fantasy (realism magic mai exact) The House of Rust. Cartea a fost descrisă drept „un roman bogat și captivant, scris cu multă imaginație și cu un ochi ascuțit pentru detalii neobișnuite; o experiență imersivă în mitologia keniană, cu multe creaturi suprarealiste și elemente de basm plasate în Mombasa.”

Khadija Abdalla Bajaber este o poetă și romancieră născută în Mombasa și licențiată în jurnalism. Keniană de origine Hadrami, Bajaber scrie despre istoria prost documentată a diasporei Hadrami. A câștigat deja și premiul Africa (Africa Prize) oferit de Graywolf Press pentru autorii din acest continent. Manuscrisul tinerei Bajaber (adică viitorul The House of Rust) a fost ales acolo din aproape 200 de lucrări, cu motivația că „Khadija Abdalla Bajaber a infuzat o nouă viață în străvechea legendă a aventurii pe mările îndepărtate – cu acest debut de roman eroic, ea a pătruns adânc în acel tărâm mitic explorat de toți, de la Homer la Hemingway.”

„Dragostea, măiestria și omenia cu care Ursula K. Le Guin a abordat necunoscutul și straniul o fac una dintre cele mai îndrăgite povestitoare de către cititori și scriitori deopotrivă”, a spus câștigătoarea în discursul de mulțumire de la premiul Le Guin.

The House of Rust este un roman despre o fată Hadrami din Mombasa.

Când tatăl ei pescar dispare, Aisha pleacă pe mare cu o barcă magică făcută dintr-un schelet, pentru a-l salva. Ea este ghidată de pisica vorbitoare a unui cărturar (și, în scurt timp, corbi, capre și alte animale își spun și ele cuvântul).

În această călătorie, Aisha întâlnește trei monștri marini terifianți. După ce supraviețuiește unei confruntări finale cu Baba wa Papa, tatăl tuturor rechinilor, ea își salvează propriul tată și speră că viața va reveni la normal. Dar acasă lucrurile devin din ce în ce mai ciudate…


Juriul a desemnat, de asemenea, și ceilalți doi finaliști (mai exact finaliste) pentru premiu: How High We Go in the Dark, de Sequoia Nagamatsu, și The Past is Red, de Catherynne M. Valente.

How High We Go in the Dark de Sequoia Nagamatsu

Începând cu anul 2030, un arheolog îndurerat sosește la Cercul Arctic pentru a continua munca fiicei sale recent decedate la craterul Batagaika, unde cercetătorii studiază secrete îngropate de mult timp și dezvăluite acum în permafrostul care se topește, inclusiv rămășițele perfect conservate ale unei fete care pare să fi murit din cauza unui virus antic.

Odată dezlănțuită, Ciuma Arctică va remodela viața pe Pământ pentru generațiile următoare, traversând rapid globul, forțând omenirea să conceapă o multitudine de modalități emoționante și inventive de a îmbrățișa posibilitatea în fața tragediei. Într-un parc tematic destinat copiilor bolnavi în fază terminală, un angajat cinic se îndrăgostește de o mamă care încearcă cu disperare să se agațe de fiul ei infectat. Un om de știință cu inima frântă, aflat în căutarea unui leac, găsește o a doua șansă la paternitate atunci când unul dintre subiecții săi de test – un porc – dezvoltă capacitatea de a vorbi. O pictoriță văduvă și nepoata ei adolescentă pornesc într-o căutare cosmică pentru a localiza o nouă planetă natală.

The Past is Red de Catherynne M. Valente (Tordotcom Publishing)

Viitorul este albastru. Albastru nesfârșit… cu excepția câtorva locuri mici care plutesc în lumea înecată și fierbinte lăsată în urmă de mașinile care consumă combustibili fosili de mult timp. Unul dintre aceste petece este un loc magic numit Garbagetown.

Tetley Abednego este cea mai iubită fată din Garbagetown, dar este singura care știe acest lucru. Ea este singura care știe o mulțime de lucruri: că Garbagetown este cel mai minunat loc din lume, că este plin de speranță, că poți iubi pe cineva și 66% îl poți urî în același timp.

Dar Pământul este un dezastru teribil, speranța este un lucru fragil și mulți oameni sunt foarte supărați pe ea. Apoi Tetley descoperă un nou prieten, un secret teribil și mai multe lucruri în lumea ei decât s-a așteptat vreodată. 


surse: newscentral.africa, Locus, tor.com, wikipedia

%d blogeri au apreciat: