Știri

Nominalizările pentru premiul Philip K. Dick 2023

Premiul Philip K. Dick este acordat anual pentru „science-fiction de excepție, original, publicat pe suport de hârtie în Statele Unite în anul calendaristic precedent”, sponsorizat de Philadelphia Science Fiction Society și de Philip K. Dick Trust.

Câștigătorul de anul acesta va fi anunțat pe 7 aprilie, dinre următorii finaliști:


Arboreality de Rebecca Campbell (Stelliform Press)

Un profesor aflat în izolare pandemică salvează cărți din Biblioteca McPherson, inundată și prăbușită.

Un bărbat plantează răscoage pe versantul dealului din suburbia sa depopulată din Vancouver Island.

Un lutier aspirant braconează ultimul molid vechi din Sitka pentru a face o vioară pentru un copil minune.

Viziunea surprinzătoare a lui Campbell trasează efectele de ecou ale unor acte mărunte și momente personale prin această poveste multigenerațională și interconectată despre cum o comunitate de pe Coasta de Vest supraviețuiește ravagiilor schimbărilor climatice.

O extindere în nuvelă a povestirii An Important Failure, câștigătoare a Premiului Sturgeon.


Widowland de C. J. Carey (Sourcebooks Landmark)

LONDRA, 1953. Au trecut treisprezece ani de când Anglia s-a predat naziștilor și a format o Marea Alianță cu Germania. A fost forțată să adopte multe dintre ideologiile opresive ale acestora, una dintre ele fiind clasificarea strictă a femeilor în grupuri ierarhice bazate pe valoarea percepută pe care o aduceau societății.

Rose Ransom, membră a clasei privilegiate Geli, își amintește viața de dinaintea războiului, dar știe că nu trebuie să lase să se vadă acest lucru. Lucrează pentru Ministerul Culturii, rescriind clasicii literaturii engleze pentru a se asigura că nu scapă gânduri subversive care să le dea idei femeilor.

Focare de insurgență apar în toată țara, cu graffiti din rânduri seducătoare din opere interzise ale femeilor pictate pe clădirile publice. Suspiciunile se îndreaptă spre Widowland, mahalalele dărăpănate în care au fost izgonite femeile de peste cincizeci de ani și fără copii. Rose primește misiunea periculoasă de a se infiltra în Widowland pentru a găsi sursa rebeliunii înainte ca Liderul să ajungă în Anglia pentru ceremonia de încoronare a regelui Edward al VIII-lea și a reginei Wallis. Își va urma Rose instrucțiunile și le va descoperi pe infractoare? Sau va lupta pentru ceea ce știe în inima ei că este corect?

Cu ingeniozitate, suspans și originalitate pură, C. J. Carey a creat o poveste stranie de tipul „ce-ar fi fost dacă”, care explorează modul în care unele sisteme de control al femeilor îndrăgite de naziști s-ar fi dezvoltat într-o Anglie sub ocupație germană.


Ymir de Rich Larson (Orbit)

O repovestire captivantă, din viitorul îndepărtat, a lui Beowulf, de la un autor premiat, perfectă pentru fanii lui Richard K. Morgan.

Yorick nu și-a dorit niciodată să-și mai vadă lumea natală. A plecat din Ymir cu două decenii în urmă, cu jumătate de față spulberată și fără să mai iubească acel loc. Dar când minele angajatorului său sunt amenințate de o mașină extraterestră feroce, Yorick este trimis înapoi acasă pentru a o vâna.

Tot ce vrea este să-și facă treaba și să plece. În schimb, Yorick este atras într-o revoluție care se pregătește sub suprafața înghețată a Ymirului, condusă chiar de ultima persoană pe care ar fi vrut să o revadă – fratele care l-a alungat rănit, cu douăzeci de ani în urmă.


January Fifteenth de Rachel Swirsky (Tordotcom)

15 ianuarie – ziua în care toți americanii primesc plata anuală a venitului universal de bază.

Pentru Hannah, o mamă de vârstă mijlocie, astăzi este aniversarea zilei în care și-a luat cei doi copii și a fugit de fosta ei soție abuzivă.

Pentru Janelle, o jurnalistă tânără și falită, astăzi este o altă zi plictisitoare în care intervievează trecătorii despre politica căreia i s-a opus cândva.

Pentru Olivia, o boboacă bogată de la facultate, astăzi este „Ziua risipei”, când copiii bogați din întreaga țară se întrec să vadă cine poate risipi cel mai obscen banii guvernului.

Pentru Sarah, o adolescentă însărcinată, astăzi este ziua în care va călători alături de surorile sale soții, pentru a ridica plățile care stau la baza comunității lor – și poate că va porni într-o nouă călătorie cu totul nouă.

În această nuvelă science-fiction din viitorul apropiat, scrisă de Rachel Swirsky, autoare premiată cu Nebula, ziua de cincisprezece ianuarie este o altă zi a status quo-ului și o altă șansă de a face o schimbare de durată.


The Legacy of Molly Southbourne de Tade Thompson (Tordotcom)

De fiecare dată când Molly Southbourne sângerează, se naște un ucigaș. Copii mortale, atrase de distrugerea creatoarei lor, legate de o moștenire a morții. După ce Molly Southbourne a dispărut, urmașii ei s-au adunat, căutând siguranță și o șansă la pace. Ultima Molly și surorile ei și-au construit o casă împreună și au crezut că pot scăpa de crima care le-a marcat trecutul.

Dar în sângele lui Molly Southbourne se strecoară secrete – secrete născute într-un laborator sovietic și purtate înapoi peste Cortina de Fier pentru a se infiltra în Occident. Ceea ce a mai rămas din mașinăria de spionaj a Războiului Rece vrea acele secrete înapoi, iar pentru a le obține sunt dispuși să dezgroape morții și să distrugă pacea fragilă din jurul ultimelor copii ale lui Molly Southbourne.


The Extractionist de Kimberly Unger (Tachyon Publications)

În cel mai nou și incitant technothriller al său, aclamata autoare Kimberly Unger (Nucleation) ne oferă o eroină cyberpunk dură și o anchetă captivantă care se desfășoară între lumea noastră și cea virtuală. Experta în jocuri de noroc Unger creează un viitor extrem de captivant, în care cei bogați încă joacă după reguli diferite, dar tehnologia este în continuare un joker.

Hackerul clandestin Eliza McKay este una dintre cele mai bune în spațiul virtual în care oamenii își creează personalități care pot interacționa ca date. Atunci când oameni bogați sau importanți rămân blocați în Nadă – din motive sordide, ilegale sau pur și simplu ghinioniste -, treaba lui McKay este să îi extragă. Iar munca lui McKay tocmai a devenit mult mai periculoasă.

În timp ce se afla într-o misiune în Singapore, McKay este reperată de o echipă de investigatori condusă de Ellie Brighton. Brighton are nevoie disperată ca superiorul ei corporatist să fie extras din Swim. Tacticile de hacking prin forță brută ale lui Rose, tehnicianul lui Brighton, au eșuat deja. Personalitatea executivului rămâne captivă și fragmentată; dacă va fi lăsat mult timp, nu va supraviețui.

Dar misiunea se dovedește a fi mai periculoasă decât a crezut McKay inițial: casa ei este spartă, ținta ei este surprinzător de reticentă în a fi extrasă, iar ceva îi amenință spriritul informațional AI, Spike. Ceva de proporții.


Fun fact: anul trecut Rich Larson m-a întrebat despre piața românească de carte, fiind interesat să publice simultan Ymir în SUA, în Rusia (nu știu dacă acolo i-a mai ieșit…) și… la noi, pentru că i-am tradus mai multe povestiri și ne-am mai conversat. I-am trimis agentului său datele despre editurile de la noi, tiraje, agenți literari (bine, agent literar, că unul – una mai exact – avem în total) etc. … și nici nu a mai încercat, săracul agent :)))

Mie chiar îmi place stilul lui alert și plin de acțiune, așa că o să i-o citesc oricum 🙂


surse: tor.com (știrea), goodreads (descrierile)

%d blogeri au apreciat: