Top 10 preferatele mele din cărțile F&SF citite în 2022

Vă povesteam vizual în articolul de aici cam ce cărți fantasy și SF am citit eu anul acesta – și se remarcă acolo ploaia de note 1, 2 și 3 (din 5). Cum această rigoare se datora mai degrabă pretențiilor mele foarte mofturoase (eu am citit deja mii de cărți, sunt greu de convins), cred că am lăsat o impresie oarecum falsă per total.

De fapt, majoritatea cărților citite acolo (cele de la 2 în sus) sunt cel puțin bune – nu le citesc la întâmplare, ci și acestea după un proces de explorare și documentare (ce-i drept, fără să le înaintez spre aprobare celor nemulțumiți de alegerile mele, în timpul meu liber. Lor le cer scuze în avans).

Așa că, pentru a mai reda nițel „luciul” cohortei per ansamblu, am zis că ar trebui să revin și să le „bag în față” pe premiante. Sau, altfel spus, recomandările.

Este, evident, vorba doar de gusturile mele – și nu mă refer la cărți apărute în 2022, ci la cele citite de mine în 2022.


– la cele citite în română, titlurile și descrierile-s în română; unde le-am găsit, descrierile sunt preluate de pe situl editurii –

– la cele citite în engleză, sunt direct în engleză, fiindcă oricum doar așa sunt disponibile

– la cele în engleză, deci autori necunoscuți românilor, am indicat și cui sunt recomandate

topul pe 2021 îl puteți citi aici


10. Timpul dezarticulat de Philip K. Dick – SF distopic

(în română la ed. Nemira, aici)

Cunoscutul roman al lui Philip K. Dick pune in lumina abisul dintre reprezentarea noastra asupra universului si universul in sine.

Este anul 1998, dar Ragle Gumm se crede in 1959. Are impresia ca a luptat in al Doilea Razboi Mondial si ca traieste linistit intr-o comunitate mica. insa, dupa ce trece prin halucinatii tulburatoare, incepe sa banuiasca altceva.

Suspiciunile declanseaza o aventura la sfarsitul careia va descoperi ca el insusi este centrul unei lumi dezarticulate.

(mama lor de diacritice, Nemira!!!)

CE ESTE: Time Out of Joint este un roman distopic al scriitorului american Philip K. Dick, publicat pentru prima dată sub formă de roman în Statele Unite în 1959. O versiune prescurtată a fost, de asemenea, publicată în foileton în revista britanică de science-fiction New Worlds Science Fiction, în mai multe episoade, din decembrie 1959 până în februarie 1960.

Romanul prezintă multe dintre temele lui Dick, cu preocupările sale legate de natura realității și de oamenii obișnuiți care duc o viață obișnuită, dar în care lumea se destramă în jurul lor.

Titlul este o trimitere la piesa Hamlet a lui Shakespeare. Replica este rostită de Hamlet după ce a fost vizitat de fantoma tatălui său și a aflat că unchiul său Claudius i-a ucis tatăl; pe scurt, un eveniment supranatural șocant care modifică fundamental modul în care Hamlet percepe universul („Timpul s-a strâmbat; O, ce blestem/Că m-am născut vreodată eu însumi să-l îndrept!”).

Ragle Gumm trăiește în anul 1959 într-un oraș american liniștit. Profesia sa neobișnuită constă în câștigarea în mod repetat a premiului în bani la un concurs național de ziare numit „Unde va fi următorul omuleț verde?”. Anul 1959 al lui Gumm are câteva diferențe față de al nostru: mașina Tucker este în producție, radiourile AM/FM sunt rare sau inexistente, iar Marilyn Monroe este o necunoscută. La începutul romanului, lui Gumm încep să i se întâmple lucruri ciudate. Un stand de băuturi răcoritoare dispare, fiind înlocuit de o mică bucată de hârtie pe care sunt tipărite cu litere de tipar cuvintele „SOFT-DRINK STAND”.

Apar mici fragmente intrigante din 1959: un articol de revistă despre Marilyn Monroe, o carte de telefon în care sunt listate centralele telefonice nefuncționale și aparate de radio ascunse în casa altcuiva. Persoane fără nicio legătură aparentă cu Gumm, inclusiv piloți militari care folosesc transmițătoare de avion, se referă la el pe nume.


9. Theft of Swords de Michael Sullivan – high fantasy

Royce Melborn, a skilled thief, and his mercenary partner, Hadrian Blackwater, make a profitable living carrying out dangerous assignments for conspiring nobles-until they are hired to pilfer a famed sword.

What appears to be just a simple job finds them framed for the murder of the king and trapped in a conspiracy that uncovers a plot far greater than the mere overthrow of a tiny kingdom.

Can a self-serving thief and an idealistic swordsman survive long enough to unravel the first part of an ancient mystery that has toppled kings and destroyed empires?

And so begins the first tale of treachery and adventure, sword fighting and magic, myth and legend.

CE ESTE: Revelațiile Riyria este o serie de șase romane high fantasy (publicate în cele din urmă în trei volume) scrise de Michael J. Sullivan și publicate de Orbit Books în 2011 și 2012. Seria este formată din trei titluri, Theft Of Swords, Rise Of Empire și Heir Of Novron

După un raid de succes, Royce și Hadrian (cunoscuți împreună sub numele de Riyria) sunt abordați de un bărbat care le oferă mult aur pentru a fura o sabie deținută de contele Pickering, din palatul regal din Medford, capitala regatului Melengar. În timp ce caută sabia, ei descoperă cadavrul regelui și sunt acuzați de uciderea acestuia.

Arista, Prințesa de Melengar, îi salvează de la execuție. La schimb, ei simulează că îl răpesc pe fratele ei, Alric, despre care prințesa crede că va fi și el ucis. Urmând instrucțiunile Aristei, Riyria și Alric se îndreaptă spre închisoarea în care este încarcerat infamul vrăjitor Esrahaddon. Pe drum, dau peste o mănăstire incendiată, al cărei unic supraviețuitor, Myron călugărul, se alătură și el grupului.

CUI O RECOMAND: fanilor de Witcher și thief fantasy.


8. The Blood-tainted Winter de T.L. Greylock – epic fantasy (dark)

Raef Skallagrim wants to take the sea road. His ship is fast and sleek, his crew skilled and eager, and they will seek out new lands and win fame in the eyes of the gods. But Raef’s father refuses to allow the journey and when a stranger brings word that the king is dead and a gathering has been called to choose a successor, Raef must set aside his dream for his duty to his ancestral lands and his father.

When factions split at the gathering to choose a successor, Raef finds himself mired in bloodshed and treachery. Forced to make an uneasy alliance with a man he does not trust, Raef must navigate the tides of a war among three kings while seeking revenge for cold-blooded murder.

But winter has come early to Midgard, and even the gods will feel the cold.

CE ESTE: Aici nu am găsit vreo descriere nici măcar în engleză (pe Wikipedia nici autoarea nu are pagină), așa că vi-l descriu eu: nu are nicio legătură cu ce scrie mai sus 🙂 Și care pare YA. De fapt e ceva gen GoT cu vikingi, în sensul că moare regele (nu tocmai kosher) și restul, după antipatii de clan, se fac praf în mai multe facțiuni care luptă într-un război civil în 3 de tip „toți contra tuturor”, în care se mai bagă și zeii nordici, cu propriile lor interese.

Raef este foarte similar cu Uthred din Last Kingdom de Bernard Cornwell (o serie de ficțiune istorică foarte recomandabilă fanilor de fantasy), și în sensul că e impulsiv și se bagă singur mereu în căc… aăăă, belele, dar mai ales că tot schimbă, forțat, taberele, fiind cumva cu câte un picior în cel puțin două (niciuna nefiind „băieți buni”).

CUI O RECOMAND: fanilor de Vikings, Valhalla și Last Kingdom.


7. The Winter Road de Adrian Selby – grimdark fantasy

The greatest empire of them all began with a road.

The Circle – a thousand miles of perilous forests and warring clans. No one has ever tamed such treacherous territory before, but ex-soldier Teyr Amondsen, veteran of a hundred battles, is determined to try.

With a merchant caravan protected by a crew of skilled mercenaries, Amondsen embarks on a dangerous mission to forge a road across the untamed wilderness that was once her home. But a warlord rises in the wilds of the Circle, uniting its clans and terrorising its people. Teyr’s battles may not be over yet . . .

All roads lead back to war.

CE ESTE: Drumul iernii începe cu o dublă linie temporală: una în prezent și una în trecut, plasată cu un an mai devreme. Ambele sunt povestite la persoana întâi, din punctul de vedere al Teyrei. În prezent, Teyr este frântă, rănită și singură, încercând să supraviețuiască în mijlocul dezolării neiertătoare a iernii din Cerc în singurul mod pe care îl știe: luptând. Versiunea trecută a Teyrei stă în fața căpeteniei Cetății Hillfast cu planul unui drum, susținut de ambiție pură, pregătire și logică. Deși mulți se îndoiesc de ea, Teyr este convinsă că nu va da greș. (descriere din Grimdark Magazine)

Povestea se desfășoară în principal pe fundalul unui codru sălbatic, poreclit Cercul, care se întinde pe o mie de mile. Ea se concentrează pe războaiele irepresibile dintre clanuri, care au loc de-a lungul acestei sălbăticii, pe care o femeie vrea să le depășească. Teyr Amondsen, o fostă mercenară, are misiunea de a conduce un detașament pestriț de mercenari într-o caravană de negustori care traversează aceste păduri dense. Ea vrea să construiască drumuri și alte avanposturi, ceea ce va ajuta la unirea localnicilor și la crearea unui ținut mai prosper. (descriere de pe fantasybookreview)

Părerea mea: se simte de parcă Abercrombrie ar fi decis brusc să devină la fel de sadic precum GRRM cu personajele lui (și să iasă din zona de comercial din care nu iese de fapt). Cam asta i-ar ieși.

CUI O RECOMAND: fanilor de Abercrombie (dar e mult mai dură decât scrie el).


6. Cele o sută de mii de regate de N.K. Jemisin – high fantasy

(în română la ed. Paladin, aici)

Yeine, tânăra conducătoare a unui sat din Nordul Îndepărtat, este chemată în capitala Celor O Sută de Mii de Regate de către bunicul său, Dekarta Arameri, stăpânul atotputernic al lumii.

Spre marea ei surpriză se vede desemnată, alături de cei doi veri ai ei, printre cei trei posibili moștenitori ai lui Dekarta. Dar căile puterii sunt greu de străbătut, iar când zeii căzuți din vechime se amestecă în treburile muritorilor, secrete sângeroase încep să iasă la suprafață.

Yeine se vede prinsă într-un jos periculos al iubirii și puterii, în care soarta lumii depinde de deciziile ei. Va reuși Nahadoth, zeul întunericului, acum transformat în sclav, să-i ofere lui Yeine dragostea și ajutorul de care are nevoie?

CE ESTE: Cele o sută de mii de regate (The Hundred Thousand Kingdoms) este un roman fantasy din 2010 al scriitoarei americane N. K. Jemisin, prima carte a Trilogiei Moștenirii (The Inheritance Trilogy). Romanul de debut al lui Jemisin, a fost publicat de Orbit Books în 2010. A câștigat Premiul Locus 2011 pentru cel mai bun prim roman și a fost nominalizat la premiile World Fantasy, Hugo și Nebula, printre altele.

Yeine Darr, în doliu după uciderea mamei sale, este chemată în magnificul oraș plutitor Văzduh de către bunicul său Dekarta, conducătorul lumii și capul familiei Arameri. Întrucât Yeine este și ea Arameri (deși înstrăinată din cauza circumstanțelor nașterii sale), el o numește moștenitoarea sa, dar a atribuit deja acest rol atât nepoatei, cât și nepotului său, ceea ce duce la o spinoasă luptă pentru putere în trei direcții.

Yeine trebuie să stăpânească rapid complexitățile crudei societăți Arameri pentru a avea vreo speranță de a câștiga. De asemenea, este atrasă în intrigile zeilor, dintre care patru locuiesc în Văzduh ca arme puternice și înrobite ale Arameri. Cu doar câteva zile până la ceremonia de succesiune a Arameri, Yeine se luptă să rezolve uciderea mamei sale, supraviețuind în același timp manevrelor rudelor sale și ale zeilor.

recenzie aici


5. Valurile liniștesc vântul de frații Strugațki – SF de prim-contact

(în română la ed. Nemira, aici)

CÂNDVA, ÎN VIITORUL ÎNDEPĂRTAT…

Umanitatea trece printr-o epocă de aur până când Pământul e potopit de un val de fenomene neașteptate. Primele sunt fobiile în masă. Apoi, urmează creaturile. Și, în final, marea transformare a oamenilor obișnuiți în genii.

CINE ȘI CU CE SCOP MANIPULEAZĂ, OARE, UMANITATEA?

Asta trebuie să investigheze Toivo Glumov și Maxim Kammerer, membri ai secției pentru înțelegerea Evenimentelor Excepționale din cadrul Comisiei de Control (COMCON-2).

Intrigi, știință, politică și eterna întrebare: cine este, de fapt, dușmanul nevăzut al umanității?

CE ESTE: Rătăcitorii prin timp (cunoscut și sub numele de Valurile liniștesc vântul; în original Волны гасят ветер) este un roman science-fiction din 1985 al scriitorilor sovietici Boris și Arkadi Strugațki, plasat în universul Rătăcitorilor (Мир Полудня – „Lumea de la amiază”). Cartea este narată de Maxim Kammerer și spune povestea Marii Revelații. Personajele principale sunt Maxim Kammerer și Toivo Glumov, ambii lucrând pentru o organizație care investighează „evenimente inexplicabile”. Investigarea unei serii de evenimente îi face să creadă că sunt martorii unei noi acțiuni a Rătăcitorilor.

Victoria comunismului și avansul progresului tehnologic de pe Pământ au dus la o supraabundență de resurse și au eliminat nevoia pentru majoritatea tipurilor de muncă manuală. Omenirea este capabilă să călătorească aproape instantaneu pe plan interstelar. Organizarea socială a Pământului este probabil comunistă și poate fi descrisă ca o meritocrație anarhistă avansată din punct de vedere tehnologic. Nu există o structură statală, nu există coerciție instituționalizată (nota mea: ha-ha, pe dracu’, sunt super urmăriți de mai multe Securități!), însă funcționarea societății este salvgardată prin creșterea tuturor ca indivizi responsabili, sub îndrumarea unui set de Înalte Consilii acceptate de toată lumea în fiecare domeniu de activitate în parte. Principalul organism de conducere este Consiliul Mondial, compus din cei mai străluciți oameni de știință, istorici, medici și profesori.

Una dintre ocupațiile controversate este cea a Progresorilor – agenți implantați în civilizații umanoide mai puțin avansate pentru a le accelera dezvoltarea sau pentru a le rezolva problemele. Metodele progresorilor variază de la salvarea oamenilor de știință și artiștilor locali până la răsturnarea guvernelor locale.

Universul este populat de mai multe rase inteligente. Unele dintre ele sunt umanoide, în timp ce altele sunt atât de extraterestre încât omenirea nu și-a dat seama că sunt inteligente timp de zeci de ani. Mai multe rase întrețin relații diplomatice cu societatea terestră. Multe planete sunt locuite de rase identice cu oamenii, cu excepția unor diferențe genetice minore.

Rătăcitorii sunt cea mai misterioasă rasă din univers. Avansați din punct de vedere tehnologic și extrem de secretoși, sunt suspectați că manipulează ființele inteligente în scopuri proprii. Deși aceste scopuri rămân neclare, se sugerează că și ei încearcă să „progreseze” diverse ființe, inclusiv rasa umană.

recenzie aici


4. Priest of Bones de Peter McLean – grimdark fantasy cu mafioți

The war is over, and army priest Tomas Piety heads home with Sergeant Bloody Anne at his side. But things have changed while he was away: his crime empire has been stolen and the people of Ellinburg–his people–have run out of food and hope and places to hide.

Tomas sets out to reclaim what was his with help from Anne, his brother, Jochan, and his new gang: the Pious Men. But when he finds himself dragged into a web of political intrigue once again, everything gets more complicated.

As the Pious Men fight shadowy foreign infiltrators in the back-street taverns, brothels, and gambling dens of Tomas’s old life, it becomes clear:
The war is only just beginning.

CE ESTE: Dezamăgiți de serviciul lor în slujba Coroanei într-un război brutal, marcat de asedii, foamete și violență de neimaginat, un grup de foști soldați dezrădăcinați aleg să îl urmeze acasă pe preotul și confesorul lor de pe câmpul de luptă, Tomas Piety, când se întorc de pe câmpurile de luptă. Dar întoarcerea lui Piety în Ellinburg nu-i va oferi o primire de erou. Ca fost șef mafiot din oraș, afacerile și rețelele sale interlope au fost uzurpate și revendicate de străini în absența lui. Întoarcerea sa acasă, având în spate acoliți periculoși, pregătește terenul pentru un conflict cu totul nou și la fel de mortal.

În timp ce își face planuri pentru a recăpăta controlul asupra întreprinderilor sale criminale, Tomas trebuie, de asemenea, să își adune foștii săi frați de arme într-un nou tip de forță de luptă, transformând soldații în Pioși, care îl vor ajuta să își recapete conducerea ilicită a Ellinburgului. Și deși soldații s-au distanțat și au scăpat de mașinațiunile Coroanei atunci când au părăsit câmpul de luptă, Coroana nu a terminat cu Tomas și oamenii săi.

Între bătălii crâncene pe străzi și raiduri sângeroase pentru a recupera teritoriul Pios, Coroana își introduce propriul agent mortal pentru a complica din umbră manevrele politice ale lui Tomas.Încrederea în rândul echipei sale de veterani traumatizați de lupte se subțiază, iar Tomas se află pe muchie de cuțit în timp ce le testează loialitatea, iar autoritatea sa este amenințată de rivalitatea dintre fratele său exploziv de violent și secundul la fel de mortal al lui Tomas, sergentul Bloody Anne. Ca o armă care se poate întoarce în mâna lui, Pioșii sunt cu toții ucigași, unul dintre ei având puteri magice emergente, periculoase pentru prieteni și dușmani deopotrivă.

Violentă și viscerală, acțiunea încărcată de înjurături se desfășoară prin case de mahala, depozite și taverne, pe măsură ce miza și numărul cadavrelor cresc.

CUI O RECOMAND: fanilor de Peaky Blinders, Boardwalk Empire și filme cu mafioți în general.


3. Lumii îi spuneau pădure de Ursula K. Le Guin – SF antropologic

(în română la ed. Nemira, aici)

Planeta Athshe era un paradis ai cărui locuitori erau binecuvântați cu o înțelegere mistică a vieții. Însă existența pașnicilor athsheeni se schimbă pentru totdeauna când lumea lor este invadată de yeomenii cei însetați de sânge, căci sunt reduși la statutul unor sclavi aflați la cheremul unor stăpâni nemilostivi. Iar disperarea îi împinge să se revolte.

Numai că violența ajunge să amenințe înseși principiile de bază ale societății lor, pervertindu-le credințele și modul de viață. Și, de îndată ce comit prima crimă, își dau seama că au pornit pe un drum fără întoarcere.

CE ESTE: The Word for World Is Forest (Lumii îi spuneau pădure) este o nuvelă științifico-fantastică a scriitoarei americane Ursula K. Le Guin, publicată pentru prima dată în Statele Unite în 1972 ca parte a antologiei Again, Dangerous Visions (Din nou, viziuni periculoase), și publicată ca o carte separată în 1976. Face parte din Ciclul Hainish al lui Le Guin.

Povestea se concentrează pe o colonie militară de exploatare forestieră înființată pe planeta fictivă Athshe de către oameni de pe Pământ (denumită „Terra”). Coloniștii i-au înrobit pe nativii Athsheeni, complet neagresivi, și îi tratează foarte aspru. În cele din urmă, unul dintre băștinași, a cărui soție a fost violată și ucisă de un căpitan militar terran, conduce o revoltă împotriva terranilor și reușește să îi determine să părăsească planeta. Cu toate acestea, în acest proces, propria lor cultură pașnică face pentru prima dată cunoștință cu violența în masă.

Cea mai mare parte a suprafeței planetei Athshe, cunoscută de colonizatorii umani sub numele de „Noua Tahiti”, este ocupată de ocean; suprafețele terestre sunt concentrate într-o singură jumătate a emisferei nordice și, înainte de sosirea coloniștilor terranieni, este acoperită în întregime de păduri. Terranii sunt interesați să folosească această pădure ca sursă de lemn, deoarece lemnul a devenit o marfă extrem de rară pe Pământ. Plantele și animalele din Athshe sunt asemănătoare cu cele de pe Pământ, fiind plasate acolo de către poporul Hainish în primul lor val de colonizare care a populat și Pământul. De asemenea, un vizitator cetian afirmă categoric că oamenii nativi „provin din aceeași tulpină originară, Hainish”.

Athsheenii sunt mici din punct de vedere fizic, având doar un metru înălțime, și sunt acoperiți cu o blană fină verzuie. Sunt un popor foarte inofensiv; la un moment dat, unul dintre terrani observă că „violul, agresiunea violentă și crima practic nu există printre ei”. Ei au adoptat o serie de comportamente pentru a evita violența, printre care poziții de salut de agresivitate și cântece competitive. Spre deosebire de terrani, athsheenii urmează un model de somn policiclic, iar ritmurile lor circadiene îi fac să fie cel mai activi în zori și la apus; astfel, ei se adaptează cu greu la ziua de lucru de 8 ore a terranilor. Athsheenii sunt capabili să intre în starea de vis conștient, iar visele lor îi vindecă și le ghidează comportamentul. Acei indivizi adepți ai interpretării viselor sunt văzuți ca zei printre athsheeni.

Romanul are accente puternic anticoloniale și antimilitariste, motivate în parte de reacția negativă a lui Le Guin față de Războiul din Vietnam. De asemenea, romanul explorează teme legate de sensibilitatea față de mediu și de legăturile dintre limbă și cultură.

recenzie aici


2. Dawn de Octavia Butler – SF de prim contact

Lilith Iyapo has just lost her husband and son when atomic fire consumes Earth—the last stage of the planet’s final war. Hundreds of years later Lilith awakes, deep in the hold of a massive alien spacecraft piloted by the Oankali—who arrived just in time to save humanity from extinction.

They have kept Lilith and other survivors asleep for centuries, as they learned whatever they could about Earth. Now it is time for Lilith to lead them back to her home world, but life among the Oankali on the newly resettled planet will be nothing like it was before.

The Oankali survive by genetically merging with primitive civilizations—whether their new hosts like it or not. For the first time since the nuclear holocaust, Earth will be inhabited. Grass will grow, animals will run, and people will learn to survive the planet’s untamed wilderness. But their children will not be human.

Not exactly.

CE ESTE: Lilith’s Brood este o colecție de trei volume scrise de Octavia E. Butler: Dawn, Adulthood Rites și Imago. De-a lungul trilogiei Xenogenesis sunt explorate teme legate de sexualitate, gen, rasă și specie.

Extratereștrii Oankali cred că specia umană are o „Contradicție” inevitabil (auto)distructivă între inteligența lor ridicată și natura lor ierarhică. Potrivit Oankali, aceasta este cauza războiului care aproape a pus capăt rasei umane și acesta este motivul pentru care nu pot lăsa oamenii în pace (ar fi periculoși pentru restul civilizațiilor).  

Primul roman din trilogie, Dawn, începe cu Lilith Iyapo, o femeie umană de culoare, singură în ceea ce pare a fi o celulă de închisoare. Ea are amintiri în care acest lucru s-a mai întâmplat înainte, cu o voce enigmatică care îi pune întrebări ciudate. Nu are nicio idee despre cine este vorba sau ce vor. Își amintește de un război nuclear și de un accident de circulație anterior, în care soțul și copilul ei au fost uciși.

Adevărul iese la iveală pe etape. Sunt puse aceleași întrebări. Este vizitată de ființe umanoide a căror înfățișare o îngrozește, chiar dacă acestea se comportă cu blândețe. Află că războiul nuclear a lăsat Pământul nelocuibil. Oamenii sunt aproape dispăruți. Cei câțiva supraviețuitori au fost extrași de pe Pământul muribund de către o rasă extraterestră, Oankali. Lilith s-a trezit la 250 de ani după război pe o navă Oankali ce trăiește.

La început, simte repulsie față de stranietatea răpitorilor săi. Oankalii au tentacule senzoriale pe tot corpul lor, inclusiv în locul organelor senzoriale umane, cu ajutorul cărora percep lumea altfel decât oamenii. Și mai ciudat, Oankalii au trei sexe: masculin, feminin și Ooloi (nota mea: un fel de trans). Oankalii au capacitatea de a percepe biochimia genetică, iar Ooloi manipulează materialul genetic pentru a modifica alte ființe și a construi urmași din materialul genetic al partenerilor.

(aceasta a fost descrierea la Dawn; cartea a doua, Adulthood Rites este despre primul metis uman-Oankali, din perspectiva lui, respins de ambele societăți pe motive de impuritate rasială; a treia, Imago, despre primul ooloi uman, respins de ambele societăți pe motive sexuale – pentru noi prea trans, pentru ei prea uman; tot din perspectiva lui; cei doi sunt frați, ambii fii ai Lilithei.)

CUI O RECOMAND: fanilor de Jemisin.

recenzie aici


1. Wyrm de Orson Scott Card – science-fantasy

(în română la ed. Nemira, aici)

Sfera este de origine extraterestră, dar a fost controlată de om de milenii. O legendă la fel de veche ca și stelele guvernează această lume construită; Când cel de-al șaptelea urmaș al celui de-al șaptelea urmaș al celui de-al șaptelea Heptarh uman va fi încoronat, el va fi Kristos și va aduce mântuirea eternă… sau distrugerea cosmosului.

Patience este singura fiică a Heptarhului de drept, dar ea, ca și tatăl său înaintea ei, îl slujește pe uzurpatorul care i-a distrus familia. Pentru că a învățat onoarea adevăratului conducător.

Datoria față de propria rasă este mai importantă decât datoria față de propria persoană. Dar vremea prudenței a trecut, iar ceva ce a dormit de veacuri s-a trezit. Iar Patience trebuie să călătorească spre sufletul acestei planete pentru a-și înfrunta destinul… și pe cel al lumii sale.

(descriere tradusă de pe Goodreads, fiindcă Nemira nu mai are descriere la carte, doar citate)

CE ESTE: Wyrms (1987) este un roman științifico-fantastic al scriitorului american Orson Scott Card. Povestea examinează contradicțiile dintre dorința, rațiunea și voința umană, o versiune a „sufletului tripartit” prezentat de Platon în Republica.

Wyrm se petrece pe Imakulata, o planetă din viitorul îndepărtat care a fost colonizată de oameni cu mii de ani înainte de începutul cărții. Minereul pentru producerea de metale dure este extrem de rar pe Imakulata, majoritatea zăcămintelor fiind distruse de către Căpitanul navei stelare – primul om care a pus piciorul pe noua lume – în timp ce nava sa se afla încă pe orbită.

Principala protagonistă a poveștii este Patience, o fată de cincisprezece ani, singura fiică a regelui de drept (Heptarhul). Tatăl ei, Peace, trăiește de bunăvoie ca sclav al regelui uzurpator Oruc, servindu-l ca diplomat și asasin credincios. În ciuda convingerii sale sincere că Regele Oruc este „cel mai bun Heptarh la care lumea ar putea spera în acest moment”, Peace se asigură că Patience învață abilitățile de care va avea nevoie ca viitor Heptarh prin lecțiile severe ale tutorelui ei, Angel. De la o vârstă fragedă, Patience vorbește fluent zeci de limbi, este instruită în protocoale diplomatice și tehnici de asasinat și este învățată să fie vigilentă și precaută în orice moment.

La treisprezece ani, Patience află despre o profeție străveche conform căreia este predestinată să-l nască pe Kristos, care va aduce lumii fie mântuirea eternă, fie distrugerea eternă. O întreagă religie a fost construită în jurul legendei Căpitanului de navă stelară și a urmașilor săi direcți. Mii de oameni, numiți Vigilanți, sunt gata să o ajute pe Patience să recupereze Heptarhia și să îndeplinească profeția din centrul religiei lor.

(nota mea: mare păcat că nu a făcut-o măcar trilogie, este extrem de complexă și fascinantă ca lume)


Imaginea reprezentativă de Simona @ Pixabay  

Descrierile sunt preluate fie de pe siturile editurilor, fie traduse de pe Goodreads; „Ce este”-urile sunt traduse de pe Wikipedia (dacă nu se precizează expres altă sursă).


Posted

in

by

Tags:

%d blogeri au apreciat: